Osteosarcom

Osteosarcomul canin este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul si mandibula, coloana vertebrala, pelvisul si, in cazuri rare, organele interne. Osteosarcomul este o forma agresiva de cancer ce cauzeaza daune severe osului sau tesutului in care se localizeaza si se raspandeste foarte repede la alte parti ale corpului (in special la plamani). Tratamentele medicale si chirurgicale pot fi benefice, insa nu vindeca boala.

Denumire populara: Osteosarcom

Denumire stiintifica: Osteosarcom

Distributie geografica:

Cauze: Cauzele celor mai multe cazuri sunt necunoscute. Unii factori predispozanti includ: prezenta unei fracturi care nu se vindeca sau care se vindeca foarte incet, infectii osoase cronice si tratamente cu radiatii.

Diagnostic

Semne clinice primare: Schiopatura - cainii schipateaza de obicei cu membrul afectat din cauza durerii provocate de tumora. Pot aparea si fracturi din cauza daunelor provocate osului de tumora.

Semnalmente clinice secundare: Umflarea piciorului

Incidenta boala: Sunt predispusi la imbolnavire in special cainii de talie mare si rasele gigant: irish wolfhound, dog german, greyhound, rottweiller. Exista si rase de talie medie predispuse osteosarcomului, ca: samoyed, akita inu, australian sheperd etc.

Diagnostic diferential: Alte tumori osoase primare ca, de exemplu, condrosarcomul, hemangiosarcomul etc; tumorile care dau metastaze catre oase ca, de exemplu, adenocarcinomul prostatic, adenocarcinomul mamar, adenocarcinomul de sac anal. Alte afectiuni ale osului, pentru diagnostic diferential, osteomielita (infecctie a osului), infectie fungica a piciorului.

Prezentare generala:

Prognostic:
Desi vindecarea osteosarcomului este foarte rar intalnita, majoritatea cainilor afectati au o calitate excelenta a vietii in timpul tratamentului si dupa. Majoritatea cainilor traiesc foarte bine dupa amputare si putini manifesta toxicitate semnificativa pe termen lung asociata chimioterapiei.

Tratament

Tratament acasa: Cand un caine schiopateaza sau manifesta dureri la membre mai mult de 2-3 zile, animalul trebuie dus la medicul veterinar pentru examinare si, daca este recomandat, pentru radiografii si teste mai aprofundate. Avand in vedere ca osteosarcomul poate aparea intr-o zona osoasa cu infectie cronica sau in locul unei fracturi anterioare, este important sa tratati adecvat orice fractura sau infectie, astfel incat cainele sa fie vindecat repede si complet.

Tratament clinica: O examinare facuta de un medic veterinar va ajuta la identificarea locului dureros. Pot fi facute radiografii. Daca radiografiile indica schimbari corespunzatoare unei leziuni osoase severe, poate fi recomandata o biopsie sau o interventie chirurgicala mai radicala. Din cauza ratei crescute de metastazare, in unele cazuri pot fi recomandate si radiografii toracice sau ale altor oase.

Tratament recomandat: In majoritatea cazurilor de osteosarcom apendicular tratamentul presupune amputarea membrului afectat. In unele cazuri in care amputarea nu e o optiune fezabila, se poate recomanda o procedura chirurgicala prin care se poate incerca salvarea membrului sau radioterapie. Din cauza posibilitatii ridicate de raspandire a acestei boli, in majoritatea cazurilor se recomanda chimioterapie sau radioterapie in urma interventiei chirurgicale.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Este o boala destul de des intalnita la caini si care se manifesta in principal prin prurit (mancarimi) al pielii si urechilor si poate de asemenea af...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Aici vei afla ce rasa de papagal esti!

 
Sondaj
Blanuri din chinchilla?