Infestarea cu Cuterebra la caini
4/461
label Info Caini autorenew 11 Ian 2010, 00:00
Larvele, care seamana cu niste viermi mai mici, ies din oua atunci cand acestea din urma sunt expuse caldurii din apropierea animalului. Dupa ecloziune, larvele migreaza prin orificiile nazale, gura sau ranile de la nivelul pielii iepurelui sau altui rozator si se afunda sub piele. Un chist, cu o cavitate in centru prin care se poate vedea capul larvei, se formeaza in jurul larvei. Larvele de Cuterebra spp. pot creste pana la 2,5 cm lungime si 1,2-1,5 cm in diametru. Dupa aproximativ o luna, larva matura iese din chist si se ingroapa in sol pentru a deveni pupa. Dupa o perioada variabila in care insecta se afla in stadiul de pupa, musca adulta isi face aparitia.

Cainii pot contracta larvele de Cuterebra spp. dupa investigatiile curioase intreprinse in vizuinele iepurilor sau a altor rozatoare. Investigand zonele din jurul vizuinilor sau chiar vizuinele propriu-zise, cainele poate intra in contact cu ouale sau larvele de Cuterebra spp. Migratia larvelor in organism se produce in acelasi mod ca si la iepure sau alte rozatoare. Dupa ce migreaza sub piele, larva isi va forma o gaura de respiratie, prin care puroiul se dreneaza din piele la exterior.

Majoritatea larvelor de Cuterebra spp. sunt gasite pe capul si gatul cainilor. Uneori, larvele migreaza in locuri neobisnuite, ajungand sa calatoreasca pana la nivelul creierului. Aceasta migrare aberanta are drept rezultat aparitia anomaliilor fatale, craniene si ale sistemului nervos, manifestate cel mai frecvent prin convulsii. In mod obisnuit, este regasita o singura larva per gaura de respiratie.

Ce ar trebui sa urmariti

Un nodul sau o formatiune situata sub piele, adesea, descoperita pe cap sau gat
O zona deschisa in centrul leziunii

Diagnosticul

Diagnosticul infestatiei cu larve de Cuterebra spp. se bazeaza pe descoperirile examenului clinic si pe vizualizarea larvei.

Tratamentul

Inlaturarea larvelor de Cuterebra spp. uneori poate duce la aparitia unor efecte secundare grave. Din acest motiv, indepartarea acestora de catre un medic veterinar este puternic recomandata. Larva va trebui inlaturata intreaga si deodata. In cazul in care corpul larvei este rupt in timpul procesului de extragere, cainele poate dezvolta complicatii grave, cum ar reactiile alergice severe sau socul anafilactic.
Din acest motiv, cavitatea de respiratie este, de obicei, largita prin utilizarea foarfecilor chirurgicale sau a unei lame de bisturiu, sub anestezie locala. Dupa ce gaura este largita, larva este inlaturata cu grija, cu ajutorul unei pensete sau a unei pense hemostatice, iar zona este spalata si curatata cu ajutorul unui dezinfectant. Este posibil sa va fie prescrise antibiotice.

Ingrijirea la domiciliu si preventia

Inlaturarea larvelor de Cuterebra spp. la domiciliu nu este recomandata din cauza posibilitatii aparitiei unor reactii grave. Dupa indepartarea larvelor, plaga trebuie mentinuta curata pentru a favoriza vindecarea.

Cea mai buna modalitate de a preveni migratia larvelor de Cuterebra spp. este aceea de a limita accesul cainilor la cuiburile sau vizuinele de iepuri si rozatoare salbatice. Daca acest lucru nu este posibil, controalele frecvente ale pielii cainelui vostru pot ajuta la inlaturarea larvelor de Cuterebra spp. inca de la inceputul dezvoltarii lor.