Salmoneloza

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteriile din genul Salmonella. Infectia este limitata de obicei la tractul intestinal, cauzand diaree, febra si crampe abdominale. Se poate raspandi de la intestine in sange si apoi catre alte organe, ducand la imbolnavire severa. Desi nu este o boala comuna la caini si pisici, boala poate fi transmisa la om prin contact cu alimente contaminate sau cu materii fecale.

Denumire populara: Intoxicatie alimentara

Denumire stiintifica: Salmoneloza

Distributie geografica:

Cauze: Sursele de contaminare cu Salmonella includ materii fecale de la alti caini infectati, recompense naturale infectate (ca urechile de porc) si mancarea cruda.

Diagnostic

Semne clinice primare: Diaree (cu sau fara sange), Crampe abdominale, Febra

Semnalmente clinice secundare: Anorexie sau inapetenta (lipsa poftei de mancare), deshidratare (pierderea unei cantitati de lichid mai mare decat cea ingerata din apa de baut)

Incidenta boala: Un studiu efectuat in Colorado pe 71 de caini cu diaree acuta, a relevant ca 2.3% dintre acestia erau infectati cu specii de Salmonella. Studii pe rase de lucru au relevant o prezenta a Salmonellei la 11 – 63% dintre mostrele de fecale, majoritatea cainilor neprezentand simptome.

Diagnostic diferential: Paraziti (viermi intestinali), alte infectii bacteriene (ex. Clostridium), infectii virale (parvovirus), Giardiaoza sau coccidioza(paraziti unicelulari), alergii alimentare

Prezentare generala:

Prognostic:
Daca sunt tratati la timp si corespunzator, in cele mai multe cazuri cainii vor fi complet vindecati. Indiferent de tratament, o mare parte dintre caini vor retine bacterii in nodulii limfatici din vecinatatea intestinelor si le pot raspandi multe saptamani si chiar luni.

Tratament

Tratament acasa: Tratamentul diareei include incurajarea consumului de lichide si hranirea cu mancare blanda si usor digerata. Daca apar si alte simptome, cum ar fi letargia sau anemia, daca incepe sa vomite, daca pielea devine mai putin flexibila, sau daca diareea persista peste 24h, miroase foarte urat, sau contine mucus sau sange, este timpul sa mergeti la veterinar. Zonele expuse infectiei trebuie curatate si dezinfectate riguros, pentru a preveni infectarea altor animalute sau a oamenilor.

Tratament clinica: Daca este indentificata o infectie ca salmoneloza, este benefica administrarea de antibiotice corespunzatoare. Administrarea intravenoasa de fluide restabileste echilibrul in ceea ce priveste fluidele corpului. De asemenea, pot ajuta dietele speciale bazate pe alimente usor digerabile.

Tratament recomandat: Diagnosticarea corecta prin teste microbiologice a agentului cauzal pentru diaree, si a unor infectii bacteriene secundare. Instituirea tratamentului folosind antibioticele potrivite. Sustinere hidrica IV si diete potrivite.

Actiuni preventive: Salmoneloza raspunde in general bine la tratamentul cu antibiotice sau alt tratament de sustinere. Deseori animalele afectate raman purtatoare si pot elimina microbul pe cale digestiva in urmatoarele cateva luni. De aceea o igiena potrivita, se poate prevenii infectarea altor caini.

 

Pet Vet

Boala Lyme este o boala cu simptome multiple care este transmisa de capuse la caini. Capusele pot transmite aceasta boala si oamenilor, dar cainii afe...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Acest quiz te va descrie pe tine, cat de mult iubesti animalele, ce ai face pentru ele ca sa fie fericite !

 
Sondaj
Alege animalul salbatic preferat