Microcipurile si Cancerul
Microcipurile sunt dispozitive aprobate de catre FDA (Food and Drug Administration) folosite pentru identificarea permanenta a animalutelor de companie. Cipul este mic, compact si usor de inserat sub piele. Animalutele pierdute sunt „scanate”, iar citirea cipul pune in evidenta un numar care ulterior poate ajuta la localizarea proprietarului. Milioane de animalute de companie au fost microcipate si aproximativ 2000 de asemenea dispozitive au fost implantate la oameni, pe plan mondial (cu obiectivul de a implanta 45 milioane de oameni numai in Statele Unite) fara sa fie raportate probleme insemnate.
Studii cu privire la efectele implantarii microcipurilor se tot efectuaza de aproximativ 6 ani de la implantare. Inflamatia usoara a fost semnalata la unele animale, dar la majoritatea, aceasta disparea in primele 3 luni de la implantare. Au fost raportate unele reactii adverse la soareci si sobolani. Rapoartele au scos la iveala ca micorcipurile, dispozitive electronice tip transponder, incapsulate intr-o sticla biocompatibila si identificabila prin frecventa radio au potentialul de a produce cancere letale, maligne si cu evolutie rapida la 1-10% din cazurile de soareci si sobolani cercetati. In 2004, un caine a fost examinat pentru o formatiune situata deasupra regiunii omoplatilor. Formatiunea a fost extirpata si s-a descoperit ca era vorba de un sarcom. Atasat de formatiune era un microcip. Cainele nu a prezentat nicio recidiva si este aparent bine. In acest caz, potrivit rezumatului publicat in Veterinary Pathology, „a fost dificil de stabilit care a fost cauza primara a proliferarii neoplazice, deoarece cainele primise cateva vaccinuri antirabice, iar microcipul a fost detectat in apropierea acesteia, dar nu inclus in masa tumorala. Atunci, se presupune ca o asociere de factori ar fi putut fi cauza”.
Intrebarea este – Oaresunt capabile microcipurile sa cauzeze cancer la caini si pisici? Raspunsul este - nu se stie cu exactitate. A fost raportat un singur caz in care s-a suspectat ca microcipul ar fi putut fi cauza, dar cainele fusese, de asemenea, vaccinat si antirabic, astfel ca, cauza exacta nu a putut fi determinata. Dar exista oare mai multe cazuri care nu au fost inca diagnosticate? Asta numai Dumnezeu poate stii.
Ce trebuie sa faceti daca animalutul vostru de companie are un microcip?
Va recomand sa solicitati ca animalutul vostru sa fie scanat in timpul examinarii sale de rutina efectuata in cabinetul medicului vostru veterinar. Cipurile sunt, de regula, injectate de-a lungul spatelui (mai exact, intre spete sau omoplati), dar ele pot migra de la acest nivel in lateralele corpului. Scanandu-va animalutul de companie, veti putea determina locatia cipului. Dupa localizarea cipului, medicul vostru veterinar va examina prin palpatie zona respectiva pentru a observa daca exista vreo masa sau orice alta problema. Daca in urma acestei examinari medicul vostru veterinar nu constata nicio problema, cunoscand regiunea de implantare a microcipului, periodic, puteti palpa (exact cum s-ar face o examinare a sanului) zona respectiva pentru a va convinge ca situatia este sub control si nu exista nicio problema in desfasurare. Daca sesizati ceva deviat de la normal, contactati-va imediat medicul veterinar.
Oare ar trebui sa va microcipati animalutul de companie?
Da, absolut! Microcipurile sunt cea mai buna metoda de identificare permanenta a animalutelor de companie. Cipurile sunt considerate a fi o modalitate sigura si eficienta de identificare a animalutelor pierdute. In acest moment, credem ca probabilitatea ca un animalut de companie sa fie pierdut si, eventual, eutanasiat pentru ca nu a putut fi identificat este mai mare decat posibilitatea ca animalutul vostru sa dezvolte o tumora in urma aplicarii unui microcip.