Lavajul bronhoalveolar la caini si pisici

3/331
label Info Caini autorenew 23 Apr 2009, 00:00
Lavajul bronhoalveolar este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea afectiunilor respiratorii la caini si pisici, cauzate de infectii, obiecte straine inhalate, cancer sau boli pulmonare de natura inflamatorie. Lavajul bronhoalveolar permite recoltarea unui volum mare de lichid obtinut de la nivelul cailor respiratorii inferioare. El este deseori recomandat dupa ce s-au obtinut rezultate nesatisfacatoare in urma lavajului (spalaturii) traheale.

Ce este un lavaj bronhoalveolar?

Bolile respiratorii sunt relativ frecvente la animale. Multe afectiuni sunt diagnosticate cu ajutorul testelor de sange, radiografiilor sau examenului ecografic, dar unele boli pot ramane nediagnosticate fara efectuarea unor teste suplimentare. Lavajul bronhoalveolar (BAL - bronchoalveolar lavage) este un test prin care se obtin probe de fluid de la nivelul bronhiilor si alveolelor pulmonare. Aceste probe de fluid sunt apoi supuse spre examinare cu scopul de a ajuta la determinarea cauzei care sta la baza aparitiei bolii.
Lavajul bronhoalveolar este indicat atunci cand caile respiratorii vor trebui sa fie investigate suplimentar. Acest test poate fi utilizat pentru a determina cauza unei functionari anormale a pulmonilor sau a cailor respiratorii. Cel mai adesea, lavajul bronhoalveolar este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea afectiunilor respiratorii cauzate de infectii, obiecte straine inhalate, cancer sau boli pulmonare de natura inflamatorie. Lavajul bronhoalveolar permite recoltarea unui volum mare de lichid obtinut de la nivelul cailor respiratorii inferioare. El este deseori recomandat dupa ce s-au obtinut rezultate nesatisfacatoare in urma lavajului (spalaturii) traheale.
Lavajul bronhoalveolar trebuie evitat la animalele cu boli respiratorii grave la care anestezia este prea riscanta.

Ce poate dezvalui un lavaj bronhoalveolar?

Lavajul bronhoalveolar ajuta la evidentierea celulelor anormale, fluidelor, fungilor sau a bacteriilor care ar putea fi prezente la nivelul cailor respiratorii si a alveolelor pulmonare. Rezultatele acestui test pot ajuta la stabilirea celei mai bune scheme de tratament pentru afectiunea respectiva.

Cum este efectuat un lavaj bronhoalveolar?

Dupa anestezierea generala a pacientului, o sonda endotraheala (pentru asistarea respiratiei) este plasata in trahee. Lavajul bronhoalveolar este, in general, efectuat intr-unul din cele doua moduri. Primul mod face uz de un bronhoscop, care este plasat prin sonda endotraheala si introdus in caile respiratorii mari ale pulmonului (bronhii). In cazul pisicilor, este adesea imposibil ca bronhoscopul sa fie introdus mai departe de bronhiile mari datorita dimensiunilor lor anatomice reduse. Daca este posibil, bronhoscopul este apoi utilizat pentru a descoperi o regiune anormala in interiorul cailor respiratorii si pentru recoltarea directa a probelor. Aproximativ 20-30 ml de solutie salina sterila (ser fiziologic) sunt introdusi prin canal pe bronhoscop. Acest lichid este mai apoi aspirat si supus examinarii. Aceasta metoda necesita un echipament (trusa) special. A doua modalitate prin care se poate efectua un lavaj bronhoalveolar este reprezentata de recoltarea lichidului direct prin intermediul sondei endotraheale.
Diverse analize pot fi efectiate pe aceste probe de lichid. Bacteriile pot fi detectate, iar diferitele tipuri de celule prezente in fluid pot fi examinate la microscop. Desi testul este finalizat in circa 1-2 ore, rezultatele acestuia pot sa nu fie disponibile mai devreme de 3-5 zile.

Este lavajul bronhoalveolar o manopera dureroasa?

Avand in vedere ca manopera este efectuata sub anestezie, aceasta nu implica nicio durere. Nu exista nicio incizie, deci nu apare durerea dupa finalizarea procedurii. Un oarecare disconfort poate aparea datorita plasarii temporare a sondei endotraheale. Acesta variaza de la individ la individ.

Este necesara sedarea sau anestezia?

Anestezia generala este necesara pentru efectuarea unui lavaj bronhoalveolar. Anestezia generala va induce starea de inconstienta, controlul complet al durerii si relaxarea musculara. De asemenea, este posibil ca animalutului sa i se administreze un preanestezic antialgic-sedativ pentru a-l ajuta sa se relaxeze, un anestezic intravenos cu efect de scurta durata care sa permita plasarea sondei endotraheale in trahee si in cele din urma un anestezic gazos (anestezie inhalatorie) prin intermediul sursei de oxigen pe parcursul efectuarii manoperei propriu-zise.