Animale.ro

Ciobanesc alb elvetian

Lungime par : mediu
Talie : medie
Agresivitate : Deloc agresiv
Familia : Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale : Am si alte animale de companie
Spatiu : Apartament

 


Aspect exterior si dimensiuni - continuare


Urechile sunt erecte , prinse sus pe craniu, purtate drept, paralel si orientate spre inainte , de forma alungita, iar la virf au forma unui triunghi usor rotunjit. Gatul acestui caine este de lungie medie, musculos, cu o prindere armonioasa de trunchi, fara evidensierea jonctiunii gat-trunchi. Este arcuit armonios si elegant, iar capul este purtat moderat de sus, elegant. Trunchiul cainelui este puternic, musculos, de lungime medie , cu greabanul proeminent, iar spatele ferm, drept.Salele sunt puternice, musculoase. Crupa este lunga, de largime medie , fiind usor cazuta antero-posterior. Pieptul nu este prea larg, dar adanc , atingand coatele.


Cutia toracica a acestui caine este ovala, extinsa mult spre spate. Sternul este proeminent. Flancurile sunt zvelte, ferme, cu abdomenul usor ridicat. Coada este acoperita cu un par des, stufos, are forma de sabie si se termina cu un varf ascutit. Este prinsa mai degraba jos, atingand punctul jaretului, apoi atarna drept in jos sau are o curbura asemanatoare unei sabii in ultima treime. In miscare este purtata sus, dar niciodata deasupra liniei spinarii. Membrele sunt nervoase, musculoase, puternice, cu osatura medie. Membrele anterioare , privite din fatasunt drepte , mediu departate unul de altul , privite din profil sunt bine angulate.


Umerii acestui caine prezinta spata lunga, bine inclinata posterior, bine angulata. Intreg umarul este foarte musculos. Bratul este proportionat de lung, cu mucuclatura puternica. Coatele sunt bine apropiate de corp. Antebratul este lung, drept, viguros.metacarpul este ferm, usor oblic. Membrele possterioare , privite din spate sunt drepte, paralele, asezate nu prea departat. Vazute din profil preinta o angulatie moderata.


Coapsa este de lungime medie, musculoasa, puternica. Gamba de asemenea de lungime medie , oblica, cu osatura puternica, musculoasa. Articulatia jaretului este puternica, bine angulata . Laba piciorului este de forma ovala, cea din spate usor mai lunga decat cea anterioara, pernutele sunt compacte ferme, negre, cu degete strans lipite, bine arcuite, cu unghii negre.


Mersul este ritmat, cu trapul lejer, ce acopera distante mari, cu usurinta. Pielea acestui caine trebuie sa fie intinsa, fara cute sau riduri, cu pigmentatie neagra. Roba are parul de lungime medie, dens, cu subpar sau fara. Subparul acestui caine este abundent, acoperit de un par de protectie drept . Urechile si membrele anterioare sunt acoperite cu un par mai scurt . Pe gat si pe spatele membrelor parul este usor mai lung. Este acceptat si un par aspru, usor ondulat. Culoarea robei este alba. Ca si defecte minore pot apare, si sunt acceptate o culoare capriorie a robei (galbui sau crem), om partiala depigmentatie a trufei, buzelor sau pleoapelor.


Defecte mai grave sunt considerate o constitutie prea greoaie, nerespectarea caracterelor morfologice de sex (femele prea robuste sau masculi prea fini), absenta unia sau mai multor dinti (PM1 sau M3), linia superioara usor descendenta, coada incarligata, sau purtata deasupra nivelului spatelui, parul de acoperire moale, matasos, buclat, de consistenta lanoasa. Defecte eliminatoare sunt : agresivitatea sau timiditatea excesive, unul sau ambii ochi albastri, entropion sau ectropion, depigmentarea totala a trufei, buzelor sau pleoapelor, depigmentarea totala a pieli si pernutelor, albinismul.


 


Personalitate


Este un caine temperamental, fara a fi nervos, este atent, vigilent, gentil, un companion de incredere. In imprejurari necunoscute, el este prudent si retinut, initial, apoi devine curios. Este utilizat in numeroase actiuni , inclusiv ca si ghid al persoanelor nevazatoare, ca si caine de turma, de lucru, in cautari ale persoanelor disparute, distingandu-se prin agilitatea sa deosebita.


 


Relatiile cu familia si casa


Este un excelent caine de familie, foarte devotat tuturor membrilor familiei, este un caine echilibrat si usor de educat. Are o atitudine foarte prietenoasa fata de copii, este un paznic de nadejde, atent, vigilent.


 


Aspecte particulare


Aceasta rasa este incadrata in Standardul Federatiei Chinologice Internationale , la numarul 347. Face parte din grupa cainilor utilitari , ciobanesti si caini de turma.


ciobanescul alb elvetian-forum


Lupii albi


 


 

 

Sondaj

ce rasa de caine iti place
 
 

Rase Animale

Copoi Sarbesc

Copoi Sarbesc

Istoric si origine Rasa era denumita si copoiul de Balcani, facand parte din grupa copoilor de urma, care detecteaza vanatul pe baza mirosului, raspanditi pe teritoriul Balcanilor. Se pare ca, un rol important in formarea rasei au avut-o copoii de urma originari din Asia Mica . Prima descriere a