De vorba cu Ama despre patiseria canina
4/472
label Info Caini autorenew 10 Feb 2010, 00:00
Cand vorbim despre animalul de companie, ajungem la concluzia ca dragostea nu cunoaste limite si bariere. De aceea, Ana Maria Petritan gateste de mai bine de 6 ani biscuiti si pateuri pentru cainele ei: “Am inceput sa gatesc pentru Aldo pentru ca este sensibil la produsele din comert”, a declarat timisoreanca.

La doar 26 de ani, Ana Maria sau Ama, cum ii spun prietenii, se poate lauda cu multe impliniri si succese. Adopta catei de pe strada, are un full time job solicitant, invata oamenii sa gateasca si mai nou se poate numi “inventatoarea” patiseriei canine, care este de altfel si singura din tara.

Pentru inceput, sa spunem cititorilor cine e Ana Maria Petritan !

Ana-Maria Petritan: Am 26 de ani, sunt din Timisoara, am un Caniche - Aldo, am terminat Facultatea de Litere, Istorie si Teologie in 2006, lucrez in vanzari si sunt implicata in mai multe proiecte online - culturale si culinare.  Scriu recenzii de carte si fac parte dintr-o echipa care este implicata intr-un proiect ce consta in  a tine un fel de cursuri culinare. Ah, era sa uit - de curand, o prietena impreuna cu mine incercam sa punem pe picioare un mic blog, unde sa centralizam animale parasite si sa le cautam stapani.

Cum ti-a venit stralucita idee cu patiseria canina?

Ana-Maria Petritan:
Ideea in sine este mai veche, dar nu sub aceasta forma. Povestea a prins contur cand Aldo a inceput sa aiba probleme de sanatate, dupa o otravire foarte serioasa la varsta de 2 ani. Si, cum toata ziua eram pe la doctor cu el, am inceput sa strang informatii despre alternative de hranire si sa vad, printre randuri, ca hrana uscata (sau profesionala) nu este chiar asa de buna.

Tot ceea ce faci tu se invarte in jurul unui catel. De cati ani il ai pe Aldo?

Ana-Maria Petritan: Pe Aldo, care este un Caniche, il am de 8 ani. Dar mai am alti doi catei, metis, care stau in curte. Pe unul dintre ei l-am luat de pe strada in octombrie, iar sambata (n.r. 6 februarie) am adoptat o catelusa din zona industriala a Timisoarei. M-am chinuit foarte mult sa o spal de motorina, dar acum e bine, la mine acasa. Amandoi metisii sunt de talie mare – doi vagabonzi simpatici care afara se simt bine, se simt liberi.

Ah, nu pot sa nu observ ca faci diferente! Numai pe Aldo l-ai facut “vedeta”.

Ana-Maria Petritan: Da, pentru ca el este cel pe care s-a experimentat cel mai mult.

Deci timp de 6 ani te-ai perfectionat, ai inventat retete si ai observat ce nevoi are cainele tau?

Ana-Maria Petritan:
Putem spune si asa. Bineinteles ca am mai facut si greseli, fara indoiala. Dar cu timpul, am inteles ce ii place si ce ii cade bine. De exemplu, lui Aldo nu ii place ficatul, desi este recomandat, iar multi catei sunt innebuniti dupa asta. Sau celalalt caine al meu nu se atinge de peste.

Ai declarat ca termenul “patiserie” nu este chiar cel mai potrivit. Cum denumesti atunci ceea ce faci tu?

Ana-Maria Petritan:
Intr-adevar, nu am stiut cum sa denumesc activitatea pe care o fac, astfel incat sa fie curpinsa intr-un singur cuvant, de aceea “patiserie” e un termen ales cu mare greutate. Asta pentru ca este mai mult o alternativa de alimentatie sanatoasa, pusa sub un nume oarecare, pentru ca toate trebuie sa poarte un nume. De aceea insist pe ideea ca aceste lucruri trebuie personalizate.

Comercializarea pateurilor si biscuitilor cand ai inceput-o?

Ana-Maria Petritan: Ar fi prea mult spus comercializare. Practic, din vorba in vorba – printre prieteni, cunostinte. Blogul a aparut foarte tarziu, dupa ce imparteam deja biscuiti si mici gustari. Prin urmare, nu tot timpul am vandut. Bineinteles, am incercat sa imi mai acopar din costuri, dar am dat si multe cadou sau de degustare.
Iar in momentul in care am inceput sa primesc cereri pentru ce faceam eu pentru Aldo, am inceput sa fac si pentru altii. Si abia apoi m-am gandit sa fac un blog - mai mult sa testez reactia oamenilor, sa vad cat de deschisi ar fi la o asemenea idee. Surpriza a fost ca am descoperit ca multa lume are diferite probleme din cauza hranei neadecvate si cauta si ei alternative de hranire sanatoasa.

Iar blogul cand l-ai deschis?

Ana-Maria Petritan:
Sambata seara, pe 30 ianuarie, iar duminica deja am fost contactata de presa. O dovada foarte puternica ca media marketing functioneza foarte bine. Ca o mica paranteza - s-au batut campii mult in ziare, unele articole sunt pura poveste inventata! Dar nu as vrea sa elaborez ca nu doresc sa supar pe nimeni.

Oricine isi poate face un blog si poate vinde fara nicio problema produse destinate alimentatiei?

Ana-Maria Petritan:
Nu, nu poate oricine, dar, din pacate, in domeniu, legislatia este putin confuza. Adica este impartita intre vechile norme (destul de permisive, dar care sunt generale) si noile reglementari europene, care sunt foarte stricte.
Eu intru in categoria furaje si nu este asa multa bataie de cap cu deschiderea unui site, blog sau a oricarei forme de comercializare a unor produse.

