Insuficienta cardiaca de cord drept
Insuficienta cardiaca de cord drept la caini este un sindrom in care partea dreapta a inimii nu poate furniza fluxul adecvat de sange pentru a tine pasul cu nevoile intregului organism. Este o boala progresiva si poate fi generata de una sau mai multe afectiuni cardiace. Este necesara ingrijire veterinara pe parcursul intregii vieti.
Denumire populara: Insuficienta cardiaca
Denumire stiintifica: Insuficienta cardiaca de cord drept
Distributie geografica:
Cauze: Insuficienta cardiaca de cord drept poate fi cauzata de orice afectiune care impiedica fluxul de sange ce se intoarce de la corp la partea dreapta a inimii. Afectiunile ce pot cauza acest proces pot fi impartite in mai multe categorii: cedarea pompei cardiace, volum prea mare, presiune prea mare, umplere ventriculara limitata si aritmii. Cedarea pompei cardiace este imposibilitatea inimii de a se contracta si de a pompa sange asa cum trebuie si este consecinta cardiomiopatitei (DCM), intoxicatiei cu doxorubicon si a altor boli.
Diagnostic
Semne clinice primare: Dispnee (dificultate in respiratie), Tahipnee(frecventa respiratorie crescuta), puls slab, ascita (distensie abdominala cauzata de o cantitate de fluid in exces in abdomen), anemie, letargie.
Semnalmente clinice secundare: Cardiomiopatie prin dilatare (DCM), intoxicatie cu doxorubicon (doza toxica a unui tip de agent chimioterapic), Dirofilaria immitis (dirofilarioza), stenoa pulmonara (zona de constrictie sub valva pulmonara), tromboembolism pulmonar (cheaguri de sange in arterele pulmonare), formatiune atriala sau ventriculara dreapta (tumora pe partea dreapta a inimii ), efusiune pericardica (exces de fluid ce inconjoara inima, inhiband contractiile), aritmii (tulburari de ritm cardiac).
Incidenta boala: Avand in vedere ca majoritatea bolilor cardiace sunt progresive, incidenta creste odata cu varsta. Cu toate acestea, afectiunile cardiace pot aparea si la animalele tinere, in special la cele cu malformatii cardiace congenitale.
Diagnostic diferential: Alte afectiuni care pot cauza respiratie accelerata sau greoaie (cum sunt afectiunile pulmonare primare), alte afectiuni ce pot cauza dilatatie sau chiar distensie abdomiala (obezitate, peritonita), alte afectiuni care pot cauza slabiciune, puls slab (soc hipovolemic).
Prezentare generala: Insuficienta cardiaca de cord drept la caini este un sindrom in care partea dreapta a inimii nu poate furniza fluxul adecvat de sange pentru a tine pasul cu nevoile intregului organism. Este o boala progresiva si poate fi generata de una sau mai multe afectiuni cardiace. La o inima normala, partea dreapta a inimii pompeaza sangele de la venele corpului (acest sange nu este oxigenat) catre plamani. Sangele preia oxigen de la plamani, apoi se duce la partea stanga a inimii, care pompeaza sangele oxigenat catre restul corpului.
Prognostic:
Prognosticul depinde de cauza bolii si de intinderea daunele permanente suferite de inima. Este necesara ingrijire veterinara pe parcursul intregii vieti.
Tratament
Tratament acasa: Stresul ar trebui tinut la minim la pacientii cu insuficienta cardiaca, deoarece poate inrautati dificultatile respiratorii. Ar trebui evitate activitatile si exercitiile extenuante pentru a nu suprasolicita inima. Cainii ar trebui sa fie monitorizati in ceea ce priveste frecventa respiratorie crescuta sau respiratie greoaie, efort respirator crescut (se poate observa abdomenul miscandu-se excesiv la fiecare respiratie), anemie profunda sau letargie, si colaps. Medicatia recomandata de veterinar trebuie administrata intocmai.
Tratament clinica: Orice caine care prezinta semne clinice care indica boli cardiace trebuie dus la medicul veterinar. Scopul imediat al tratamentului include in primul rand eliminarea factorilor ce ameninta viata pacientului. Este posibil sa fie necesara eliminarea fluidului din spatiul interpleural (zona din jurul plamanilor) prin toracocenteza (cu un ac) pentru a ajuta cainele sa isi dilate plamanii corespunzator si sa respire mai usor.\\r\\n\\r\\nPacientii care nu se afla in insuficienta cardiaca pot sa nu prezinte semne clinice. Un medic veterinar poate auzi un murmur al inimii la un examen anual de rutina. Totusi, nu toti pacientii cu afectiuni cardiace prezinta murmur sau alte semne detectabile la un examen fiziologic.
Tratament recomandat: Acumularea de fluide poate fi controlata cu diuretice ca Furosemidul. Alte medicamente pot fi prescrise pentru a imbunatati contractilitatea inimii (precum digoxina) sau reducerea volumului de supraincarcare (enalapril, amlodipin). Pot fi recomandate diete speciale.
Actiuni preventive: Orice caine ar trebui sa beneficieze de un examen fiziologic anual complet in vederea detectarii oricaror simptome specifice bolilor cardiace.
Sondaj
Quiz
Daca parcurgi acest quiz vei afla ce rozator trebuie sa iti achizitionezi.
Pet Vet
Peritonita infectioasa feline (PIF) este o varianta adesea fatala a unui coronavirus felin cu localizare la nivelul intestinului. Este cel mai des int...