Cum ingrijim cainele batran?

6/627
label Info Caini autorenew 10 Feb 2011, 00:00
Multi proprietari de catei au tendinta sa o lase mai moale cu plimbatul, odata ce cainele ajunge la o varsta respectabila. Insa, cu toate ca poti sa-i spui "mosule", asta nu inseamna ca are nevoie de mai putina miscare: dimpotriva, activitatea fizica poate sa il fereasca de boli care ii fac batranetea neplacuta.

La fel ca si oamenii, cateii au tendinta sa sufere de artrita, cand imbatranesc. Este o boala extrem de neplacuta, cu intepenirea incheieturilor si mari dureri. Problema este ca, pe masura ce cainele sta mai mult, cu atat membrele vor fi mai afectate iar durerile mai mari. De aceea, sa mentii cainele sedentar este cel mai rau lucru pe care il poti face.

Plimbarea zilnica este esentiala pentru catei, fie ca este vorba de cei tineri sau de cei batrani, desi la cainii seniori trebuie sa existe o anumita cadenta. Un catel mai batran nu poate sa alerge cu aceeasi viteza sau sa se plimbe la fel de mult ca in tinerete si uneori va obosi daca este fortat sa mearga prea mult. Insa cu siguranta e nevoie sa isi pastreze dinamismul.

Daca un caine sufera deja de artrita, trebuie dus la veterinar, care va poate recomanda anumite suplimente pentru a-i usura suferinta. Suplimentele cu glocozamina, o substanta care ajuta la mentinerea sanatatii incheieturilor si poate reduce inflamatia. In plus, un caine suferind are nevoie mereu de cea mai buna alimentatie, pentru a-l ajuta sa lupte cu boala: de aceea, aveti grija sa va hraniti catelul cu cea mai buna hrana pentru adulti, eventual intrebati medicul veterinar ce s-ar potrivi catelului dumneavoastra.

Un caine batran va avea de asemenea probleme cu auzul si vazul, care nu vor mai fi la fel de bune ca in tinerete. De aceea, e bine sa nu va mirati daca atunci cand veniti acasa cainele va reactiona mai greu sau va parea confuz: desi simtul mirosului ii arata ca a venit stapanul acasa, il va localiza mai greu si ii va fi greu sa sara sa-l intampine. Este bine ca animalul sa simta ca familia inca il accepta, chiar si atunci cand a imbatranit: nu trebuie certat doar pentru ca se misca greu sau nu sare ca in tinerete sa respecte comenzile stapanului, aceste stari sunt normale.

O alta problema a cateilor cu o varsta respectabila este greutatea: cateii batrani tind sa aiba un metabolism mai incet si se vor ingrasa, de aceea necesarul de calorii este cu pana la 40% mai mic la batranete.

Un caine de talie mica va trai in jur de 15-16 ani, cainii de talie medie si mare intre 10 si 13 ani, iar unii caini gigant traiesc mai putin, in jur de 7-8 ani. Durata de viata a unui caine difera insa in functie de rasa, de aceea este gresita ideaa ca un an "cainesc" este egal cu sapte ani ai oamenilor.

Speranta de viata la caini este influentata si de mediul in care traiesc si de alimentatia pe care o primesc: daca sunt ingrijiti bine si mananca bine, e normal sa traiasca mai mult. Spre exemplu, ar fi interesant sa stim ce a mancat si cum a trait Bluey, un caine australian care a murit in 1929 la varsta de 29 de ani, fiind cel mai longeviv caine din istorie.