6 lucruri de care sa tii cont cand alegi mancarea potrivita pentru cainele tau
2/2200
calendar_month 20 Mai 2023, 00:00
Alimentatia cainelui este unul dintre subiectele care ii preocupa cel mai mult pe proprietari si unul dintre primele lucruri despre care iti va cere detalii medicul veterinar. In acest articol, poti afla care sunt elementele de care trebuie sa tii cont inainte de a alege dieta cainelui tau.

1. Varsta si starea de sanatate a cainelui

Puii de caine, adultii activi si adultii sedentari, cainii seniori sau femelele gestante au nevoi alimentare semnificativ diferite. Cainii tineri si in crestere necesita o hrana cu continut crescut de proteine si calorii pentru a-si sustine dezvoltarea si cresterea. Cainii adulti si varstnici ar putea avea nevoie de o hrana cu continut scazut de calorii si grasimi pentru a-si mentine greutatea corporala ideala si a preveni obezitatea.

Femelele gestante si cele care alapteazăa au nevoie de hrana cu un continut caloric ridicat, dar si cu o concentratie ceva mai mare de vitamine și minerale. Atunci cand alegi o hrana uscata caini trebuie sa tii cont de toate aceste date, ca sa stii ca ai luat o decizie informata.

2. Greutatea cainelui

Greutatea cainelui poate fi un factor important in alegerea hranei adecvate. Cainii supraponderali sau obezi ar putea avea nevoie de o hrana cu continut scazut de calorii si grasimi pentru a pierde in greutate, in timp ce cainii subponderali sau foarte activi ar putea avea nevoie de o hrana cu continut crescut de calorii si proteine pentru a-si mentine greutatea corporala ideala si a sustine nivelul lor ridicat de activitate.

3. Rasa

Anumite rase de caini au nevoi nutritionale specifice. Unele dintre ele sunt predispuse la probleme de sanatate specifice, altele au nevoie de hrana special formulata pentru dimensiunea si forma corpului lor. De exemplu, cainii de talie mica au nevoie de o hrana speciala pentru a preveni problemele dentare si digestive, in timp ce cainii mari si din rasele gigant ar putea avea nevoie de o alimentatie pentru a preveni problemele articulare.

4. Preferintele si nevoile individuale ale cainelui

Cainii pot avea preferinte individuale in privinta hranei, pentru hrana uscata sau umeda. Unii caini mananca mai bine carnea cu proteina de vita, in timp ce altii o prefera pe cea de pui. Daca ai doi caini, poate ai observat ca unul dintre ei prefera un anumit sortiment, pe care celalalt il accepta fara chef.

5. Calitatea ingredientelor

Este important sa alegi o hrana cu ingrediente de inalta calitate, cum ar fi carnea proaspata, fara adaos de hormoni sau antibiotice, cerealele integrale, legumele si fructele si sa le eviti pe cele cu aditivi si conservanti artificiali.

In functie de calitatea si originea ingredientelor, hrana pentru caini se imparte in diete superpremium, diete premium si mancare obisnuita. La randul lor, dietele premium si superpremium pot contine cereale sau se pot baza doar pe continutul de fibre al fructelor si legumelor.

Ingredientul principal al oricarui sortiment de mancare pentru caini ar trebui sa fie carnea; unele retete, de foarte buna calitate, sunt intr-adevar preparate din carne, altele contin si/sau doar subproduse de origine animala. Desi sunt mai ieftine, acestea din urma sunt mai putin sanatoase.

6. Recomandarile medicului veterinar

Medicul veterinar poate oferi recomandari si sfaturi utile in privinta hranei potrivite pentru cainele tau. El poate evalua nevoile individuale ale mascotei si poate oferi recomandari specifice in privinta marcilor de hrana care sa se potriveasca cel mai bine nevoilor nutritionale si de sanatate ale cainelui tau.

Nu uita ca exista, pe piata, hrana speciala pentru cainii cu diverse probleme de sanatate: alergii, insuficienta renala, insuficienta hepatica, perioada de convalescenta si asa mai departe. Medicul veterinar iti poate oferi informatii despre brandurile cu care a avut experiente mai bune la nivel de palatabilitate, de pilda.

In concluzie, alegerea hranei potrivite pentru cainele tau este importanta pentru a-i asigura sanatatea si bunastarea. Trebuie sa iei in considerare nevoile nutritionale si de sanatate ale cainelui, precum si preferintele si nevoile individuale inainte de a alege o hrana adecvata. Consultarea medicului veterinar si citirea etichetei produsului sunt, de asemenea, importante in procesul de selectie a hranei pentru caninul tau.

Sursa foto: Shutterstock


Quiz
Ce ai face ca animalul tau sa fie fericit?

Acest quiz te va descrie pe tine, cat de mult iubesti animalele, ce ai face pentru ele ca sa fie fericite !

Sondaj

Ce rasa de caine preferi din cele de mai jos?