Animale.ro

Cistita felina sau FLUTD

04 Sep 2007 -

Q: Cistita felina si FLUTD reprezinta aceeasi afectiune?

A: Cistita felina sau FLUTD (feline lower urinary tract disease) de fapt acopera o suma de afectiuni ale pisicii care au aceeasi simptomatologie.

Cistita felina sau FLUTD (feline lower urinary tract disease) de fapt acopera o suma de afectiuni care au aceeasi simptomatologie, in principal dificultate la urinare a felinelor, schimbarea frecventei urinarii si aparitia sangelui in urina. Termenul de cistita de fapt inseamna inflamarea peretelui vezicii urinare a pisicii. Pacientii tipici ai acestui sindrom sunt supraponderali, hraniti cu hrana uscata si sunt animale de apartament.

Formele cele mai comune ale acestui sindrom al pisicii sunt reprezentate de uroliatiaza, cistita bacteriana sau de cistita idiopatica.

Urolitiaza
Urolitiaza, fie ca este vorba de struviti (calculi vezicali in care predomina fosforul) sau oxalati (calculi vezicali in care predomina calciul), reprezinta acumularea de "pietricele" sau "nisip" la nivelul vezicii urinare. Cauza formarii lor este destul de neclara, insa, struviti se formeaza atunci cand urina este bazica iar oxalatii atunci cand urina este acida.De asemenea, aparitia urolitiazei s-a corelat cu stress-ul, mancarea uscata si lipsa unei hidratari corespunzatoare. Acesti struviti pot ajunge pana la dimensiunile unui ou, ei putand fi extirpati chirurgical. Cel mai frecvent insa se intalneste nisipul sau struvitii de mici dimensiuni (pana la un milimetru), care, fie blocheaza uretra si impiedica ei insisi eliminarea urinei, fie "zgarie" uretra si declanseaza spasmul uretral. Lipsa evacuarii urinei este un fenomen extrem de grav, ce duce prin netratarea lui la insuficienta renala si moartea pacientului.

Cistita bacteriana
Cistita bacteriana este o afectiune mai rara, dar care odata avuta, lasa o sensibilitate individuala iar recidivele apar la marea majoritate a felinelor. Cistita bacteriana nu duce la blocarea uretrei dar pacientul urineaza de foarte multe ori pe zi, uneori doar cateva picaturi. Analiza urinei determina cauza si identifica bacteria precum si antibiograma.

Cistita idiopatica a pisicii
Cistita idiopatica reprezinta o inflamare a peretelui vezical cu aparitia hematuriei, fara insa a avea o cauza bine determinata. Uretra nu se blocheaza, peretele vezicii este ingorsat insa analizele nu deceleaza nici urolitiaza, nici bacterii patogene. Se pare ca aceasta afectiune este legata mai degraba de nivelul de stress la care este supus animalul, iar tratamentul este indreptat in acest sens.

Tratamentul
Tratamentul acestui sindrom se face in urma unor analize si investigatii amanuntite pentru a determina cu exactitate agentul patogen . Trebuie mentionat ca de multe ori, urolitiaza si cistita bacteriana merg “mana in mana”.

In general, tratamentul consta in schimbarea dietei cu cu una adecvata, care va acidifia sau alcaliniza urina in functie de nevoi, tratamentul cu antibiotice si chimioterapice pentru bacterii, reducerea nivelului de stress, incurajarea pisicii sa bea cat mai multa apa, apa sa fie filtrata, eventual schimbarea mancarii uscate cu cea umeda.

Acest sindrom poate evolua rapid in situatii grave ce pun in pericol viata pisicii dumneavoastre. De aceea, va incurajam sa mergeti la veterinarul dumneavoastra de indata ce apar schimbari in comportamentul pisicii.

Sondaj

ce preferi hamsterul, porcul de guinea sau iepurele?