Obezitate

Obezitatea este o problema comuna care are ca rezultat aparitia bolilor metabolice si locomotorii, reducand calitatea vietii multor caini. Cele mai eficiente programe de reducere a greutatii combina reducerea caloriilor cu execitiile fizice.

Denumire populara: Obezitate

Denumire stiintifica: Obezitate, supraponderabilitate

Distributie geografica:

Cauze: Consum excesiv de calorii, exercitii fizice insuficiente, predispozitie genetica.

Diagnostic

Semne clinice primare: Exces vizibil de grasime, talia nu mai este vizibila, coastele nu se mai simt cu usurinta pe sub stratul de grasime.

Semnalmente clinice secundare: Intoleranta la exercitii fizice (desi aceasta poate avea si alte cauze), artrita (desi nu toti cainii cu artita sunt supraponderali), dificultate in respiratie (mai ales la pit bull si pug).

Incidenta boala: Obezitatea afecteaza 20% pana la 40% dintre caini.

Diagnostic diferential: Sarcina, hipotiroidism, Sindromul Cushing, Insulinoma (tumora pancreatica), Paraziti intestinali (ce cauzeaza umflarea abdomenului), fluid in cavitatea abdominala (ascita).

Prezentare generala:

Prognostic:
Prin schimbarea disciplinata a dietei si printr-un program de exercitii regulat, cainele va slabi treptat. Mentinerea greutatii pe termen lung reprezinta cheia mentinerii sanatatii pe termen lung.

Tratament

Tratament acasa: Tratamentul eficient al obezitatii cainilor incepe prin educarea stapanilor. Acestia trebuie sa stie ca, pentru a pierde in greutate, cainele trebuie sa arda mai multe calorii decat consuma. Aceasta inseamna ca animalul trebuie sa manance mai putin, sa manance alimente mai sarace in calorii sau sa faca mai multe exercitii. Cele mai eficiente programe de slabit combina cele trei componente. \\r\\nMulte alimente dietetice sunt disponibile fara reteta; totusi, este necesar sa verificati cu atentie informatiile nutritive, deoarece anumite alimente dietetice au destul de multe calorii sau grasimi. De asemenea, reducerea cantitatii de mancare trebuie sa se faca treptat.

Tratament clinica: In unele cazuri, cainele nu slabeste in ciuda eforturilor stapanului sau. In aceste cazuri, cainele ar trebui dus la medic pentru evaluare. Analizele de sange pot releva afectiuni hormonale (cum este hipotiroidismul sau sindromul Cushing), iar veterinarul poate prescrie o dieta de slabire. In unele cazuri, medicul veterinar poate prescrie un medicament de slabit recent aprobat (dirlotapide) ca adjuvant.

Tratament recomandat: Cainii obezi necesita programe de slabire personalizate, atent monitorizate. Stapanul cainelui reprezinta cheia succesului. Consultati-va cu un medic veterinar pentru a concepe un program de slabire care sa se potriveasca starii de sanatate a cainelui.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Toxicitatea apare cand o femela de capusa injecteaza o neurotoxina prin saliva in gazda. Toxina impiedica semnalele emise de nervi sa ajunga la muschi...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In acest quiz vei afla raspunzand la cateva intrebari , ce si-ar dori animalutul tau!

 
Sondaj
Miau sau ham ?!?!?!?!