Hernia de disc

Hernia de disc este una din cele mai intalnite afectiuni ale coloanei vertebrale la caini. Apare atunci cand unul sau mai multe discuri intervertebrale herniaza si fie ating fie compreseaza maduva spinarii,de aceea nu toate herniile vatameaza ireversibil maduva spinarii. Aceasta problema apare mai frecvent la teckeli, pekinez si beagle, dar poate aparea la orice caine. Semnele clinice sunt schiopatura, paralizia si durerea.Pentru ca nu intotdeauna maduva este afectata ireversibil, sunt cazuri ce pot fi tratate prin odihna si medicatie antiinflamatoare, dar de obicei este necesara interventia chirurgicala.

Denumire populara: Paralizie

Denumire stiintifica: Hernie de disc intervertebral

Distributie geografica:

Cauze: Cauzele pot fi foarte variate dar au in comun exercitarea unei presiuni sau torsiuni la nivelul coloanei vertebrale peste limita de suportabilitate fiziologica. Alte cauze pot fi degenerarea discurilor intervertebrale sau predispozitii genetice.

Diagnostic

Semne clinice primare: schiopatura, paralizie, durere

Semnalmente clinice secundare: Cainele schioapata, pierde controlul partial asupra membrelor sau nu se mai ridica de jos si acuza durere puternica la manipulare. Afectiunea poate modifica sau chiar aboli sensibilitatea dureroasa a extremitatilor. Poate avea dificultati la urinare sau urineaza prin supraplin. De asemenea poate avea dificultati la defecare.

Incidenta boala: Cainii cu coloana vertebrala lunga

Diagnostic diferential: Se va face diagnosticul diferential de procese tumorale localizate la sira spinari sau accidente vasculare cerebrale.

Prezentare generala:

Prognostic:
Grav

Tratament

Tratament acasa: Repaos, antiinflamatoare si medicatia durerii

Tratament clinica: Se recomanda efectuarea unui RMN pentru stabilirea localizarii afectiunii si gradul de afectare al maduvei spinarii. In lipsa unui RMN se poate face si radiografie cu substanta de contrast. Dupa clarificarea acestor aspecte, functie de gravitatea afectiunii, se poate opta pentru tratament medicamentos sau interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala are ca scop primar eliberarea presiunii creeate de discul herniat.

Tratament recomandat: Se recomanda investigarea imediata la medicul veterinar pentru a stabili gravitatea afectiunii si tratamentul de urmat.

Actiuni preventive: Limitarea miscarilor bruste, mai ales la cainii predispusi la aceasta afectiune sau la cei care au avut deja un episod de hernie de disc.

 

Pet Vet

Astmul la pisici este o boala comuna, cronica a plamanilor, ce afecteaza caile respiratorii inferioare, incluzand brohiile si bronhiolele. Stapanii pi...

 
 
 
 
 
 
 
Sondaj
pesti beta sau xifo sau guppy