Hepatosteatoza (ficat gras)

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatica sau colaps.

Denumire populara: Boala ficatului gras

Denumire stiintifica: Hepatosteatoza

Distributie geografica:

Cauze: Boli hepatice, anorexie

Diagnostic

Semne clinice primare: Anorexie (pierderea apetitului), pierdere in greutate, icter (decolorare spre galbui a pielii).

Semnalmente clinice secundare: Voma

Incidenta boala: Desi nu este cunoscuta incidenta exacta, hepatosteatoza este cea mai comuna boala a ficatului la pisici in America de Nord.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Mortalitatea la pisicile cu hepatosteatoza variaza intre 15% si 40%. Pisicile care sufera si de alte boli pot avea un prognostic mai slab.

Tratament

Tratament acasa: Pisicile cu hepatosteatoza rareori se recupereaza complet numai cu ingrijire la domiciliu. Se poate incerca incurajarea consumului de hrana prin oferirea de mancaruri tentante pisicilor supraponderale sau obeze anorexice pentru a ajuta la prevenirea hepatosteatozei. Pisicile care au primit ingrijiri medicale trebuie sa consume mancare de buna calitate, iar consumul de hrana trebuie monitorizat indeaproape.

Tratament clinica: Majoritatea pisicilor cu hepatosteatoza vor avea nevoie de interventie medicala agresiva. Analize de sange pentru a masura valorile enzimelor hepatice, capacitatea de coagulare, electroliti serici si alti parametri necesari pentru diagnosticare. Este recomandata adesea si o biopsie hepatica pentru a confirma diagnosticul prezumptiv si a elimina alte posibile cauze ale colapsului hepatic. Pot fi recomandate si teste clasice ca radiografiile si ecografiile.

Tratament recomandat: Pisicile grav afectate pot necesita terapie, inclusiv fluide intravenos, vitamina K-1 (importanta pentru producerea de factori coagulanti), transfuzii de sange si suport nutritional.

Actiuni preventive:

Pet Vet

Boala vestibulara afectează sistemul de echilibru al organismului si pot sa apara manifestari nervoase periferice (in afara sistemului nervos central...

 
 
 

Quiz

Aici vei afla cu ce animal semeni.Depilda eu seman mai mult cu o pisica.

 
Sondaj
Ce parere ai despre taiatul aripilor la papagali pentru imblanzire?