Boala Addison (hipoadrenocorticismul) la caini
1/1617
label Info Caini autorenew 18 Nov 2013, 00:00

O maladie a glandelor suprarenale, boala Addison este, cu toate acestea, o afectiune intalnita destul de rar la caini.

Despre boala Addison la caini

Primul caz de boala Addison la caini a fost diagnosticat in 1953, un veac mai tarziu de la descoperirea bolii la oameni. Boala Addison este o afectiune a sistemului endocrin care se instaleaza atunci cand glandele suprarenale nu mai produc o cantitate suficienta de hormoni (glucocorticoizi si mineralocorticoizi) fapt care determina un dezechilibru metabolic si al electrolitilor la nivelul organismului.

Desi este o boala destul de rara la caini, hipoadrenocorticismul afecteaza cu precadere exemplare din rase precum Marele Danez, Bearded Collie, Newfoundland, cainele de apa portughez, pudel, Rottweiler, Saint Bernard si altele.

La polul opus se afla cele mai putin susceptibile rase de caini, precum Chihuahua, American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier, Cocker Spaniel, Golden Retriever, Schnauzer, Lhasa Apso si Yorkshire Terrier.

Simptomele bolii Addison la caini

Printre cele mai comune simptomel ale bolii Addison la caini se numara:

- letargie
- lipsa apetitului
- stari de voma
- scadere in greutate
- tremor
- diaree
- poliurie
- polidipsie
- depresie
- deshidratare
- puls slab
- temperatura corpului scazuta
- scaun cu sange
- alopecie
- dureri abdominale etc.

Cel mai sever simptom al bolii Addison este criza addisoniana, care se traduce prin bradicardie, aritmii, hipotensiune, voma, convulsii si colaps. Criza poate avea loc brusc, fara niciun alt simptom prealabil, si poate duce la moartea animalului, in cazul in care nu se intervine rapid.

Cauzele bolii Addison la caini

Cauzele dezvoltarii bolii Addison la caini nu sunt pe deplin cunoscute. In general, afectiunea apare ca urmare a unor cauze genetice, adesea corelate unor boli autoimune care influenteaza functionarea optima a glandelor suprarenale.

Alte cauze includ deficienta de hormon adrenocorticotropic, infectiile si inflamatiile variate, traumatismele, tratamentele medicamentoase si tumorile metastatice.



Diagnosticarea bolii Addison la caini

Diagnosticarea animalului bolnav se face in cabinetul medicului veterinar. In urma testelor de sange si de urina, specialistul va remarca un nivel scazut de potasiu si de sodiu in sange, un nivel crescut de creatinina si uree azot in urina.

Tratamentul bolii Addison la caini

Cainele adus in cabinetul medicului veterinar ca urmare a unei crize addisoniene este tratat cu lichide intravenos, cu un continut mare de sodiu si glucoza.

Hipoadrenocorticismul este o boala cronica, ce nu poate fi tratata, dar care poate fi tinuta sub control. In acest sens, medicul specialist va prescrie un tratament hormonal care va fi administrat de-a lungul intregii vieti a patrupedului.

Controalele regulate sunt recomandate pentru a evita crizele addisoniene si a asigura confortul animalului. Evitarea expunerii cainelului la stres este, totodata, de dorit.



Quiz
ce rasa de caine ti se potriveste?

afla ce rasa de caine ti se potriveste!

Sondaj

ie vreo diferenta intre corcituri si rasele pure ?