Animalele au sentimente?
7/711
calendar_month 21 Iul 2011, 00:00
Primul exemplu il avem in povestea care a inspirat filmul "Hachi - A Dog's Tale", realizat in 2009, cu Richard Gere si Joan Allen. Este povestea unui caine pierdut care a fost adoptat de un profesor. Cainele s-a atasat atat de mult de noul stapan, incat mergea cu el in statia de tren in fiecare zi, iar dupa-amiaza il astepta sa se intoarca acasa de la munca.

Cand profesorul a murit in scoala si nu s-a mai intors, cainele a continuat sa astepte pe peron, fara sa inteleaga de ce stapanul nu se mai intoarce. Timp de noua ani, a venit in continuare la peron, asteptand pana cand venea cineva sa il duca acasa, si a si murit asteptandu-si stapanul.

In ceea ce priveste stiinta, se pare ca avanseaza rapid numai in cazul PC-urilor si tabletelor, pentru ca studiile nu au reusit sa gaseasca dovada ca animalele au sentimente. Adevarul este insa ca sentimentele sunt o notiune destul de greu de masurat.

Conform cercetatorilor, creierul deflinilor, al balenelor si al cimpanzeilor contin anumite celule speciale, numite celule Spindle, care in creierul uman au rolul de a controla relatia dintre ganduri si emotii, dar si comportamentul social. Insa aceasta nu este o dovada ca animalele au sentimente.

Behaviouristii cred ca ceea ce noi interpretam ca fiind sentimente este doar o reactie invatata la anumiti stimuli.

Cei care au caini stiu ca, atunci cand li se vorbeste urat, cainele va arata vinovat, indiferent daca a facut sau nu ceva rau, insa asta nu demonstreaza decat ca e greu sa diferentiezi intre emotie si manifestarea unei emotii.

Cercetarile mai arata ca in creierul animalelor se mai regasesc si neuroni si anumite substante chimice asociate cu sentimentele. Pana acum, s-a demonstrat ca soarecii pot simti empatie, iar elefantii, maimutele, vidrele si ursii sufera dupa moartea unui animal din aceeasi specie. Elefantii in mod special au un comportament emotional: calatoresc in grupuri si nu lasa niciodata in urma un animal ranit.

Babuinii sunt temperamentali, elefantii pot suferi de stres post-traumatic,iar cainii pot simti gelozie, rusine sau pot fi deprimati. Pisicile pot uneori sa planga si sunt foarte afectuoase.

De multe ori, argumentul adus de cei care sustin ca animalele au sentimente este ca oamenilor le place sa isi proiecteze imaginea asupra lucrurilor din jur, insa comportamentul animalelor nu poate fi doar o inchipuire.