Hiperactivitatea unui caine poate avea multe cauze si tot atatea solutii. La multi dintre ei hiperactivitatea are drept cauza plictiseala sau lipsa de stimulare. Asa ca, in ideea de a rezolva aceasta problema, ar trebui evaluat modul in care cainele interactioneaza cu stapanul sau si tipul de activitate zilnica pe care o realizeaza.
Iata cateva tehnici de baza propuse de binecunoscutul Cesar Millan pentru a incerca sa calmam un caine hiperactiv:
Ii ignoram comportamentul specific in acest caz
Cainii cauta, in general, sa obtina atentia. Acordand atentie unui caine hiperactiv chiar in timpul episodului de exaltare, vom incuraja de fapt un comportament pe care dorim sa-l corectam. Data viitoare cand cainele va sari sau se va "catara" pe noi intr-o maniera exagerata vom incerca sa - nu il atingem, sa nu-i vorbim, sa nu avem contact vizual cu acesta - si vedem cum va reactiona. S-ar putea sa fim surprinsi sa vedem cat de repede se linisteste.
Ii dam ceva de facut
Avand o sarcina pe care sa se concentreze il poate ajuta foarte mult. Hiperactivitatea la caini poate proveni din nevoi psihologice la fel de bine cum poate proveni din nevoi fizice. Dandu-i cainelui ceva de facut, o sarcina de indeplinit, ii inlocuim comportamentul hiperactiv si ii redirectionam energia. De exemplu, daca ii atasam un ruscac pe care sa il poarte (si care sa nu fie prea greu pentru el), cainele se va focusa pe transportarea acestuia in loc sa se lase distras de "ispite".
Il luam la plimbare pentru a-i redirectiona energia
Daca prietenul nostru canin are multa energie acumulata, o plimbare in pas alert reprezinta o metoda excelenta pentru a-i reorienta energia. Odata ce a consumat acel surplus de energie, cainele ar trebui sa fie epuizat (intr-un mod placut) si n-ar trebui sa mai aiba chef de sarituri sau muscaturi. Eliminand aceasta frustrare (de a nu isi putea consuma energia) el se va relaxa mult mai usor.
Ne ingrijim de propria noastra energie
Cainele este oglinda noastra. Orice tip de energie proiectam, el ne-o va reflecta inapoi. Suntem calmi si stabili psihic si emotional?! Ii inspiram un lider de haita increzator si stapan pe sine?! Suntem iritati, nervosi sau impovarati cu grijile cotidiene?! Toate aceste stari vor fi interceptate de cainele nostru si reflectate prin comportamentul sau. O stare de spirit de nervozitate sau nerabdare se va vedea din limbajul corpului, tonalitatea sau vocea pe care le avem si pot afecta energia cainelui nostru. Asa ca trebuie sa nu uitam ca noi suntem liderii si ca trebuie sa stim sa ne controlam propria energie.
sursa foto: chewy.com, footwa.com, dailypix.me