Noi va informam in continuare cu privire la unele probleme pe care le-ati putea avea din cauza animalelor de companie si cum puteti mentine intacta starea de sanatate, atat pe a voastra, cat si pe cea a animalutelor voastre.
Indiferent ca detineti un caine sau o pisica, o pasare sau o reptila, un iepure sau un peste, trebuie sa fiti constienti ca animalutul de companie poate avea un efect negativ asupra starii voastre de sanatate, infectandu-va cu anumite boli. Bolile animalelor, care pot fi transmise omului se numesc zoonoze.
Probabil termenul nu va suna cunoscut, dar cu siguranta anumite boli – zoonoze, le stiati de foarte mult timp.
Boala Lyme este o boala bacteriana transmisa de muscaturile de capuse ;
Malaria este transmisa de tantarul Anopheles ;
Plaga bubonica este transmisa de sobolani sau mai degraba de puricii care se infecteaza muscand sobolanii.
Cele mai frecvente zoonoze, de care trebuie sa aveti grija - sunt:
Boala zgarieturii de pisica
Aceasta este o boala bacteriana produsa de un microb aflat in saliva pisicii. Bacteria poate fi transmisa de la o pisica la om prin intermediul unei muscaturi sau a unei zgaraieturi.
Psitacoza sau Chlamidioza
Puteti contracta aceasta boala bacteriana inhaland praful rezultat de la excrementele uscate de pasare.
Rabia
Aceasta infectie virala este produsa de un virus care se gaseste in saliva animalelor infectate si este transmisa animalutelor de companie si oamenilor prin intermediul muscaturilor. Liliecii, ratonii, vulpile, sconcsii, cainii si pisicile infectate reprezinta cel mai mare factor de risc pentru om.
Toxoplasmoza
Puteti contracta aceasta boala parazitara din sol sau de pe alte suprafete contaminate punandu-va mainile nespalate la gura dupa ce ati gradinarit, ati schimbat litiera pisicii sau ati atins orice lucru care a intrat in contact cu fecalele pisicii.
Pecingine (micoza)
Aceasta infectie fungica contagioasa poate afecta scalpul, corpul (mai ales regiunea inghinala), picioarele si unghiile, iar pe zonele afectate se pot sesiza pete rosii circulare.
Toate animalele pot contracta boli zoonotice, dar animalele cele mai sensibile sunt cele crescute afara, cele nevaccinate, cele care sunt compromise din punct de vedere imunitar (cu un sistem imunitar suprimat), cele prost ingrijite, precum si cele crescute in conditii insalubre. Oamenii cu tulburari imunitare, supusi chemoterapiei sau terapiei cu imunosupresoare reprezinta un risc crescut de a contracta diferite infectii.
Animalele cu boli zoonotice pot avea o varietate de semne clinice, in functie de tipul de boala. Semnele pot varia de la foarte discrete la severe. Ca proprietar de animalut de companie ar trebui sa va cunoasteti animalutul si sa va dati seama de orice modificare in comportamentul si aspectul acestuia.
Ce ar trebui sa urmariti
Anorexie
Varsaturi
Diaree
Leziuni cutanate
Senzatie de mancarime
Letargie
Depresie
Pierdere in greutate
Tuse
Vanatai sub piele
Inflamatii articulare
Schiopatura
Ingrijirea veterinara de specialitate
Medicul veterinar va avea nevoie de un istoric bine relatat, incluzand un istoric exact al calatoriilor si o examinare fizica (consult) completa a animalutului vostru pentru a putea da un diagnostic corect. Avand in vedere ca exista atat de multe tipuri de zoonoze, veterinarul va opta la efectuarea testelor variate de diagnostic. Unele dintre acestea pot fi reprezentate prin analize de sange, culturi, radiografii sau examene ecografice.
Tratamentul depinde de diagnosticul specific si poate fi reprezentat de antibiotice, medicamente antiparazitare sau antifungice, fluide administrate intravenos, tratamentul simptomatic al starilor asociate (varsaturi sau diaree), analgezice (medicatie care sa combata durerea) si multe altele.
Preventia
Nu toate animalele cu zoonoze reprezinta un factor serios de risc pentru oameni, dar bunele practici de igiena ar trebui intotdeauna respectate. Educatia adecvata, o buna intelegere a bolii si a cailor ei de transmitere sunt o parte vitala a ingrijirii la domiciliu si a preventiei. Luarea masurilor corespunzatoare de igiena atunci cand sunteti in preajma animalutele de companie sau a excrementele lor si mentinerea unui program adecvat de ingrijire medicala de specialitate sunt absolut necesare pentru o preventie eficienta si corecta a oricarei boli.