Glaucom
label Boli Caini autorenew 08 Ian 2025, 21:28

Glaucomul este o afectiune care se caracterizeaza prin cresterea presiunii din globul ocular. Aceasta este adesea foarte dureroasa si reprezinta o cauza a orbirii la caini. Glaucomul poate fi un simptom primar sau rezultatul altei afectiuni oculare.

Nume medical:
Glaucom

Semnalmente:
blefarospasm (schelalait, tinerea ochilor inchisi, durere la ochi), pierdere acuta a vederii, congestie episclerala (inrosire), edem corneal (cornee ingrosata, incetosata), pupile dilatate si fixe (care nu raspund la lumina)

Incidenta:
Glaucomul este una dintre cele mai des intalnite cauze ale orbirii la caini.

Semne Medicale:
comportament alterat in urma durerilor (vocalizare, refuz de a manca, letargie etc.), Buftalmus (marirea globului ocular) si“ glaucom cronic

Cauze:
de origine genetica (mostenit) glaucom primar, luxatie sau subluxatie de cristalin (cristalinul a fost mutat din pozitia sa normala din ochi), uveita a camerei anterioare a ochiului (inflamatie a irisului, a corpului ciliar si coroidei), traume (leziuni directe la ochi), cataracta (opacitate a cristalinului), neoplazie intraoculara (tumora in interiorul ochiului)

Diagnostic:
uveita (ochiul este dureros, dar presiunea introculara e de obicei mai mica decat normal), conjunctivita (ochiul este rosu si dureros, presiunea intraoculara nu este ridicata), orbire din alte cauze, alte cauze generatoare de durere si eritem precum traumele, neoplasia (cancer), desi adesea nedureros

Recomandari:
Glaucomul primar poate fi clasificat ca glaucom cu unghi inchis (in care canalul de filtrare este foarte ingust si nu permite o drenare adecvata a umorii apoase), cu unghi deschis (canalul de filtrare pare normal, dar drenarea normala este blocata de o structura mai mare), sau goniodisgeneza (in care canalul de filtrare nu s-a dezvoltat complet). glaucomul primar este adeasea o afectiune bilaterala (ambii ochi sunt afectati, desi adesea fiecare pe rand) si foarte probabil ereditar. Glaucomul secundar se produce ca o consecinta a altor afectiuni, precum uveita anterioara (inflamatia irisului, corpului ciliar si coroidei), luxatia sau subluxatia de cristalin (cristalinul s-a deplasat din pozitia sa normala din ochi), traume, cataracta sau neoplazie (cancer).

Glaucomul poate fi acut (presiunea intraoculara creste subit, fara semne prealabile) sau cronica (progresiva, fara a prezenta simptome imediate). Desi pacientii cu glaucom cronic nu prezinta semne imediate de boala, ei pot avea dureri si pot orbi.

Tratament acasa:
Initial, cainii cu glaucom nu pot fi ingrijiti acasa pana cand presiunea intraoculara nu este redusa semnificativ. Odata ce presiunea este stabila, pacientul poate fi tratat la domiciliu cu tratamente topice (picaturi de ochi sau unguente) si posibil cu medicamente sistemice. Pacientii trebuie monitorizati indeaproape in ceea ce priveste semnele de durere (ochi care lacrimeaza, schimbari in comportament datorate durerii) pierderea vederii, inrosire. Si celalalt ochi trebuie monitorizat.

Tratament medical:
Terapia medicala trebuie inceputa imediat, inainte ca orbirea permanenta sa se instaleze (deprecierea vizuala ireversibila se poate instala in 12-24h daca presiunea intraoculara depaseste 60mmHg). Scopul tratamentului este acela de a preveni pierderea vederii si de a reduce durerea. Cainele poate fi dus la urgente. Totusi, cand este posibil, pacientii cu glaucom trebuie consultati si de un medic veterinar oftalmolog. Medicamentele pentru tratamentul glaucomului sunt administrate pentru a reduce presiunea intraoculara, pentru a imbunatati drenajul umoarei apoase si pentru a reduce durerea. Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a pastra vederea si pentru a restabili confortul.

Tratament recomandat:
Cainii cu glaucom acut trebuie dusi de urgenta la veterinar. Un medic veterinar oftalmolog va intocmi un plan adecvat de tratament pe termen lung. Este vital ca pacientilor cu glaucom sa le fie monitorizata presiunea intraoculara la ambii ochi la intervale regulate.

Documentatie:
Desi majoritatea pacientilor cu glaucom primar au un singur ochi afectat, fara tratament adecvat este probabil ca si celalalt ochi sa fie afectat in viitor. Doar cu medicamentatie, pacientul va orbi. Interventia chirurgicala poate ajuta la mentinerea vederii o perioada mai lunga. Cainilor cu glaucom cronic care sufera de orbire permanenta si dureri severe, ar trebui sa li se inlature ochiul afectat si sa li se puna o proteza intraoculara. Prognosticul pentru caini cu glaucom secundar depinde de cauza si de amploarea daunelor provocate ochiului.