Pastrata in tesuturile adipoase ale corpului cainelui, vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor si pentru functionarea corecta a muschilor si a sistemului nervos. Vitamina D este utilizata de corpul cainelui si pentru controlul nivelului de calciu din organism, dar atunci cand este prezenta in exces il imbolnaveste grav.
Cauzele intoxicatiei cu vitamina D la caini
Intoxicatia cu vitamina D este provocata cel mai des de ingestia de otrava de sobolani, dar poate fi cauzata si de folosirea in exces a suplimentelor dietetice pentru caine. Medicamentele de uz uman ingerate accidental de animal pot fi o alta cauza.
Necesarul de vitamina D pentru caine este de 227 UI pentru fiecare 0,45 kg de mancare uscata consumata zilnic. O doza de 2272 IU de vitamina D la fiecare 0,45 kg de mancare uscata este considerata toxica.
Intoxicatia cu vitamina D poate afecta cainele la orice varsta, dar efectele asupra sanatatii pot fi mai grave pentru catelusi.
Simptomele intoxicatiei cu vitamina D la caini
Primele simptome apar de obicei intre 12 si 36 ore de la consumarea dozei toxice. Cele mai des intalnite simptome tin de varsaturi, diaree si schimbarea comportamentului: cainele isi pierde apetitul si devine apatic sau depresiv.
Cainii care au suferit o intoxicatie cu vitamina D sufera de o crestere a setei, saliveaza in exces si urineaza mult mai des. Pot pierde in greutate si pot fi constipati.
Alte simptome asociate intoxicatiei cu vitamina D sunt urmele de sange in fecalele inchise la culoare, varsaturi ce includ sange si dureri abdominale. Cainele afectat poate suferi crize spasmodice sau poate suferi de tremor muscular, miscari ritmice involuntare.
Tratamentul intoxicatiei cu vitamina D la caini
Cu cat este depistata mai repede intoxicatia cu vitamina D la caini, cu atat tratamentul poate fi mai eficace, iar patrupedul se recupereaza mai repede si nu sufera de probleme de sanatate pe termen lung.
Cainele are nevoie de un consult veterinar cat mai rapid atunci cand prezinta mai multe simptome ale intoxicatiei cu vitamina D. Primele 72 de ore sunt cruciale pentru situatia animalului, iar medicul veterinar va avea nevoie sa analizeze sangele si urina animalului: intoxicatia cu vitamina D duce la o crestere periculoasa a nivelului de calciu si fosfor in sange.
Daca suspectezi ca animalul a consumat otrava pentru sobolani, informeaza medicul veterinar, care va incerca sa provoace varsaturi cainelui sau o curatare a stomacului cu carbune, pentru a preveni continuarea absorbtiei substantei nocive.
In cazurile grave, poate fi necesara administrarea intravenoasa de fluide, iar daca animalul a ajuns la insuficienta renala din cauza intoxicatiei, poate avea nevoie de dializa.
Atunci cand cainele sufera de anemie severa in urma intoxicatiei cu vitamina D, poate fi necesar chiar si o transfuzie de sange. Excesul de vitamina D din organism poate provoca si aparitia unor infectii bacteriene ce se trateaza cu antibiotice.
Sursa foto: Familiaycole.files.wordpress.com, Animalgeneral.com, Dogailments.org