Infectii auriculare

Otita externa, numita popular infectie a urechii, este o inflamare a canalului extern al urechii. Desi infectia joaca un rol in proces, ea nu este cauza principala. De fapt, o combinatie de factori, ca urechile lungi si atarnande, factori primari ca alergiile si factori permanenti ca infectiile bacteriene si fungice, predispun animalul la otita externa.

Denumire populara:

Denumire stiintifica: Otita externa

Distributie geografica:

Cauze: Factori favorizanti: urechi lungi si atarnande, canale inguste ale urechii, par si secretii glandulare excesive in canalele urechii, imbaiere frecventa, inot frecvent, metode incorecte de curatare.\\r\\nFactori primari: alergii, paraziti, corpuri straine, tulburari imunitare, boli sistemice, excrescente in canalul auricular. \\r\\nFactori care mentin boala: infectii bacteriene si fungice, inflamatii cronice, tratamente eronate.

Diagnostic

Semne clinice primare: Canale auriculare eritematoase (rosii), canale auriculare umflate sau ingrosate, urechi dureroase si/sau pruriginoase (cu mancarimi), secretii la nivelul urechilor (adesea insotie de un miros neplacut), scuturari ale capului

Semnalmente clinice secundare: Hematom auricular (o dilatatie plina cu sange a pavilionului auricular), inclinare a capului, agresivitate secundara durerii auriculare.

Incidenta boala: Incidenta infectiilor auriculare la caini este intre 4 si 20 %

Diagnostic diferential: Otita medie (infmatia urechii medii), Otita interna (inflamatie a urechii interne), Traume

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul este favorabil daca afectiunea este tratata. Unii caini necesita tratament pe termen lung.

Tratament

Tratament acasa: Este necesara ingrijirea veterinara pentru a determina cauzele si tratamentul corespunzator. Este important sa urmati intocmai instructiunile de curatare si medicamentatie. Monitorizati reactiile la medicatie.

Tratament clinica: Diagnosticarea incepe printr-un examen fizic si otic riguros. Veterinarul poate examina secretiile urechii in cautarea parazitilor, a ciupercilor, bacteriilor sau celulelor. Pot fi, de asemenea, efectuate analize de sange sau teste alergenice pentru a determina factorii primari. Factorii primari identificati pot fi tratati sau controlati pentru a reduce sau a preveni simptomele. Poate fi prescrisa medicatie topica si chiar orala continand antibiotice, antifungice si steroizi, pe langa curatarea urechilor, pentru a trata factorii determinanti. In cazuri severe se poate impune interventia chirurgicala.

Tratament recomandat: Aceasta boala se poate agrava daca ramane netratata si poate duce la dureri cronice si pierderea auzului. Identificarea agentului cauzal primar poate fi de real ajutor in tratamentul eficient al otitei externe, iar consultul unui specialist dermatolog poate duce catre o rezolvare mai rapida a problemei.

Actiuni preventive: Este important sa mergeti la veterinar in cazul in care cainele dvs. prezinta semne de otita externa. Cereti o demonstratie de curatare adecvata si tehnici de medicatie. Aceasta afectiune se poate agrava daca nu este tratata si poate duce la dureri cronice si pierderea auzului.

Sondaj

ce ii cumperi cainelui tau
 

Quiz

Daca te intereseaza ce nume ti s-ar potrivi ca animal de companie alege sa faci acest quiz .

 

Pet Vet

Obezitatea este o problema comuna care are ca rezultat aparitia bolilor metabolice si locomotorii, reducand calitatea vietii multor caini. Cele mai ef...