Ai de gand sa dezvolti o intreaga afacere din aceasta patiserie?

Ana-Maria Petritan:
Eu sunt destul de implicata in aceasta idee si pentru mine e ceva mai mult ce tine de suflet decat de afaceri. De aceea public retetele, de aceea (o pot confirma cei care mi-au scris) am incercat sa invat fiecare persoana interesata cum sa faca asta acasa. Imi place sa stiu ca oamenii sunt implicati si invata despre cum sa isi hraneasca sanatos animalele. Pentru mine este foarte important rezultatul. Ma bucur enorm de fiecare data cand stapanii imi spun cat de mult s-au bucurat cateii lor de biscuiti.
Stiu ca suna prostesc si neinspirat din punct de vedere al unui om de afaceri, dar sa nu uitam ca totul a pornit de la un catel. Si ca al meu sunt atatia altii peste tot in tara.
Inainte sa te gandesti la castiguri substantiale intr-un domeniu atat de nou ca acesta, trebuie sa te gandesti la informare si la educare.
Abia dupa ce ai multi oameni care inteleg ce inseamna, poti vinde intr-adevar bine un anume produs.

Cum ai ales retetele?

Ana-Maria Petritan:
In general pornesc de la o idee de baza - cereale integrale, ou - si apoi improvizez dupa ce ma intereseaza. Dar inainte mereu verific ingredientele - daca sunt bune pentru catei si incerc si sa le combin in asa fel incat sa aiba anumite caracteristici. De exemplu biscuitii cu menta si patrunjel - respiratie urat mirositoare, biscuitii cu banane si ovaz pentru hiperaciditate si asa mai departe.

Asta inseamna ca poti prepara si biscuiti personalizati pentru clienti?

Ana-Maria Petritan: Bineinteles, cum doresc si ei, dar eu insist sa aflu cat mai multe detalii despre catei pentru a sti ce probleme au si abia apoi pot, fie sa recomand un anume tip de produs, ori sa incercam impreuna sa cream unul nou. E important de stiut ca fiecare catel este diferit si au si ei gusturi diferite ca oamenii  si daca tot pregatim ceva special pentru ei, atunci macar sa incercam sa o facem pe gustul lor.

Care sunt clientii fideli ca rase si care sunt preferintele?

Ana-Maria Petritan: Am observat un numar mare de Pekinezi si Caniche. Pekinezii probabil ca sunt si foarte populari si Caniche-ul pentru ca multi sunt incredibil de mofturosi. Ei prefera carnita de pui, iar unii branza dulce. Dar pentru marea majoritate carnea de pui este irezistibila. Totodata sunt si cei mai dificil de multumit, iar din cauza taliei trebuie sa ma chinui cu niste biscuitei tare marunti.

Dar rasele mari ce preferinte au?

Ana-Maria Petritan: Ciobanescul German si Golden Retriever sunt cei mai usor de multumit. Ei papa cam orice. Cel putin cei pe care i-am intalnit eu.

Ce valabilitate au produsele tale si cum le conservi?

Ana-Maria Petritan: Intre 1 – 2 saptamani. Sunt usor perisabile pentru ca nu folosesc nici un fel de aditiv. Ii prepar pe toti proaspeti, nu am "stoc", iar dupa aceea ii pun in recipiente inchise, ferite de caldura mare.

Momentan comercializezi produsele doar in Timisoara sau si in alte orase?

Ana-Maria Petritan:
Momentan doar Timisoara.

Ai vrea sau ai in plan sa te afiliezi cu un pet shop online?

Ana-Maria Petritan: Este o idee, dar este destul de dificil din cauza perioadei scurte de viata la "raft". M-am gandit si eu la asemenea metode de extindere. Dar inca nu stiu cum se poate perfecta o colaborare de acest gen.

Doresti sa devii un furnizor de hrana completa pentru caini sau produsele tale ar trebui privite mai mult ca treats-uri si suplimente pentru catei?

Ana-Maria Petritan: Sa fie privite mai mult ca treats. Mancarea completa este mai dificila si este ideal sa fie preparata proaspat, de aceea acest sector este si mai dificil de atacat.

Vanzarile sunt pe masura efortului?

Ana-Maria Petritan: Da, este un domeniu cu multe beneficii. Noroc ca toate latra!

Cum vezi aceasta "afacere de suflet" peste un an? Crezi ca va prinde in Romania o asemenea idee?

Ana-Maria Petritan: Da, cred ca da. Cred ca va dura ceva vreme, dar este ceva ce se va dezvolta. Totusi cred ca ramane un domeniu de nisa.

Ce mesaj ai avea sa le transmiti proprietarilor de animale?

Ana-Maria Petritan:
Hmm… asta e cea mai dificila intrebare. Pentru ca mesajul este si foarte complex. Stiu ca toti cei care au un animal langa ei il iubesc mult si il privesc ca parte din familie. Insa mi-as dori ca toata lumea sa se informeze cat mai bine despre ce este sanatos pentru animale si sa inceapa cu alimentatia sanatoasa. Este dificil, cere mai mult timp, ceva efort, dar oricine a pierdut un caine stie ca, daca ar putea da timpul inapoi, nu ar economisi nici un efort pentru a-i prelungi si usura viata.

Iti multumim pentru interviu si iti dorim multa bafta in tot ceea ce faci!

Ana-Maria Petritan: Sper ca am reusit sa raspund cat mai bine la toate intrebarile, pentru ca acesta a fost cel mai complex si mai bun interviu de pana acum. Multumesc!

 

 

 

 

Autor: Cristina Baciu