Panleukopenia Virala Felina

Panleukopenia este un virus foarte contagios din familia parvoviridae. Infecteaza in primul rand animalele foarte tinere sau pe cele imunodeficiente si este potential fatal. Semnalmentele clinice adesea includ depresie, voma si diaree care duce la deshidratare. Vaccinarea corecta este foarte eficienta in prevenirea bolii.

Denumire populara:

Denumire stiintifica:

Distributie geografica:

Cauze: Parvovirusul felin

Diagnostic

Semne clinice primare: Voma, diaree, numar scazut de globule albe (panleukopenia), febra

Semnalmente clinice secundare: Scadere in greutate, infectie sistemica (septicemia), deces

Incidenta boala: Datorita existentei unu vaccin eficient, incidenta nu este obisnuita. Totusi, inca exista cazuri, mai ales in mediile cu multe pisici.

Diagnostic diferential: Corp strain in tubul digestiv, virusul leucemiei feline, salmonella

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul este variabil in functie de varsta, starea de sanatate si stadiul de vaccinare al pacientului. Pisoii sub 8 saptamani au putine sanse de recuperare. Adultii si exemplarele vaccinate au mai multe sanse de a se recupera total. Pisicile care supravietuiesc infectiei vor fi surse de infectie pana la 6 saptamani dupa recuperare. Ei vor dezvolta imunitate pe viata la virus. Aceasta este o boala potential letala ce poate fi prevenita cu usurinta prin vaccinare.

Tratament

Tratament acasa: Sunt rar intalnite pisicile simptomatice ce pot fi tratate acasa. Daca apar semnalmente minore, s-ar putea sa fie nevoie de medicatie orala pentru a preveni voma si infectiile bacteriene secundare.

Tratament clinica: Se recomanda vaccinarea pisicilor la fiecare 3-4 saptamani pana cel putin la varsta de 12 saptamani si apoi o data la fiecare 12 luni, urmate de rapeluri la fiecare 3 ani. Alternativ, se pot face anual analize ale anticorpilor pentru a verifica daca animalele sunt imunizate corespunzator. Nu exista remediu pentru pisicile infectate. Este necesara spitalizarea pana cand pisoii pot consuma si absorbi nutrientii oral. La pisoi, sansele de supravietuire sunt slabe fara spitalizare. Femelele gestante nu trebuie vaccinate deoarece pisoii pot dezvolta hipoplazie cerebeloasa.

Tratament recomandat: Tratamentul este de sustinere. El include administrarea intravenoasa de fluide, antiemetice si antibiotice pentru a preveni infectiile bacteriene secundare. Pot fi facute si transfuzii de sange pentru a trata proteinemia si anemia.

Actiuni preventive: Vaccinarea corecta este foarte eficienta in prevenirea bolii.

 

Pet Vet

Otita externa, numita popular infectie a urechii, este o inflamare a canalului extern al urechii. Desi infectia joaca un rol in proces, ea nu este cau...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Parcurge testul si vei afla daca poti avea grija de animalul de companie in excursii.

 
Sondaj
Cu sau fara animale?