Este un caine mic cu inima mare: exste extrem de expresiv si poate fi oricand luat drept "jucarie", din cauza staturii mici. Deseori, mopsul poate fi afectat de probleme de sanatate, la care este predispus genetic, din cauza structurii sale unice.
Are botul mic, de aceea respiratia este dificila, cainii respirand de obicei pe gura. In plus, mopsului ii lipseste o parte a craniului, la frunte, care in mod normal sustine sprancenele, motiv pentru care pielea de pe fata ii atarna in falduri - ceea ce il face foarte dragut si special, ar spune unii. Insa particularitatea il face vulnerabil la infectii si la diverse rani.
Faldurile pielii de pe fata mopsului pot sa adune multa murdarie, in timp. Cainele petrece destul timp pe jos, cu fata in covor, in gradina, pe podea sau si in farfuria cu mancare. Praful, noroiul sau bucati de mancare se depun pe pielea cainelui, iar dupa o perioada micutul cu riduri incepe sa miroasa. Specialistii recomanda ca pielea cainelui sa fie curatata macar de doua ori pe saptamana. Insa fata mopsului este sensibila, motiv pentru care e nevoie de grija pentru a-l curata. Nu trebuie sa se foloseasca materiale dure sau apa foarte rece. E suficient un betisor de urechi imbibat intr-o solutie dezinfectanta (betadina este foarte buna) pentru a-i curata zonele in care pielea face cute. Dupa curatare, se sterge zona cu un servetel. In cazul in care se observa ca zona s-a infectat, este obligatorie vizita la un dermatolog.
Colturile ochilor sunt zone extrem de sensibile, asa ca mare grija cand sunt curatate. Daca s-au adunat resturi uscate, zona se curata cu apa.
Unghiile mopsului trebuie taiate regulat (in fiecare luna), de aceea e bine ca acesta sa fie obisnuit de mic cu procesul, care altfel poate fi chinuitor. Unghiile la aceasta rasa cresc foarte repede si e bine sa fie taiate de stapan, persoana pe care o cunoaste, si nu dus la veterinar sau la alte unitati. Trebuie eliminata doar portiunea care incepe sa se curbeze la varf, pentru ca aceasta stanjeneste animalul la mers.
Mopsul are nevoie si de ingrijirea dintilor: acestia trebuie curatati in fiecare saptamana, deoarece sunt predispusi la probleme ale gingiilor. Daca nu vreti sa il chinuiti cu o perie de dinti, e bine sa ii cumparati de la pet shop produse speciale pentru curatarea dintilor, care sunt bune la gust si pe care catelul le va adora. E bine ca micutul sa fie dus si la veterinar, deoarece poate avea nevoie uneori de o curatare profesionala, pentru a distruge urmele de tartru.
Cel mai des, catelul va raspunde bine la ingrijiri, daca este invatat de mic cu ritualurile de curatare.