Raie sarcoptica

Raia sarcoptica la caine, sau scabia, este cauzata de o insecta microscopica care isi face adapostul pe piele si determina mancarimi severe si caderi ale parului la caini. Insecta este relativ atasata de specia gazda, dar poate cauza leziuni temporare si la om precum si alte specii de animale. Acesta boala deosebit de contagioasa se raspandeste de obicei prin contact direct cu un caine infectat sau cu un mediu infestat cu sarcoptul raiei. Caderile de par apar intai pe urechi, coate, jarete, partea ventrala a pieptului si abdomenului si sunt insotite de mancarime, papule inrosite si cruste care se pot intinde la un moment dat pe tot corpul. Diagnosticul poate fi dificil de pus si este adesea confirmat prin terapie in urma careia se observa daca leziunile se vindeca sau nu. Exista mai multe forme de tratament, iar prognosticul este excelent in ceea ce priveste recuperarea.

Denumire populara: Raie, scabie

Denumire stiintifica: Raie, Raie sarcoptica

Distributie geografica:

Cauze: Sarcoptes scabiei var canis

Diagnostic

Semne clinice primare: Alopecie (caderea parului) incepand de la urechi, coate, jarete, partea ventrala a pieptului si abdomenului, prurit (mancarimi intense), papule inrosite si cruste pe piele.

Semnalmente clinice secundare: Ingrosarea pielii, stare generala proasta

Incidenta boala: Incidenta exacta a raiei sarcoptice nu este cunoscuta, insa aceasta nu este o afectiune rar intalnita.

Diagnostic diferential: Dermatita atopica (alergie a pielii pe calea inhalatorie), Dermatita alergica de la pureci, Alergie alimentara, Dermatita nonspecifica, Demodecie

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul pentru recuperare este excelent daca animalul este sanatos in rest si daca tratamentul este aplicat corect.

Tratament

Tratament acasa: Scabia poate fi tratata prin aplicari saptamanale de unguente continand amitraz, fosmet sau polisulfiti de calciu. Este important sa respectati indicatiile medicului veterinar pentru prepararea corecta a amestecului, cat si pentru aplicare si apoi inlaturarea sa.

Tratament clinica: Medicii veterinari folosesc ivermectina injectabila in tratamentul scabiei sau doze de selamectina administrate oral sau milbemicina. Unele dintre aceste forme de tratament nu sunt aprobate pentru uzul la caini, dar s-au dovedit a avea o eficienta ridicata in testele clinice si sunt folosite in mod obisnuit. In unele cazuri pot fi recomandate de asemenea antibiotice impreuna cu doze mici de glucocorticoizi pentru a tine sub control infectiile bacteriene secundare, inflamatiile si mancarimea.

Tratament recomandat: Raia sarcoptica poate fi tratata acasa cu produse specifice. Cazurile complicate sau care nu raspund la tratament necesita ingrijiri medicale veterinare.

Actiuni preventive: Cainii infectati trebuie izolati de alte animale pentru a preveni transmiterea bolii, iar animalele catre traiesc in aceeasi casa sau care au avut contact cu cainele infectat trebuie sa fie tratate. Desi aceste insecte traiesc in mediu doar 48h, orice asternut trebuie spalat cu apa fierbinte, cu sapun si inalbitor, pentru a preveni contaminarile repetate din mediu. Oamenii cu pete rosii si mancarimi sau leziuni ale pielii trebuie sa isi contacteze medicul.

Pet Vet

Nematodele canine traiesc in intestinul subtire. Cainii pot fi infectati in mai multe moduri, prin ingerarea oualor de pe sol, ingerarea de rozatoare ...

 
 
 

Quiz

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

 
Sondaj
sunt bolnavioara si am nevoie de bani ptr operatie