Meningita Rocky Mountain este o boala parazitara transmisa de capuse si care poate cauza boli sistemice atat la caini cat si la oameni. Desi cainii nu pot transmite boala direct oamenilor, ei pot transmite oamenilor capusele purtatoare ale bolii.
Semnalmente:
Prezenta capuselor sau istorie recenta de expunere la capuse, febra, inflamarea vaselor sangvine (vasculita).
Incidenta:
Incidenta meningitei Rocky Mountain este mai mare intre lunile martie si octombrie.
Raspandire:
In toata emisfera vestica.
Semne Medicale:
Depresie, lipsa poftei de mancare (anorexie), inflamarea ochiului (conjunctivita, secretii oculare in exces), umflarea (edemul) fetei, pielii, scrotului, membrelor, dureri musculare si articulare (mialgie, poliartrita), semne neurologice (inclinarea capului, mers in manej, incordonare, hipersenzitivitate la sunete, atacuri cerebrale), tuse si dificultati de respiratie (dispnee), eczeme, hemoragii subcutanate (petesii), exfolierea pielii (necroza cutanata), voma si diaree, disfunctii grave de organ, mai ales ale ficatului si rinichilor, frecventa cardiaca neregulata (aritmii cardiace), numar scazut de plachete sanguine ( trombocitopenie ), numar crescut sau scazut de celule albe ale sangelui (leucocitoza sau leucopenie), proteine in urina (proteinurie), sange in urina (hematurie).
Cauze:
Rickettsia rickettsii
Diagnostic:
Alte boli transmise de capuse, boli autoimune
Recomandari:
Cainii tineri (cu varsta mai mica de 3 ani), cainii de rasa (mia ales Ciobanestii Germani), si cainii care stau afara sunt mai predispusi infectiei. Cateva specii de capuse se pot infesta cu parazitul care cauzeaza RMSF, luand parazitul prin transmitere de la parinti prin intermediul oualor sau hranindu-se cu sange de la mamifere mici infectate (precum veveritele). O capusa infectata trebuie sa ramana fixata pe un caine intre 5 si 20 de ore pentru a transmite Rickettsia rickettsii. Odata ce Rickettsia rickettsii intra in circulatia sangvina a cainelui, incepe sa se reproduca, determinand inflamatii ale vaselor de sange (vasculita). Semnele clinice pot aparea de la 2 pana la 14 zile de la muscatura capuselor.
Tratament acasa:
Principalul mod de a preveni expunerea este controlul capuselor folosind un insecticid adecvat, recomandat de medicul veterinar. Cainii trebuie cautati de capuse imediat ce au fost afara in zone contaminate, in mod special cainii cu par lung. Capusele trebuie indepartate cu grija, purtand manusi. Dupa indepartare, oamenii trebuie sa se spele temeinic pe maini deoarece pot fi infestati prin expunerea la fluide infectate.
Tratament medical:
Ingrijirile medicale trebuie sa includa teste de diagnostic, in functie de simptomele identificate. Pentru confirmarea diagnosticului, trebuie efectuate analize de sange atat inainte de tratament cat si 3 saptamani mai tarziu, pentru a compara nivelul anticorpilor din sange. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice specifice (tetraciclina, cloramfenicol, doxicilina sau enrofloxacin) si in terapie de suport in functie de semnele clinice manifestate de caine.
Tratament masuri:
Cainii bolnavi trebuie dusi la medicul veterinar. Acesta trebuie sa fie informat in cazul in care cainii au fost in zone unde este posibila expunerea la capuse sau in cazul in care au fost gasite recent capuse pe caine.
Tratament recomandat:
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice specifice (tetraciclina, cloramfenicol, doxicilina sau enrofloxacin) si in terapie de suport in functie de semnele clinice manifestate de caine.
Documentatie:
Atunci cand tratamentul impotriva RMSF este inceput din timp, prognosticul este in general bun iar semnele clinice devin mai bune in aproximativ 24-48 de ore. Este posibil ca unor caini sa le fie pus diagnostic gresit din cauza manifestarii unor semne vagi de boala si a dificultatii diagnosticarii RMSF. RMSF poate fi fatal fara tratamentul potrivit.