Animale.ro

Spitz Finlandez

Lungime par : mediu
Talie : medie
Agresivitate : Agresivitate moderata
Familia : Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale : Nu am si alte animale de copanie
Spatiu : Apartament

Finnish spitz-ul seamana cu o vulpe. Aceasta rasa este un caine de casa bun, dar are tendinta de a latra mult, ceea ce poate fi o problema. Un caine afectuos, spitz-ul este un caine de vanatoare bun pentru vanarea pasarilor si un companion minunat, in special pentru persoanele carora le place joggingul.

 


Istoricul si originea


Finnish spitz-ul este un caine originar din Finlanda, de acum 2000 de ani in urma, presupunandu-se ca ar fi inrudit cu Laika ruseasca. Rasa se crede ca ar fi fost adusa in Finlanda de catre triburile de vanatori si ar fi fost utilizata pentru a vana ursi si elani. Astazi, Finnish spitz-ul este rasa oficiala a Finlandei si este utilizat la vanarea potarnichilor, a cocosilor de munte si a altor pasari. Cand nu merge la vanatoare, Finnish spitz-ul este un caine companion excelent pentru familiile active. In 1991, Finnish spitz-ul a fost recunoscut de catre American Kennel Club, ca membrul al grupei raselor non-sportive.


 


Aspectul exterior si dimensiunile


Finnish spitz-ul este un caine ce aduce un pic cu o vulpe, cu botul sau ascutit si urechile ridicate.Ochii sunt ovali, iar picioarele sunt conformate similar celor de pisica. Pieptul este adanc, iar coada stufoasa este rasucita peste spate.    Blana Finnish spitz-ului este dreapta, aspra, cu o lungime de circa 2,5-5 cm si un puf profund des si compact. Culoarea blanii este, in mod caracteristic, roscat inchis, dar poate fi si roscat, de culoarea cihlimbarului.Inaltimea la greaban este de 38-51 cm, iar greutatea corporala este intre 14-16 kg.


 


Personalitatea


Finnish spitz-ul este un caine activ si prietenos, care adora sa fie in preajma persoanelor familiare. Distant in preajma strainilor, acest caine va latra si poate deveni agresiv cu persoanele care nu-i confera incredere. Unele exemplare pot avea o atitudine dominanta si, in special, masculii.


Finnish spitz-ul este, de asemenea, cunoscut ca si prepelicarul latrator al Finlandei, ceea ce va face sa deduceti ca acestei rase ii place sa latre. Acest lucru poate fi o problema cand este crescut in zonele urbane si aveti vecini in apropiere, in special, daca cainele este lasat afara pentru perioade lungi de timp. Daca nu are nimic de facut, Finnish spitz-ul va latra in orice moment si la fiecare cadere a unei frunze.


 


Relatiile cu familia si casa


Finnish spitz-ul este un caine de companie excelent adresat familiilor care se adapteaza bine atat in regiunile urbane, cat si in cele rurale. Rasa este toleranta cu copii, mai ales daca creste de mic cu acestia. Acest caine este foarte protector cu familia sa si va latra intotdeauna cand se apropie persoane straine. Prefera ambiantele mai racoroase. Este un caine activ, ceea ce il face un companion excelent pentru jogging.


Finnish spitz-ul poate trai fericit intr-un apartament atata timp cat este scos frecvent la plimbare. Aceasta rasa se va intelege bine cu alte animalute de casa, daca este crescut cu acestea.


 


Dresajul


Finnish spitz-ii pot fi caini dificil de educat, mai ales cei cu un caracter dominant si independent. Pentru a avea rezultate este necesar un antrenament ferm si consecvent si multa rabdare.


 


Aspecte particulare


Finnish spitz-ului nu-i place sa fie lasat singura, fara nimic de facut. Sunt caini inteligenti si necesita o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor distructive si latratul excesiv.


 


Boli si afectiuni curente


Finnish spitz-ul este o rasa robusta si rezistenta cu putine afectiuni cunoscute. Cele mai frecvente sunt displazia de sold, luxatia patelei si atrofia retiniana progresiva, o maladie care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei, conducand la orbire.


Durata medie de viata a Finnish spitz-ului este de 12-15 ani.

 
 

Sondaj

Ce parere ai despre gradinile zoo?
 
 
 

Rase Animale

Chihuahua

Chihuahua

  Istoricul si originea Originea exacta a Chihuahua este incerta, dar multi considera ca stramosii sai au fost o parte importanta in viata toltecilor, o civilizatie mexicana antica datand din secolul al IX-lea. Toltecii au denumit acest caine "Techichi". Dupa ce aztecii i-au biruit pe tolteci, rasa