Insuficienta renala acuta

Insuficienta renala acuta la caini este o afectiune grava, care ameninta viata cainelui, caracterizata prin diminuarea brusca a functiilor rinichilor, care se mentine timp de cateva ore sau zile, ceea ce duce la schimbari bruste in echilibrul fluidelor si al electrolitilor.

Denumire populara: Insuficienta renala acuta

Denumire stiintifica: Insuficienta renala acuta

Distributie geografica:

Cauze: Leziuni de natura toxica, Aminoglicozide, Tetracicline, Etilenglicol (Antigel), Struguri sau stafide, Micotoxine, Scaderea tensiunii arteriale, Dezhidratare, Hemoragie, Stop cardiac congestiv, Septicemie, Insolatie, Antiinflamatoare nesteroidiene, Tromboza vasculara renala (cheaguri de sange), Infectie cu leptospiroza

Diagnostic

Semne clinice primare: Letargie (depresie), anorexie (pierderea poftei de mancare), voma, diaree, deshidratare, ataxie (incoordonare sau stare ca de ebrietate, cum ar fi cea din intoxicatia cu antigel), crize convulsive

Semnalmente clinice secundare: Polidipsie (bea apa in exces), poliurie (urineaza mai mult decat normal), incontinenta urinara, respiratie urat mirositoare, ulcere bucale.

Incidenta boala: Incidenta exacta a insuficientei renale acute nu este cunoscuta, insa este mai putin frecventa decat insuficienta renala cronica.

Diagnostic diferential: Insuficienta renala cronica, boala Addison.

Prezentare generala: Insuficienta renala acuta poate afecta mai multe organe, avand in vedere ca rinichii indeplinesc mai multe functii vitale pentru organism. \\r\\nRinichii filtreaza sangele si indeparteaza reziduurile, regleaza volumul si compozitia fluidelor din corp (electroliti si minerale), mentin echilibrul acido-bazic si produc hormoni. \\r\\nInsuficienta renala acuta (ARF) are 3 faze: inductia, mentinerea si recuperarea. Inductia incepe prin afectarea rinichilor urmata de scaderea capacitatii rinichilor de a concentra urina, ceea ce duce la cresterea concentratiei de reziduuri in sange. Faza de mentinere poate dura mai multe zile, pana la saptamani, si e caracterizata prin afectarea ireversibila a rinichilor si productie scazuta de urina. Animalele decedeaza de regula, sau sunt eutanasiate, daca nu sunt sustinute prin dializa. Cainii ce supravietuiesc acestei faze pot intra in faza de recuperare, care poate dura mai multe saptamani. Unii caini pot suferi pagube permanente, iar rinichii pot sa nu isi mai recupereze niciodata complet functiile.

Prognostic:
Prognosticul general al ARF este rezervat; mortalitatea atinge 60% din totalul cazurilor de ARF. Daca un animal de companie afectat de aceasta boala supravietuieste 6-8 saptamani, atunci prognosticul pe termen lung se imbunatateste.

Tratament

Tratament acasa: Se pot administra fluide subcutanat odata ce starea pacientului s-a stabilizat. Medicul veterinar poate prescrie o dieta saraca in proteine sau fosfor.

Tratament clinica: ARF este o afectiune ce ameninta viata animalului si care necesita spitalizare si tratament intensiv timp de mai multe zile/ saptamani. Tratamentul include administrarea de fluide intravenos, corectarea echilibrului acido-bazic si a schimbarilor electrolitice. Tratamentul imediat poate implica remedierea afectiunilor ce ameninta viata animalului, ca hiperpotasemia (potasiu seric in exces) si acidoza. Pentru intoxicatia cu antigel, poate fi necesar tratamentul cu un antidot specific (etanol sau 4-metilpirazol). Dializa peritoneala sau hemodializa pot fi necesare in anumite situatii pentru a castiga timp pentru recuperarea rinichilor sau pentru transplant.

Tratament recomandat: Diagnosticarea, tratamenul si planul de suport nutritiv trebuie sa fie realizate de catre medicul veterinar.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Toxicitatea apare cand o femela de capusa injecteaza o neurotoxina prin saliva in gazda. Toxina impiedica semnalele emise de nervi sa ajunga la muschi...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

 
Sondaj
nu violati si ucideti animalele!!!