Guma de mestecat - toxica pentru animalute
3/371
label Info Caini autorenew 08 Iul 2009, 00:00
Toxicitatea gumei de mestecat

Guma de mestecat este foarte toxica pentru animalutele de companie. Potrivit Animal Poison Control Center, in ultimul an au fost tratate peste 170 de animale imbolnavite dupa ingerarea produselor pe baza de xilitol.
Xilitolul este un indulcitor alcoolic obtinut din reducerea zaharului care se gaseste in diferite produse alimentare fara zahar cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, budinca, precum si in alte produse (pasta de dinti si reimprospatanti ai respiratiei).

 

Xilitolul poate fi util pentru om

In 2005, numarul raportat de animale intoxicate cu xilitol a crescut cu peste 150% fata de anul anterior. Utilizarea xilitolului ca substituent de zahar a devenit foarte populara in ultimii ani deoarece la oameni el se absoarbe intr-o cantitate destul de scazuta (mai putin de 30%) si in consecinta produce numai cresteri insuficiente ale nivelelor sangvine de insulina si glucoza. Acest lucru face ca xilitolul sa fie un important produs pentru diabetici si pentru persoanele care-si doresc sa piarda in greutate. Xilitolul si-a demonstrat de asemenea proprietatile de prevenire a aparitiei cariilor, proprietati care explica utilizarea sa frecventa la fabricarea gumei de mestecat.

Xilitolul este daunator pentru animalele de companie?

Da, deoarece spre deosebire de oameni, xilitolul la animalele de companie prezinta o rata de absorbtie mult mai mare (aproximativ 70%), producand o descarcare importanta de insulina ce conduce la scaderea brusca si rapida a nivelelor sangvine de glucoza. In realitate, aceeasi doza de xilitol (g/kg corp) ingerata de un caine produce o crestere a nivelului sangvin de insulina de 6 ori mai mare decat aceeasi doza de glucoza. Altfel spus, glicemia unui caine poate scadea la niveluri periculoase in ciuda consumului unei cantitati relativ reduse de „substituent de zahar”. Dozele de 0,2-0,4 g/kg de xilitol s-au dovedit a provoca hipoglicemie, care poate induce slabiciune, letargie, lipsa coordonarii, dezorientare, colaps si accese de tip epileptiform.

De exemplu, popularele tablete de guma de mestecat (Orbit,Trident) au un continut in jur de 0,3-0,4 g/tableta, astfel ca unui caine de circa 10 kg ii trebuie 6-7 tablete pentru a se intoxica si pentru a aparea efectele hipoglicemiei. Deoarece productorilor nu li se solicita sa raporteze cantitatea exacta de xilitol pe care o contin produsele lor, este cel mai bine sa fiti constienti ca orice cantitate de xilitol ingerata de catre cainele vostru poate produce o eventuala stare toxica.
Simptomele pot debuta in mai putin de 30 de minute si pot dura ore in sir (pana la 1-2 zile). La unele animalute se poate constata un debut intarziat al hipoglicemiei, de pana la 12-18 ore.
Animalele pot deveni slabite, pot suferi atacuri de apoplexie sau le poate curge sange din nas.
Se recomanda ca animalutele de companie care prezinta simptomele mentionate anterior sa fie prezentate medicului veterinar sau unei clinici veterinare de urgenta pentru a fi evaluate. Tratamentul poate include spitalizarea animalutului si administrarea fluidelor intravenos, cu suplimentarea dextrozei (glucozei). Unele animalute pot prezenta simptomele starii toxice si isi pot mentine niste nivele scazute ale glicemiei pentru inca cateva ore. Studiile recente sugereaza de asemenea ca exista o legatura stransa intre ingerarea de xilitol si dezvoltarea insuficientei hepatice la caini. Se pare ca dozele mai mari de 1,5-2 g/kg pot produce necroza hepatica (moartea celulelor hepatice). Prin urmare, proprietarii animalutelor de companie care au consumat cantitati mari de produse ce contin xilitol vor trebui sa solicite asistenta veterinara de specialitate cat mai rapid cu putinta. Simptomele insuficientei hepatice pot fi reprezentate de: vomitari, diaree, lipsa apetitului, polidipsie (consum exagerat de apa), icter si sangerari anormale.
La oameni, xilitolul are un efect redus sau inexistent asupra nivelelor plasmatice de insulina sau de glucoza, dar la caini, aceeasi substanta este un promotor puternic al eliberarii insulinei astfel determinand aparitia simptomelor clinice asociate intoxicatiei.

Pentru a preveni intoxicatia, nu va hraniti animalutele de companie cu produse alimentare umane indulcite cu xilitol. Reduceti la minimum posibilitatea ca animalutul vostru sa intre in contact cu zonele unde depozitati bomboane sau guma de mestecat. Multi caini s-au intoxicat cu xilitol bagandu-si boturile in gentile unde se afla guma de mestecat, astfel ca cel mai bine ar fi sa va depozitati gentile si posetele intr-un loc unde animalutul nu poate ajunge.
Cele mai multe probleme au fost constatate la caini deoarece ei sunt mai putin selectivi cu ceea ce consuma in comparatie cu pisicile. Odata ce xilitolul este din ce in ce mai folosit in produsele umane, intoxicatiile cu aceasta substanta au devenit tot mai frecvente.

 

Tratamentul oferit de veterinar in cazul intoxicatiei cu xilitol

Tratamentul corespunzator in cazul intoxicatiei cu xilitol va depinde de cantitatea ingerata si de gravitatea simptomelor. Daca xilitolul a fost ingerat in mai putin de 1-2 ore, cel mai probabil medicul veterinar ii va induce voma animalutului vostru. Spre deosebire de multe alte toxine, utilizarea carbunelui medicinal activat se dovedeste nefolositoare intrucat acesta nu este compatibil cu xilitolul. Medicul veterinar va va recomanda, probabil, analiza sangelui (pentru a verifica daca a aparut hipoglicemia si cresterea valorilor enzimelor hepatice). Este posibil ca animalutul tau sa aiba nevoie de o perfuzie cu glucoza sau dextran pentru a i se restabili glicemia si sa fie tinut in spital pentru a i se oferi ingrijirea de sustinere. Se recomanda ca animalutul sa fie hranit frecvent cu cantitati reduse de hrana, iar constantele sangvine vor trebui monitorizate pana la 72 ore dupa ingestia xilitolului.

Exista multe produse noi care si-au facut aparitia pe piata si contin aceasta substanta toxica, asa ca fiti cu ochii in patru si nu ii permiteti animalutului vostru sa manance nimic ce contine xilitol!