Malassezia Dermatitis

Malassezia dermatitis este o afectiune dermatologica comuna care cauzeaza prurit, adesea urat miros neplacut, cauzata de o ciuperca oportunista care este considerata un locuitor normal al pielii cainelui si al canalelor auriculare.

Denumire populara: Ciuperca

Denumire stiintifica: Malassezia Dermatitis

Distributie geografica:

Cauze: Malassezia pachydermatis (Pityrosporum canis)

Diagnostic

Semne clinice primare: --

Semnalmente clinice secundare: Hiperpigmentare a pielii (culoare foarte inchisa) este comuna in cazurile cronice. Lichenificare (ingorsare a pielii) care survine in urma scarpinarii persistente.

Incidenta boala: Malassezia dermatitis este o cauza comuna a dermatitei seboreice pruriginoase la caini. (Dermatita seboreica este o inflamare a pielii caracterizata printr-o exfoliere anormala sau excesiva a pielii sau prin secretii uleioase anormale ale glandelor pielii. Acest tip de dermatita cauzeaza pielea si blana grasa.). Incidenta reala a Malassezia dermatitis intr-o anume perioada de timp este necunoscuta. Totusi, predispozitia crescuta este asociata cu antibacteriene, glucocorticoide si terapii combinate, administrate anterior.

Diagnostic diferential: Avand in vedere ca ciuperca Malassezia pachydermatis nu este considerata contagioasa la alte animale sau la om, si cu exceptia indivizilor imunodepresivi, curatarea si dezinfectarea mediului nu sunt necesare. Tratamentul necesita interventia medicului veterinar.

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul este bun daca este identificata si controlata cauza determinanta. In caz contrar, poate fi nevoie de o baie o data sau de doua ori pe saptamana cu sampon antibacterial-antifungic pentru a scadea sau preveni recidiva.

Tratament

Tratament acasa: Avand in vedere ca ciuperca Malassezia pachydermatis nu este considerata contagioasa la alte animale sau la om, si cu exceptia indivizilor imunodepresivi, curatarea si dezinfectarea mediului nu sunt necesare. Tratamentul necesita interventia medicului veterinar

Tratament clinica: Citologia, un exament microscopic al mostrelor de piele, reprezinta o modalitate relevanta, rapida si necostisitoare de identificare a infectiei. Malassezia are o forma distincta, rotunda spre ovala, aratand precum coaja unei alune. Avand in vedere ca organismele fac parte din flora naturala a pielii cainelui, rezultatele citologice sunt interpretate in functie de istoria medicala a animalului si in functie de simptome. Diagnosticul se bazeaza pe raspunsul la terapie. Poate fi facuta si o biopsie a pielii pentru a determina orice alta boala in cazurile de infectie.

Tratament recomandat: Creme si unguente pentru infectiile locale. Sampoane si solutii antifungice pentru cazurile cu zone afectate mai intinse si tratament pe cale orala, plus antibioterapie pentru a contracara infectiile bacteriene suprapuse (piodermita), atunci cand acestea exista.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Osteosarcomul canin este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul si mandibula, coloana ...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In acest Quiz vei afla daca animalul tau te iubeste mult de tot sau daca tie ti se pare ca te adora.

 
Sondaj
Ce rasa alegeti din cele de mai jos?