In iernile racoroase, iepurasii nostrii au nevoie de ajutorul nostru in a le mentine un climat cald atunci cand temperaturile mediului ambiant scad sub 100C, temperaturi care-i fac pe iepurasi mai susceptibili la imbolnaviri. Daca voi lucrati intreaga zi, asigurati-va ca cineva trece pe-acasa la mijlocul zilei pentru a verifica daca iepurasul vostru pe care-l tineti afara are suficiente paie incat sa-i fie cald si apa lui sa nu fi inghetat.
Griji speciale cu privire la cresterea in aer liber
• Locuinta. Pe durata sezonului de iarna, daca este posibil, ar fi de preferat ca iepurasul vostru sa fie introdus in casa pe timpul noptii pentru a se incalzi. Daca nu puteti face acest lucru, atunci oferiti-i acestuia o cutie care sa poata fie introdusa in cusca lui si care sa fie umpluta cu paie sau fan, in care iepurasul sa se poata cuibari si sa-i fie cald. Chiar daca pradatorii reprezinta un factor de risc in principal in sezoanele calde, ei nu vor trebui neglijati nici iarna. Daca nu va puteti aduce iepurasul in interiorul caminului odata cu lasarea serii, dublati securitatea custii iepurelui vostru plasand-o in interiorul tarcului cainelui sau chiar intr-un hambar sau grajd in care caii vostrii sunt in siguranta pe timpul noptii. Asigurati-va ca cusca este ermetica, are un acoperis si lateralele rezistente, plasa de sarma din care este confectionata are ochiurile mici si intacte si o incuietoare zdravana. In timpul zilei, cusca ar trebui plasata intr-o zona care sa fie expusa luminii solare astfel incat iepurasul sa se poata incalzi.
• Asternutul. Puneti-i la dispozitie iepurasului vostru un asternut moale si o litiera (umpluta cu fasii de hartie sau paie) mare. Oferitit-i o zona care sa-i permita iepurelui vostru sa se retraga de pe pardoseala din plasa de sarma, altfel el va sfasi prin a-si rani labutele delicate. Asternutul si litiera trebuie schimbate frecvent pentru a reduce riscul imbolnavirilor asociate fecalelor sau amoniacului acumulate in exces. Fanul sau paiele sunt necesare intr-o cantitate apreciabila pentru a-i oferi iepurelui posibilitatea de a se scufunda in acestea si de a se incalzi. Paturelele nu sunt indicate pentru iepuri deoarece ei au tendinta de a le rontai ducand la aparitia blocajului (obstructiei) intestinal.
• Regimul alimentar. Oferiti-i iepurasului vostru pelete simple speciale pentru iepuri, fan (ovaz si timoftica) din belsug, fructe si legume proaspete, apa, schimbate zilnic. Inlaturati legumele care nu au fost consumate in cateva ore. Apa este un element critic in iarna. Iepurele vostru trebuie sa aiba acces in permanenta la o sursa de apa curata si proaspata. Inghetarea apei este o problema frecventa in sezonul rece, problema ce poate fi rezolvata prin schimbarea regulata a apei sau prin utilizarea dispozitivelor de incalzire a apei.
• Aspecte generale. Mergeti frecvent la cusca iepurelui vostru si verificati-l. Observati-i comportamentul, aspectul excrementelor si aportul de alimente. Observati rapid orice modificare. Chiar daca il cresteti in aer liber, ingrijiti-l, toaletati-l si periati-l si controlati-l daca prezinta leziuni sau orice alte anomalii. Aceste manopere va ofera posibilitatea de a va crea o legatura puternica cu iepurasul vostru.
Griji speciale cu privire la cresterea in interior
• Locuinta. Iepurasilor le place sa rontaie asa ca tineti-i cablurile si firele electrice ascunse in conditii de siguranta sau acoperite in carcase din plastic dur. Tineti iepurasul in cea mai calda zona a casei, dar evitati supraincalzirea. Iepurii prefera temperaturile situate intre 100C si 270C.
• Regimul alimentar. Oferiti-i iepurasului vostru pelete simple speciale pentru iepuri, fan (ovaz si timoftica) din belsug, fructe si legume proaspete, apa, schimbate zilnic. Inlaturati legumele care nu au fost consumate in cateva ore. Iepurele vostru trebuie sa aiba acces in permanenta la o sursa de apa curata si proaspata.
• Aspecte generale. Iepurii sunt cei mai activi la rasarit si la apus, preferand sa se odihneasca in timpul zilei. Jucati-va cu el dimineata devreme sau imediat dupa ce se lasa intunericul. Relatia cu iepurasul vostru va va fi rasplatita daca tineti pasul cu programul acestuia. Fiti atenti cu incalzitoarele de interior. Tineti-va iepurasul departe de acestea pentru a evita ranirile severe sau arsurile.