Cusca - locuinta cainelui
Iarna, este esential ca adapostul sa-i asigure caldura cainelui si sa il mentina uscat si ferit de ploi, frig sau vant. Cainii trebuie sa aiba un loc sigur si confortabil, in care sa se poata ascunda de zapada sau de brizele reci de vant. O cusca mare in care sa puneti o patura sau asternut din paie este foarte buna. Asigurati-va ca deschiderea custii sa nu fie in directia din care bate vantul. Unele persoane aleg sa-si doteze custile cainilor cu un sistem de incalzire. Aceasta dotare destul de costisitoare trebuie efectuata de un personalul specializat. Pernele sau lampile de incalzire actionate de cabluri electrice nu sunt recomandate, deoarece cainii curiosi pot roade cablurile, creand astfel un adevarat dezastru.
Asternutul din cusca cainelui va trebui schimbat periodic. Paiele pot mucegai, iar paturile se murdaresc si se uda. Asa se face ca, paiele mucegaite pot conduce la aparitia diferitelor probleme de piele si respiratorii, iar paturile murdare si ude ii pot crea cainelui un mediu ambiant inconfortabil si pot favoriza imbolnavirea animalului.
Intretinerea
Cu o intretinere si o toaletare bune, cainele va fi sanatos, iar blana curata ii va oferi o izolatie adecvata. Cainii cu parul scurt vor trece prin momente dificile in perioadele reci, motiv pentru care nu este recomandat sa cresteti astfel de rase in mediul exterior. Blanurile lungi si dese confera o izolatie excelenta, dar caltii si mizeriile atasate de blana vor diminua efectul de izolare. Astfel, mentineti blana periata si lipsita de calti si gunoaie.
Nutritia
Cainii tinuti afara pe timpul iernii vor utiliza mai multa energie pentru a-si mentine temperaturile corporale in limite normale. Pentru a va mentine cainele sanatos, vor fi necesare calorii suplimentare care sa furnizeze energie suficienta. Asigurati-va ca-i oferiti cainelui vostru o hrana speciala, de buna calitate.
Apa este ,de asemenea, importanta in sezonul de iarna. Oferiti-le cainilor vostri zilnic apa proaspata. Zapada si gheata nu sunt substituenti acceptabili pentru sursa de apa proaspata. Verificati frecvent recipientele de apa pentru a va asigura ca nu au inghetat.
Puteti achizitiona hrana de calitate si la preturi reduse de pe Animall.ro !
Probleme de sanatate
In perioada de iarna, cainii sunt mult mai susceptibili la imbolnaviri. Monitorizati-i cu atentie, pentru a sesiza din timp orice semn de boala. Degeraturile sunt potentiale pericole, mai ales daca nu le oferiti cainilor conditii corespunzatoare de adapostire. Varfurile urechilor, extremitatile membrelor si varful cozii sunt regiunile corporale cele mai sensibile.
Expunerea la agentii de topire ai ghetii sau la sare poate fi periculoasa, daca aceste produse sunt utilizate de caine. Cainele poate pasi pe sare si poate ingera o parte din aceasta lingandu-si labele. Ingestia sarii sau a altor produse utilizate pentru topirea ghetii poate conduce la deranjamente gastrointestinale, arsuri ale esofagului sau ale stomacului, in timp ce intrarea in contact cu aceste produse poate provoca arsuri la nivelul pernitelor labutelor.
Totodata, tineti toate articolele destinate autoturismelor departe de cainele vostru. Multe persoane isi schimba antigelul in toamna, iar expunerea la antigel poate fi mortala. Asigurati-va ca animalutul vostru este ferit de orice produse chimice toxice sau periculoase.
Expunerea la vremea rece, mai ales asociata cu vanturile puternice, poate avea ca rezultat o scadere a temperaturii corporale. Hipotermia poate fi fatala daca nu este tratata cu promptitudine.
Ingrijirea veterinara
Consultul periodic este foarte important, mai ales in cazul cainilor crescuti afara, in aer liber. Diagnosticarea prompta sau tratarea bolilor este importanta. Asigurati-va ca, prietenul vostru, cainele, pe care-l cresteti afara este protejat in mod corespunzator prin vaccinare de bolile pe care le-ar putea contacta. Supuneti-va cainele controalelor parazitologice si deparazitati-l corespunzator.
Daca veti lua in considerare toate cele de mai sus, cainele vostru va fi in siguranta. In plus, veti avea parte de liniste atunci cand nu veti fi acasa, stiind ca ati luat toate masurile de precautie si ati facut tot posibilul pentru ca prietenul vostru sa fie protejat si lipsit de primejdii.
Voi, cei care locuiti la casa, va tineti cainele inauntru sau in curte? Daca il tineti in curte, considerati ca ati luat toate masurile necesare pentru ca el sa aiba un trai bun? Asteptam comentariile voastre!