Leptospiroza

Leptospiroza este o boala infectioasa care poate afecta cainii si alte animale (inclusiv oamenii) cauzata de multiple tulpini al bacteriei in forma de spirala. Infectia afecteaza numeroase organe, inclusiv ficatul si rinichii. Vaccinarea corespunzatoare previne imbolnavirea in cele mai multe cazuri, desi este posibil ca un purtator sa nu manifeste simptome, iar imunitatea data de vaccinare poate dura mai putin de 1 an. Antibioticele sunt folosite pentru a curata organismul.

Denumire populara: Leptospiroza

Denumire stiintifica: Leptospiroza

Distributie geografica:

Cauze: Leptospira canicola, Leptospira icterohemorrhagica, Leptospira Pomona, Leptospira gripototyphosa, Leptospira autralis

Diagnostic

Semne clinice primare: Tremur si slabirea musculaturii, febra, voma, diaree, poliuree (urinare crescuta), polidipsie (consum crescut de apa)

Semnalmente clinice secundare: Deshidratare, icter (piele ingalbenita in urma afectarii ficatului), coagulopatie (incapacitate de a stopa sangerarea), dispnee (respiratie cu dificultate.

Incidenta boala: Cainii de lucru si de cireada sunt mai expusi riscului de infectare, iar dupa inundatii, cand este posibila contaminarea din mediu, au fost semnalate izbugniri ale bolii. Alti caini care prezinta risc crescut de contaminare sunt cei nevaccinati si cei crescuti in canise in conditii neigienice.

Diagnostic diferential: Boli ale ficatului si ale rinichilor, virusul jigodiei, Parvovirusul canin.

Prezentare generala:

Prognostic:
Este posibila recuperarea completa dupa infectia cu leptospiroza. In functie de circumstante, pot fi necesare tratamente pe termen lung pentru ficat, rinichi si alte organe afectate. In plus, chiar si cand un caine pare clinic normal, continuarea raspandirii virusului pune in pericol oamenii si alte animale. Decesul este posibil.

Tratament

Tratament acasa: Leptospiroza se poate transmite si oamenilor, de aceea animalele infectate nu trebuie sa fie tratate acasa. Adesea cainii infectati sunt foarte bolnavi si necesita ingrijiri medicale intensive si o rezerva izolata. Cand un animal este externat, trebuie sa purtati manusi de latex cand manevrati animalul si sa decomtaminati toate zonele unde acesta a urinat si a defecat cu clor diluat.

Tratament clinica: Tratamentul cu antibiotice se instituie rapid atunci cand se suspicioneaza leptospiroza, dar nu exista inca o confirmare de la rezultatele de laborator. Testul TMC (test de microcoagulare) se foloseste pentru a diagnostica leptospiroza prin teste a unor probe in serie, recoltate intr-un interval de cateva saptamani. Alte teste de sange vor evalua starea ficatului si rinichilor cainelui si numarul celulelor albe si rosii ale sangelui. Teste intermintente de sange facute ulterior au rolul de a supraveghea raspunsul animalului la tratament. Cainii afectati de leptospiroza au nevoie de tratament de sustinere pentru a combate deshidratarea, controlul vomei si diareei, tulburarile respiratorii si antibiotice pentru a trata infectia.

Tratament recomandat: Vaccinarea impotriva leptospirozei poate fi facuta la orice cabinet medical veterinar.

Actiuni preventive:

Pet Vet

Virusul imunodeficitar felin infecteaza pisicile si poate duce la supresie imunitara, infectii oportuniste si cancer.

 
 
 
 
Sondaj
ce preferi hamsterul, porcul de guinea sau iepurele?