Insuficienta renala cronica

Insuficienta renala cronica (CRF) este o tulburare progresiva cel mai frecvent asociata cu cainii invarsta, in care rinichii incet pierd capacitatea de a concentra urina si eliminarea deseurilor. Boala este asociata cu modificari ireversibile la structura rinichiilor, cum ar fi cicatrizarea si pierderea nefronilor, de unitatile functionale ale rinichilor.

Denumire populara: Insuficienta renala

Denumire stiintifica: Insuficienta renala cronica

Distributie geografica:

Cauze: Idiopatice (in cazul in care cauza nu este cunoscut), Pyelonephritis (infecţie la rinichi), neoplazie (cancer), cum ar fi cancerul renal sau cancerul metastatic cu tumora initiala intr-o alta parte a corpului, amyloidosis, o conditie in cazul in care un tip de proteina numita amyloid este permanent depozitata in rinichi, nephrolith (piatra la rinichi), glomerulonephritis ca o tulburare imunitara care cauzează inflamatie de o anumita parte a rinichilor, numita glomerulus, lupusul, tulburari congenitale, cum ar fi rinichii polichistici, displazie renala sau hipoplazie, in cazul in care rinichii nu reusesc sa se dezvolte corect ca un embrion sau fat; orice cauza a insuficienţei renale acute, daca nu este pe deplin tratata poate progresa la insuficienta renala cronica daca animalul supravietuieste pentru un timp destul de lung.

Diagnostic

Semne clinice primare: Poliuria (cresterea frecventei de urinare), hipostenuria (urina diluata), polidipsia (cresterea frecventei de baut), anorexie, varsaturi.

Semnalmente clinice secundare: Scadere in greutate, deshidratarea, vazul, pentru ca rinichii pierd capacitatea de a reabsorbi apa, orbire din cauza hipertensiunii arteriale, ulcere stomacale sau orale, exercitarea intoleranta datorita anemiei (nivel scazut de celule rosii din sange). La animalele tinere, inmuierea maxilarului sau a oaselor craniului, din cauza redistribuirii de calciu si fosfor în organism (cunoscut si sub numele de insuficienta renala osteodystrophy), slabiciune musculara, convulsii (rare).

Incidenta boala: Incidenta generala la insuficienta renala cronica la caini este de aproximativ 0,6 la suta din populatie, iar incidenta creste cu varsta.

Diagnostic diferential: Insuficienta renala acuta, boala Cushing (hiperadrenocorticism), diabet.

Prezentare generala: Insuficienta renala cronica (CRF) este o tulburare progresiva in care rinichii incet pierd capacitatea de a concentra urina si de a elimina deseurile. Boala se caracterizeaza prin modificari ireversibile la structura rinichilor, cum ar fi cicatrizarea si pierderea de nefroni, de unitatile functionale ale rinichilor. \\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nRolul rinichilor in filtrarea deseurilor, menţinerea echilibrului electrolitic şi functia endocrina, afectează un număr de alte organe, sisteme, de asemenea. Pierderea apei prin intermediul rinichilor duce la cresterea urinara (poliliuria), urina diluata (hipostenuria) şi a cresterea bautului de apa(polidipsia). Acumularea deseurilor de azot în sange ca urmare a scaderii de filtrare poate provoca anorexie şi varsaturi. \\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nCRF poate, de asemenea, duce la tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) care duce la orbire, ulcere ale tractului digestiv, anemie, dezechilibre electrolitice (în special potasiu, fosfor si calciu), cresterea activitatii glandei paratiroide, slabiciune musculara si, eventual convulsii. \\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nModificările şi pierderea funcţiei apărea peste câteva luni, ceea ce il face dificil de a determina cauza exacta a CRF în cele mai multe cazuri. Tulburări care pot duce la CRF includ condiţii dobandite (cum ar fi infecţiile renale şi pietre la rinichi), tulburari congenitale in care rinichii nu reusesc sa se dezvolte in mod corespunzator, tulburări cauzate de sistemul imunitar (cum ar fi lupusul şi amyloidosis) şi cancerul. Orice caz de insuficienta renala acuta poate, de asemenea, sa se dezvolte în CRF, daca nu este complet tratat. \\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nCRF poate aparea la orice varsta a cainelui de sex masculin sau feminin. Cu toate acestea, este mult mai frecventa la caini peste 7 ani. Anumite rase au mostenit sau tulburări familiale care le predispun la dezvoltarea CRF, cum ar fi Basenji, Beagle, Bedlington terrier, Bernese mountain dog, Bull terrier, Cairn terrier, Shar-Pei, Chow Chow, Cocker spaniel, Doberman pinscher, Golden retriever, Keeshond, Lhasa Apso, Newfoundland, Norvegian elkhound, Pembroke welsh corgi, Rottweiler, Samoyed, Shih Tzu, Soft-coated wheaten terrier si Standard poodle.

Prognostic:
CRF este o conditie ireversibila. Cand este depistat precoce, tratamentul poate incetini progresia acesteia. Etapa-tarzie a CRF are un prognostic slab.

Tratament

Tratament acasa: Dupa determinarea severitatii CRF, tratamentul de acasa de multe ori implica administrarea subcutanata de fluide (lichide sub piele), modificari de dieta si medicamente pentru a atenua simptomele.

Tratament clinica: Cand se suspecteaza CRF, cainele trebuie sa fie supus unei examinari fizice complete, cu sange si analize de urina. Alte boli trebuie sa fie excluse, inclusiv diabetul si boala Cushing, precum si un plan de tratament adecvat pus in aplicare. Acest lucru implica analize de sange, cum ar fi un set complet de analize de sange si analize chimice, analize de urina, cultura de urina, urina raportul de proteine / creatinina si masurarea tensiunii arteriale. Alte teste suplimentare pot include examinari cu ultrasunete, raze-X (radiografii), biopsie la rinichi, microalbumine din urina si masurarea ratei de filtrare glomerulara. \\r\\n\\r\\nTratamentul este proiectat pentru a atenua simptomele care scad calitatea vietii si de a incetini evolutia bolii. Tratamentul poate presupune fluide intravenoase (IV), medicatie a tensiunii arteriale, antibiotice pentru infectiile rinichilor, reducatori ai aciditatii gastrice, medicatie pentru a modifica electrolitii (in special potasiu, fosfor si calciu), eritropoietina sau transfuzii de sange la adresa anemiei, modificari de dieta, cum ar fi completarea dietei cu omega-3 acizii polisaturati grasi sau de hranire a unui regim alimentar scazut in proteine si fosfor.

Tratament recomandat: Diagnosticul si managementul insuficientei renale cronice vor fi determinate de medicul veterinar.

Actiuni preventive: Diagnosticul si managementul insuficientei renale cronice vor fi determinate de medicul veterinar.

 
 
 
 
 
 
 

Quiz

Acest quiz va ofera informatii despre comportamentul animalului dvs. de companie si cum ar trebui sa fie acesta

 
Sondaj
Ce specie de animal de companie preferati?