Hepatosteatoza (ficat gras)

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatica sau colaps.

Denumire populara: Boala ficatului gras

Denumire stiintifica: Hepatosteatoza

Distributie geografica:

Cauze: Boli hepatice, anorexie

Diagnostic

Semne clinice primare: Anorexie (pierderea apetitului), pierdere in greutate, icter (decolorare spre galbui a pielii).

Semnalmente clinice secundare: Voma

Incidenta boala: Desi nu este cunoscuta incidenta exacta, hepatosteatoza este cea mai comuna boala a ficatului la pisici in America de Nord.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Mortalitatea la pisicile cu hepatosteatoza variaza intre 15% si 40%. Pisicile care sufera si de alte boli pot avea un prognostic mai slab.

Tratament

Tratament acasa: Pisicile cu hepatosteatoza rareori se recupereaza complet numai cu ingrijire la domiciliu. Se poate incerca incurajarea consumului de hrana prin oferirea de mancaruri tentante pisicilor supraponderale sau obeze anorexice pentru a ajuta la prevenirea hepatosteatozei. Pisicile care au primit ingrijiri medicale trebuie sa consume mancare de buna calitate, iar consumul de hrana trebuie monitorizat indeaproape.

Tratament clinica: Majoritatea pisicilor cu hepatosteatoza vor avea nevoie de interventie medicala agresiva. Analize de sange pentru a masura valorile enzimelor hepatice, capacitatea de coagulare, electroliti serici si alti parametri necesari pentru diagnosticare. Este recomandata adesea si o biopsie hepatica pentru a confirma diagnosticul prezumptiv si a elimina alte posibile cauze ale colapsului hepatic. Pot fi recomandate si teste clasice ca radiografiile si ecografiile.

Tratament recomandat: Pisicile grav afectate pot necesita terapie, inclusiv fluide intravenos, vitamina K-1 (importanta pentru producerea de factori coagulanti), transfuzii de sange si suport nutritional.

Actiuni preventive:

Pet Vet

Insuficienta renala acuta la caini este o afectiune grava, care ameninta viata cainelui, caracterizata prin diminuarea brusca a functiilor rinichilor,...

 
 
 

Quiz

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

 
Sondaj
Ce animal de companie aveti?