Pancreatita

Pancreatita este o afectiune ce implica inflamarea pancreasului. Pancreasul este o glanda aflata intr estomac si intestinul subtire. El are doua functii principale, secretia de insulina, care este hormonul responsabil cu reglarea cantitatii de zahar din sange, si secretarea de enzime digestive. Atunci cand se inflameaza, pancreasul elibereaza enzime in exces, afectand serios tesuturile.

Denumire populara: Pancreatita

Denumire stiintifica: Pancreatita

Distributie geografica:

Cauze: Consumul mancarurilor grase, trauma, infectii, anumite medicamente si toxine, predispozitia genetica.

Diagnostic

Semne clinice primare: Voma, diaree, anorexie (pierderea apetitului), letargie, dureri abdominale

Semnalmente clinice secundare:

Incidenta boala: Pancreatita poate aparea la caini de toate rasele si varstele. Totusi, cainii la varsta a doua, cei supraponderali si anumite rase, cum sunt schnauzerii, cockerii spaniel si poodle-ii de talie mica, sunt afectati mai des de aceasta boala.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala: Pancreatita este o afectiune ce implica inflamarea pancreasului. Pancreasul este o glanda aflata intr estomac si intestinul subtire. El are doua functii principale, secretia de insulina, care este hormonul responsabil cu reglarea cantitatii de zahar din sange, si secretarea de enzime digestive. Atunci cand se inflameaza, pancreasul elibereaza enzime in exces, afectand serios tesuturile.

Prognostic:
Pancreatita poate varia de la forme usoare pana la amenintarea vietii pacientului. Formele usoare pot cauza varsaturi, anorexie (pierderea apetitului), letargie, diaree si dureri abdominale. In formele severe, pancreatita poate cauza si febra, slabiciune, aritmie (batai neregulate ale inimii), afectiuni ale ficatului si rinichilor, peritonita, septicemie (infectie a sangelui) si deces. Cea mai severa forma de pancreatita este pancreatita necrotica, in care o parte a pancreasului devine neviabila sau moare.

Tratament

Tratament acasa: Formele usoare pot fi controlate prin nehranirea cainelui timp de 24 de ore si apoi prin reintroducerea tainurilor mici, frecvente si sarace in grasimi.

Tratament clinica: In cazurile moderate sau severe, poate fi necesara restrictionarea totala a hranei timp de 24 -72 de ore pentru a diminua stimularea pancreasului. Este necesara administrarea de fluide intravenos. Medicatia folosita pentru a trata pancreatita poate include antiemetice (impotriva varsaturilor), antiacide, analgezice si chiar antibiotice. Cazurile severe pot necesita transfuzii de ser sangvin.

Tratament recomandat: Prezentarea la medic este obligatorie si urgenta intrucat terapia si tratamentul trebuiesc instituite corect si imediat.

Actiuni preventive: Pancretita poate fi prevenita prin evitarea hranirii cainelui cu resturi alimentare si prin tinerea greutatii cainelui sub control. Animalele predispuse pot necesita o dieta speciala. Este necesara ingrijirea veterinara riguroasa.

Pet Vet

Toxicitatea apare cand o femela de capusa injecteaza o neurotoxina prin saliva in gazda. Toxina impiedica semnalele emise de nervi sa ajunga la muschi...

 
 
 

Quiz

vrei sa stii daca e mai bine sa fi animal sau caine???Rezolva quizul si vei afla!!!

 
Sondaj
Animalul cel mai frumos sau cel mai urat dar care este foarte educat?