Piometrul

Piometrul, sau infectia uterina, este comun la femelele nesterilizate. Este o afectiune grava ce necesita interventie chirurgicala de urgenta. Interventiile fara complicatii au adesea ca rezultat recuperarea completa.

Denumire populara: Uter infectat

Denumire stiintifica: Piometru

Distributie geografica:

Cauze: Infectie bacteriana a uterului

Diagnostic

Semne clinice primare: Scurgeri vaginale (nu apar la toate animalele cu piometru), poliurie (urinare in exces), polidipsie (sete exagerata)

Semnalmente clinice secundare: Anorexie (lipsa poftei de mancare), letargie, voma, distensie abdominala (abdomen marit in volum), soc (scaderea presiunii arteriale si a circulatiei efective)

Incidenta boala: Piometrul afecteaza aproximativ 22% din femelele nesterilizate.

Diagnostic diferential: Gestatie, vaginita (care determina scurgeri vaginale), mucometru sau hidrometru (uter plin cu lichid, altul decat puroi), metrita postpartum (inflamarea uterului dupa nastere), diabet, boala renala, sindromul Cushing, orice boala sistemica care determina letargie, lipsa poftei de mancare si voma

Prezentare generala: Piometrul apare atunci cand stratul superficial ce captuseste uterul la interior se dezvolta excesiv sub influenta hormonilor estrogeni si a progesteronului, apoi se infecteaza cu bacteriile care avanseaza in uter dinspre vagin. Daca piometrul este suficient de mult netratat poate sa afecteze intregul organism, ducand catre o stare critica de boala, soc si moarte. O catea cu piometru va prezenta adesea scurgeri vaginale, care pot sa aiba aspect sangvinolent, purulent sau mucos. O catea cu piometru inchis (ceea ce inseamna ca uterul e inchis ermetic, nepermitatnd eliminarea de continut in afara), nu va avea scurgeri vaginale. Mai mult, multe catele se curata singure, inlaturand orice semne de scurgeri vaginale inainte ca acestea sa fie vazute de catre stapan. O catea cu piometru va parea de obicei destul de letargica si poate sa bea apa si sa urineze mai mult decat de obicei. Se mai poate de asemnea sa vomite si sa nu vrea sa manance. Daca aveti o femela necastrata care prezinta aceste semne, trebuie sa o duceti la veterinar imediat. Nu ar trebui sa stati si sa asteptati vreun deznodamant daca va suspicionati cateaua ca ar putea sa aiba piometru, devreme ce o catea cu piometru netratat (sau tratat prea tarziu) de obicei va muri. Vestea buna este ca piometru este extrem de usor de prevenit, doar prin simpla castrare a cainelui dumneavoastra.

Prognostic:
Majoritataea catelelor cu piometru raspund foarte bine la tratamentul chirurgical aplicat imediat. Totusi, intarzierea tratamentului chirurgical se poate solda cu moartea animalului din cauza rupturii uterine sau a septicemiei. Prevenirea piometrului se poate realiza usor prin castrare timpurie.

Tratament

Tratament acasa: Nu exista ingrijiri la domiciliu adecvate pentru piometru. Este necesar un consult medical veterinar de urgenta.

Tratament clinica: Singurul tratament eficient pentru tratarea piometrului este interventia chirurgicala de urgenta pentru indepartarea uterului infectat (ovarele sunt indepartate in aceasi timp). Inainte de operatie, medicul va examina pacientul, va face radiografii si ecografii pentru confirmarea maririi uterului si analize de sange. Daca starea animalului nu permite anestezierea, se vor administra fluide si medicamente intravenos pana la stabilizare. Dupa interventia chirurgicala, cainele va ramane in spital pentru a i se administra fluide, antibiotice si analgezice, iar la externare i se vor prescrie cel mai probabil antibiotice si analgezice pentru a fi administrate la domiciliu.

Tratament recomandat: Piometrul necesita ingrijiri medical veterinare de urgenta.

Actiuni preventive: Sterilizarea timpurie previne piometrul.

 

Pet Vet

Obezitatea felina este o problema comuna, dar inca slab recunoscuta, in ciuda gravelor consecinte asupra sanatatii. Unele dintre aceste consecinte inc...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Acest test iti va arata cat de mult iti meriti animalul

 
Sondaj
Care rasa de ciobanesc belgian preferi?