Halena la caine: cauze, simptome, tratament
1/1390
calendar_month 10 Iun 2013, 00:00
Daca, in majoritatea cazurilor, indica o igiena precara a cavitatii bucale, halena poate fi un semnal de alarma ca patrupedul tau se confrunta cu afectiuni ale tractului gastrointestinal, rinichilor ori ficatului.

De regula, rasele de talie mica si cele brahicefale, precum Pechinez, Pug si Boston Terrier, sunt mai predispuse la boli parodontale si alte afectiuni la nivelul cavitatii bucale, in mare parte din cauza dentitiei apropiate.

Halena la caine: Cauze

Halena poate fi cauzata de o varietate de afectiuni. Printre acestea se numara bolile metabolice, precum diabetul zaharat, bolile respiratorii, precum rinita si sinuzita, dar si bolile gastrointestinale, cum ar fi largirea esofagului.Alte posibile cauze ale respiratiei urat mirositoare la caine sunt infectiile virale, bacteriene sau fungice, cat si alimentatia care predispune la halitoza. Spre exemplu, alimentele cu miros puternic, neplacut, vor determina instalarea halitozei, la fel si coprofagia, consumul de materii fecale.

Nu in ultimul rand, halitoza la caine poate fi cauzata de faringita si amigdalita, dar si de cancer. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare ramane boala parodontala, determinata de depunerea placii bacteriene la nivelul dintilor.Halena la caine: Simptome

In general, halena este semnalata doar de prezenta mirosului neplacut la nivelul cavitatii bucale a cainelui. In anumite circumstante, cand problema este cauzata de o boala orala, respiratia urat mirositoare poate fi insotita de manifestari precum incapacitatea de a consuma alimente, pierderea dintilor si salivarea excesiva.

Halena la caine: Tratament

Tratamentul respiratiei urat mirositoare la caine se face in functie de cauza declansatoare. In urma examenului medical, veterinarul va stabili care sunt factorii ce au dus la instalarea halenei si va lua masurile care se impun.

Uneori, halena este determinata de factori multipli, precum boala parodontala si prezenta unui obiect strain in cavitatea bucala. In situatia in care respiratia urat mirositoare este provocata de parodontoza, medicul poate recomanda curatarea danturii si chiar extragerea dintilor cu probleme.

Totodata, medicul veterinar poate prescrie anumite medicamente care sa contribuie la reducerea halitozei, prin controlul bacteriilor care se dezvolta in cavitatea bucala.

Halena la caine: Prevenire

Pentru a preveni halena la animalul de companie, poti recurge la o serie de masuri. Printre altele, sunt esentiale vizitele regulate la medicul veterinar care pot descoperi, in stadiu incipient, eventualele afectiuni care cauzeaza respiratia urat mirositoare.

De asemenea, este important sa ii asiguri patrupedului tau o alimentatie de buna calitate, usor digerabila. Mai poti incerca, totodata, periajul dentar, realizat periodic.Nu in ultimul rand, pune la dispozitia cainelui o varietate de jucarii pe care animalul sa le roada, curatandu-si astfel dantura in mod natural.

Foto: neat-pets.blogspot.com, laceysbarkery.com, dogtagart.com, sevacall.com, petmd.com