Ceea ce poate multi dintre proprietari nu stiu este ca o buna parte dintre problemele unui caine hiperactiv sunt cauzate de plictiseala si lipsa stimulentelor.
Astfel, inainte de a trata cauzele hiperactivitatii cainelui, este important ca mai intai sa intreprinzi cateva schimbari in rutina sa zilnica si sa il implici in diverse activitati.
Ignora comportamentul cainelui hiperactiv
Cainii au nevoie de atentia totala a stapanilor lor, iar atunci cand acest lucru se intampla, animalul va continua sa aiba acelasi comportament. Pentru a-i corecta comportamentul, data viitoare cand animalul tau va sari si va incerca sa te implice in activitatile lui, incearca sa nu vorbesti, sa il atingi sau sa ai contact vizual cu el. Observa apoi cum se comporta: vei fi surprins sa vezi cat de rapid se linisteste.
Ofera cainelui o sarcina de indeplinit
Atunci cand este ocupat, cainele se va concentra mai bine la acel lucru si se va calma. Hiperactivitatea la caine poate fi declansata de nevoile psihice sau fizice ale animalului tau de companie. Daca ii oferi ceva de facut, vei reusi sa il faci sa isi redirectioneze energiile spre altceva, de obicei o activitate constructiva.
De exemplu, un rucsac mai greu, asezat pe spatele cainelui, il va tine ocupat pentru o perioada mai mare de timp. In acelasi timp, cainele se va concentra pe greutatea pe care o duce in spate si nu va mai fi distras de alte tentatii din jur.
Scoate cainele la plimbare
Daca animalul tau de companie are foarte multa energie, o plimbare intensa prin parc, de 1 - 2 ore, il va linisti, iar tu ii vei redirectiona atentia. La o astfel de plimbare, cainele isi va consuma mare parte din energie si va obosi, iar cand vei ajunge acasa, patrupedului ii va fi mult mai usor sa se relaxeze si sa adoarma.
Fa mai multa miscare cu animalul de companie
Pe langa plimbarile lungi, incearca sa implici animalul si in alte activitati, care sa ii consume energia. De exemplu, in timpul plimbarilor prin parc poti juca fotbal sau poti arunca diverse obiecte pe care animalul sa le prinda. Incearca insa nu folosesti aceleasi metode cand ajungi acasa. Cainele trebuie sa delimiteze plimbarea si distractia din parc de linistea si relaxarea de acasa.
Stabileste un program fix
Cel mai adesea, hiperactivitatea este rezultatul nesigurantei cainelui, iar stabilirea unui program fix va calma cainele.
De exemplu, programul de dimineata al cainelui poate sa fie concentrat pe plimbare, mic dejun si joaca. Apoi, in perioada in care toata lumea este la serviciu sau la scoala, cainele va sta singur acasa.
Dupa-amiaza, atunci cand primele persoane se intorc acasa, cainele va fi plimbat si cineva se va juca cu el. Seara, dupa cina, cainele va face din nou o scurta plimbare.
Ofera-i cainelui jucarii interesante
In momentele in care nu te mai intelegi cu animalul tau de companie, ii poti oferi jucarii care sa ii starneasca interesul. Alege jucarii din plastic, precum mingi, cuburi sau oase. De asemenea, din cand in cand, iti poti recompensa cainele cu mancarurile lui preferate.
Sursa foto: healthypets.mercola.com, dogs.about.com, thirteen.org, noogapaws.com