Chiar daca acesti alergeni sunt inofensivi pentru majoritatea animalelor, un caine cu alergii va avea o reactie extrema la contactul cu acestia.
Cauzele alergiilor la cani
Alergenii pot reprezenta o problema daca sunt inhalati, ingerati sau intra in contact cu pielea cainelui. Pe masura ce corpul sau incearca sa scape de aceste substante, pot aparea numeroase simptome la nivelul pielii, al sistemului digestiv sau respirator.
Printre cele mai comune alergii ale cainilor se numara alergiile la factorii de mediu (purici, polenul de la ierburi, copaci, buruieni si flori) si alergiile alimentare (intoleranta alimentara la anumite ingrediente cum ar fi carnea de vita, de pui, peste si soia).
Simptomele alegiilor la caini
Simptomele alergiilor la caini difera de un animal la altul. Insa, in functie de alergenii la care a fost expus, cainele poate manifesta unele dintre urmatoarele simptome:
- piele rosie, mancarimi;
- mancarimi ale ochilor si lacrimare excesiva;
- mancarime pe spate sau la baza cozii (in cazul alergiilor la purici);
- infectii si mancarimi ale urechilor;
- stranut, varsaturi, diaree;
- sforait provocat de gatul inflamat;
- labe umflate;
- lingere constanta a zonei abdomenului;
- respiratie suieratoare;
- scarpinari frecvente;
- pierderea parului (in cazuri cronice);
- urticarie;
- angioedem (umflarea capului);
- anafilaxia (sufocarea).
Simptomele alergiilor pot fi usor de confundat cu cele ale altor afectiuni sau apar concomitent cu acestea. Din acest motiv, este indicat ca animalul de companie sa primeasca ajutor de specialitate, pentru ca diagnosticarea lui sa fie corecta.
Tratamentul alergiilor la caini
Cel mai bun tratament pentru alergiile cainilor este prevenirea. Multe alergii sunt provocate de purici, de aceea este recomandat efectuarea unui control periodic. Ulterior, medicul veterinar poate oferi cele mai bune solutii pentru tratament.
De asemenea, tratamentul cu acizi grasi poate da rezultate uimitoare. Acizii grasi Omega 3 reduc tendinta sistemului imunitar al animalului de a avea reactii exagerate. Produsele pe baza de acizi grasi vor usura simptomele alergice intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase saptamani.
Corticosteroizii sunt folositi pentru tratarea alergiilor la factorii de mediu, insa este important ca aceste medicamente sa nu fie utilizate pe termen lung.
Totodata, antihistaminicele pot ajuta cainele sa scape de mancarimi. De obicei, medicul veterinar recomanda folosirea corticosteroizilor cu antihistaminicele.
Ciclosporina este un medicament eficient in multe cazuri de alergii, avand mai putine efecte secundare decat alte medicamente.
In acelasi timp, vaccinurile alergice pot reduce simptomele pacientilor. De asemenea, tratamentul antimicrobian poate ajuta la vindecarea alergiilor la caini.
Mai mult decat atat, folosirea sampoanelor si a balsamurilor este esentiala in tratarea alergiilor.
sursa foto:www.gosbi.com