De ce sa nu incurajam vanzarea cainilor in pet shopuri

1/1344
label Info Caini autorenew 27 Mai 2013, 00:00
Ultimele studii care au abordat diferentele in caracteristicile comportamentale ale cainilor din magazinele de animale de companie, comparativ cu cei de la crescatori necomerciali au condus la rezultate ingrijoratoare. Cel mai recent studiu a analizat 413 caini din pet shopuri in comparatie cu 5657 caini de la crescatori. Ideea de la care s-a pornit a fost de a compara toti cainii de rasa pura si toti sa fie pui de aproximativ aceeasi varsta.

Medicii veterinari s-au plans adeseori in legatura cu cainii achizitionati din magazinele de animale, deoarece acestia sunt mult mai susceptibili de a suferi de probleme de sanatate decat cei cumparati de la crescatori.

Acest lucru a dus la interzicerea vanzarii de caini in pet shopuri in multe locuri din America de Nord si Marea Britanie. Marea majoritate a cainilor vanduti in magazinele de animale de companie provin din ceea ce industria numeste "ferme de catelusi" (Puppy Mills). In cele mai multe dintre aceste unitati cainii sunt crescuti cam in acelasi mod in care agricultorii cresc pui pentru a fi utilizati ca produse alimentare. Animalele sunt adesea tinute in custi de sarma si nu sunt mutate nici macar pentru a-si putea satisface necesitatile fiziologice.

2431.jpg

"Fermele de catelusi"suntmini-intreprinderi de reproductie a cainilor, unde partea financiara are prioritatein detrimentulbunastarii animalelor. "Puppy Mills" tratarea cainii ca pe niste produse comerciale, nu ca pe niste fiinte vii si, de obicei, le adapostesc in spatii supraaglomerate si insalubre, fara ingrijire adecvata, fara un veterinar, socializare, sau chiar alimente si apa.

Cainii nu au parte, practic, de nici o socializare sau de atenție din partea unei ființe umane. Oricine care stie cate ceva despre dezvoltarea psihologica la caini ar realiza fara indoiala ca aceasta situatie este dezastruoasa si ca va aduce multe probleme de comportament mai tarziu in viata cainelui. Cu toate acestea, desi mai multe studii au vorbit despre diferentele de sanatate intre animalele de companie dintr-un Pet Shop si cele de la crescatorii autorizate, exista putine informatii cu privire la diferentele psihologice dintre cainii din aceste doua surse.

Puii draguti aflati la vanzare in mall-uri au fost, probabil, obtinuti din caini care nu se joaca afara sau nu au avut parte de ingrijire. Cateii din ferme sunt de obicei tinuti in custi, cu podele de sarma, care le ranesc pernutele, iar custile sunt stivuite pe coloane (ceea ce inseamna ca deseurile ajung la cainii adapostiti mai jos). Multi pui se nasc sau dezvolta probleme fizice evidente care ii fac inutilizabili pentru vanzare, ceea ce inseamna ca ajung sa fie abandonati sau pur și simplu lăsați să moară. Multi catelusi bolnavi reușesc totusi să ajunga in pet shopuri, iar noii proprietari ii cumpara în necunoștință de cauza.

2432.jpg

Datele obtinute in urma studiilor arata clar ca acei caini achizitionati de la magazinele de animale par a fi mai putin afectati psihologic de sunetele din jurul lor. Cele mai puternice si mai tulburatoare efecte au fost observate in legatura cu comportamentul agresiv. De exemplu, proprietarii de caini din magazinele de animale de companie care nu au fost castrati au de trei ori mai multe sanse sa raporteze agresivitate din partea cainilor, decat in cazul celor achizitionati de la crescatori. In plus, cainii din pet shopuri au fost aproape de doua ori mai susceptibili sa arate agresivitate fata de cainii necunoscuti. Acestia sunt de asemenea mai predispusi sa aiba reactii nepotrivite fata de persoane straine si fata de alti caini din casa.

Mai mult decat atat, frica este o problema mai grava la animalele din magazinele de specialitate. Ele arata o rata a fricii semnificativ mai mare fata de alti caini, situatii straine si evenimente neobisnuite. De asemenea, la acasta categorie de caini riscul unor probleme legate de separare si sensibilitate tactila este mai mare. In plus, canii expusi in magazine sunt mai usor iritabili, energici si mereu in cautare de atentie.

Se presupune ca problemele pe care cainii din pet shopuri le au provin din faptul ca sunt nascuti si crescuti in "ferme" și, prin urmare, pur si simplu nu au beneficiat de socializare adecvata. Acesti pui au avut parte de contact uman inadecvat, de putine sanse de a interactiona cu mediul lor, de un adapost nepotrivit, toate acestea nepermitandu-le sa invete ce inseamna o viata normala si curatenia propriului trup.

2433.jpg

Spre deosebire de adaposturile asociatiilor de protectie a animalelor unde, in majoritatea cazurilor, animalele sunt vaccinate, tratate si sanatoase, in pets-shopuri cele mai multe sufera deja de parvoviroza, jigodie sau alte boli contagioase.

In cazul acestui studiu special realizat pe 413 caini din pet store-uri, cercetatorii au prezentat o concluzie puternica si fara compromisuri: "pana la identificarea cauzelor care duc la aceste diferente nefavorabile pentru acest grup de caini si pana la remedierea lor, nu putem recomanda ca puii din pet shopuri sa devina animale de companie."

In plus, nici conditiile puse la dispozitie de Pet Shopuri pentru expunerea animalelor nu sunt corespunzatoare: spatii foarte mici, prost aerisite, uneori lipsite de vase cu apa sau custi ce limiteaza considerabil libertatea de miscare a cainilor sau pisicilor.

2434.jpg

Retineti ca cei mai multi din puii aflati la vanzare in pet shopuri provin din "Puppy Mills", la fel si cei mai multi caini vanduti pe Internet. Puii din magazine sunt separati de mama lor, de multe ori la varste extrem de fragede, de sase saptamani. Sanatatea acestor pui nu este intotdeauna garantata.

In Romania nu exista inca o legislatie clara cu privire la comertul de animale si la cresterea acestora pentru vanzare.

Sursa: psychologytoday.com, nopetstorepuppies.com