Socializarea

Acceptarea si toleranta cainilor fata de stimulii din mediu se formeaza intr-o perioada scurta la o varsta frageda. Experientele catelusului din aceasta perioada determina tipurile de animale cu care vor relationa social si tipurile de stimuli fata de care nu vor manifesta frica. Cainele adult va tinde sa evite stimulii cu care nu a avut contact in perioada de socializare. Socializarea catelusilor este denumirea data pasilor facuti pentru a expune catelusul la speciile, relatiile sociale duale si stimulii din mediu cu care acesta ar putea avea contact de-a lungul vietii sale.

Denumire populara: Socializarea cainilor tineri

Denumire stiintifica: Dezvoltarea sociala si expunerea la mediu

Distributie geografica:

Cauze: Perioada normala de dezvoltare.

Diagnostic

Semne clinice primare: Catelusul intre 3 si 16 saptamani este agitat sau este reticent in prezenta stimulilor noi.

Semnalmente clinice secundare:

Incidenta boala: -

Diagnostic diferential: Catelusii nu prezinta semne specifice care sa indice ca acestia se afla in perioada de dezvoltare, iar aceasta perioada nu necesita diagnosticare ci constientizarea varstei catelusului. \\r\\nCatelusii trec printr-o faza de sensibilitate crescuta la stimulii ce genereaza frica si o atitudine circumspecta in jurul varstei de 8 saptamani.

Prezentare generala:

Prognostic:
Eforturile sustinute de socializare a catelului vor ajuta la adaptarea si integrarea catelului in mediul sau. Acesti pasi vor face ca si stapanul sa se bucure mai mult de catelul sau.

Tratament

Tratament acasa: Socializarea implica expunerea catelusului la persoane, animale si stimuli din mediu cu care s-ar putea intalni de-a lungul vietii sale. Acestea pot include: \\r\\nOameni: copii, batrani, oameni cu barba sau uniforma, cu rucsace sau palarii, cu umbrele sau valise, oameni cu dizabilitati, oameni in scaun cu rotile, oameni pe skateboard-uri, role, biciclete, sau alte echipamente miscatoare;\\r\\nEvenimente sportive si parcuri;\\r\\nCapace de canal;\\r\\nCaini si alte animale;\\r\\nMasini si alte vehicule;\\r\\nLifturi;\\r\\nAspiratoare si alte echipamente care produc zgomot.\\r\\n\\r\\nDatele arata ca simpla expunere poate fi suficienta pentru a evita manifestarea fricii, ca adult. Totusi, uneori, cateii pot manifesta reticenta fata de anumiti stimuli si, in aceste cazuri, este bine sa asociati stimulii cu consecinte placute, familiare. Stapanii trebuie sa afle care sunt jucariile preferate ale cateilor acasa si sa le aduca si la plimbare. Daca puiul este reticent la un stimul, stapanul trebuie sa incurajeze catelul sa se joace in vecinatatea acelui stimul. Si recompensele functioneaza excelent. Cand se ofera o recompensa, aceasta trebuie insotita de o voce vesela intrebandu-l pe catel daca vrea acea recompensa, scopul fiind sa creeze o stare si o reactie placuta catelului. Atitudinea stapanului, amuzata, ca opozitie a ingrijorarii, este cea mai importanta. In plus, in loc sa astepte catelul sa reactioneze la stimul, stapanii ar trebui sa incerce sa anticipeze stimulii care ar putea speria catelul si sa ii dea jucaria preferata sau recompense pe masura ce se apropie de acei stimuli.

Tratament clinica: Socializarea cainelui tanar ar fi cel mai bine facuta de stapanul sau pentru ca acesta ar trebui sa stie cel mai bine care sunt stimulii pe care cainele ii va intalni cel mai des in viata sa. Totusi, daca puiul manifesta reactii tematoare sau reactii de evitare exagerate ca raspuns la stimuli noi sau daca puiul nu este bine socializat si manifesta reactii de teama sau agonie in prezenta anumitor stimuli, trebuie apelat la ajutorul de specialitate. Tratamentul ar trebui sa fie specific situatiei, dar cel mai comun tratament in astfel de cazuri este cel care urmeaza un protocol fix ce are ca prima etapa desensibilizarea sistematica, urmata apoi de formarea prin exercitii a altor deprinderi la apropierea noilor stimuli.

Tratament recomandat: Socializarea puiului poate fi facuta acasa sau in sedinte de dresaj in grup. Consultati medicul veterinar, un dresorul sau un specialistul in comportament canin pentru mai multe detalii.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Clamidia felina este de obicei perceputa ca fiind conjunctivita (inflamarea tesuturilor din jurul ochilor) si este cauzata de o bacterie. Pisicile inf...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Cate lucruri stii despre caini?

 
Sondaj
Ce parere ai despre gradinile zoo?