Cainele are, in primul rand, vedere foarte buna de noapte. Pentru catel, e important sa detecteze toate miscarile din mediul in care traieste, chiar si cand este intuneric, motiv pentru care ochii cainilor sunt creati special pentru a detecta miscarea si sunt mult mai sensibili decat cei ai oamenilor.
Un obiect in miscare arata ca o licarire, pentru ca se schimba canitatea de lumina observata de ochi. Oamenii vad, spre exemplu, o lampa fluorescenta ca avand o lumina uniforma, chiar daca lumina este intermitenta, pentru ca ochiul uman nu vede lumina decat la o viteza (ciclu lumina-intuneric) de 55 de cicluri pe secunda, adica o frecventa de 55 Hz.
Studiile au aratat insa ca ochiul cainelui poate observa miscarea la o frecventa de pana la 75 Hz, adica mai mult decat omul. Aceasta descoperire arata ca ne putem explica modul in care cainii vad imaginea de la televizor.
Imaginile de la TV sunt de cele mai multe ori aratate la o frecventa de 60 de Hz, ceea ce inseamna ca pentru ochiul uman reprezinta imagini continue. Pentru caini insa, televizorul apare ca fiind o miscare slaba continua, motiv pentru care nu este o miscare naturala. Fiind ceva artificial, care nu il afecteaza, cainele nu va fi interesat de ceea ce se intampla pe ecranul TV.
Unii caini ignora miscarea si vor raspunde, uneori, la imaginile de pe ecranul de televiziune. Vor incerca sa se uite in spatele ecranului, pentru a vedea daca exista vreun obiect care a disparut, dupa ce imaginea s-a miscat. Cu toate acestea, cainele isi da seama rapid ca ecranul TV nu are miros, asa ca isi va directiona atentia catre alte activitati.