Herpesviroza la caini

1/1228
label Info Caini autorenew 04 Mar 2013, 00:00
Herpes virusul canin, un alpha-herpesvirus, se intalneste la cainii domestici si salbatici din toata lumea. Infectia ii afecteaza la orice varsta, insa problema este serioasa numai atunci cand sunt afectati cateii nou-nascuti.

Cauzele herpesvirozei la caini

Herpesviroza canina este cauzata de un herpesvirus numit Canine herpesvirus-1. Acesta sta in vacuolele si nucleul celulelor infectate. Atunci cand cainii maturi vin in contact cu virusul, cei mai multi fac o infectie a tractului respirator superior, cu exudat nazal si tuse. La multi caini adulti nu apar semne clinice. In plus, Herpes virusul afecteaza aparatul genitor-urinar. Semnele sunt discrete si includ congestie vaginala si aparitia unor puncte hemoragice, uneori mici vezicule pe mucoasa vaginala sau preput.

Infectia poate sa apara la toate rasele de caini indiferent de varsta. Intotdeauna puii de caini sunt mai sensibili. Virusul este eliminat de la animalele bolnave prin stranut, secretii nazale, secretii genitale, lacrimi, saliva, fecale, urina si expectoratii.

Cateii nou-nascuti pot fi afectati de acest virus chiar la nastere sau prin contactul dintre femela-mama si pui. Virusul se transmite si in momentul imperecherii. La cateii care au 1-3 saptamani boala are o evolutie acuta si se ajunge rapid la septicemie.

2302.jpg

Simptomele herpesvirozei canine

La cainii adulti, virusul herpetic provoaca rar leziuni grave. Dupa disparitia rosetii si a basicilor de mici dimensiuni, pe mucoasele organelor genitale pot aparea inflamatii superficiale.
Leziunile benigne se vindeca in doua saptamani.

Unul dintre simptomele herpesvirozei este starea generala de rau a cainelui. Acesta intra in depresie, sufera de anorexie.

Pentru a depista la timp aceasta boala, este indicat sa urmaresti starea cainelui tau. Daca saliveaza, vomita si are stari de greata, este timpul sa il duci la un medic veterinar, deaoarece preiznta semne ca sufera de herpesviroza.

Cainii care rezista infectiei timp de sase zile au sanse sa se vindece, insa raman purtatori ai acestui virus. Ei vor fi in permanenta agitati, ca urmare a acestei boli.

La nivel respirator, infectia provoaca faringita, rinita, catar conjunctival, afecteaza caile respiratorii si apare tusea.

La nivel ocular, apar simptome de instalare a conjunctivitei - in coltul intern al ochiului apar sectretii oculare.

La nivel genital, se inflameaza mucoasa organelor genitale, apar noduli, papule care in timp se resorb.

Tratamentul herpersvirozei canine

Pentru prevenirea bolii, medicii recomanda vaccinarea animalelor, folosindu-se un vaccin ce a fost inactivat cu formol. Pentru a reduce raspandirea virusului, trebuie limitat acest contact, prin izolarea purtatorului.

Cainele purtator constituie un mare pericol pentru catelele gestante si pentru puii nenascuti. In cazul gestatiei si a nou-nascutilor, consecintele fatale ale infectiei pot fi prevenite prin vaccinare.

Foto: medivetuk.files.wordpress.com, petsci.co.uk, pet360.com, vitaminsforpitbulls.com