Mituri despre caini si pisici

3/383
label Info Caini autorenew 30 Iul 2009, 00:00
Unele mituri au fost repetate atat de des incat au devenit clisee si adevaruri generale. Spre exemplu, mitul fals, cel mai des intalnit este: “Nu poti invata un caine batran sa faca trucuri si lucruri noi”. Acesta este, probabil, un lucru intamplat cuiva care nu a reusit sa isi dreseze cainele sa se rostogoleasca sau sa se prefaca mort. Cu rabdare, in mod sigur, iti poti invata cainele adult sa faca lucruri noi.
In lumea felinelor, cel mai cunoscut mit este acela conform caruia: “Pisicile aterizeaza intotdeauna in picioare”. Aceasta teorie este, oarecum, valabila. Dar, la fiecare cateva dati in care te uimeste cu acuratetea sariturii si aterizarii, exista cate o situatie in care si priceputa felina rateaza, cazand, uneori, chiar in cap.

Mai jos, aveti o lista cu mituri despre caini si pisici si veti afla, doar citindu-le, care este adevarat si care nu.

Laptele este bun pentru pisici

Acest mit este fals. Laptele este bun pentru oameni, nu si pentru pisici, conform expertilor.                                                                                                                                                                                                             Multor pisici le place laptele, dar nu trebuie sa fie inclus prea des in alimentatia lor, deoarece le poate provoca diaree.

Cainii ar trebui sa dea nastere unei serii de pui inainte de a fi castrati

Acest lucru nu este adevarat. Cainii care au fost dati la imperecheat inainte de a fi castrati nu sunt cu nimic mai fericiti sau mai sanatosi decat ceilalti. De fapt, catelele castrate prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancer mamar sau infectii uterine.

Cainii sunt bolnavi atunci cand au nasurile calde si uscate

Temperatura nasului cainilor nu indica starea de sanatate sau vreo boala. Afirmatia potrivit careia nasurile umede indica o buna stare de sanatate, iar nasurile calde ori uscate indica o stare febrila sau de boala nu este nimic altceva decat o legenda. Singura metoda corecta si precisa de a lua temperatura corporala a unui caine este cu ajutorul unui termometru.

Metisii si maidanezii sunt intotdeauna mai sanatosi decat cainii din rasele pure

Acest lucru nu este adevarat. Atat metisii, cat si cainii din rasele pure pot fi sanatosi sau pot suferi de anumite maladii. Cu toate acestea, metisii nu prezinta multe dintre bolile genetice care sunt frecvent intalnite la liniile pure.

Cainii fericiti dau din coada

Aceasta afirmatie contine un sambure de adevar, dar tineti cont ca, de asemenea, si cainii agresivi isi balanseaza deseori cozile. Exista cateva miscari si semne ale corpului care-i ajuta pe caini sa-si comunice intentiile. O coada pendulata dintr-o parte in alta poate insemna fie agitatie, fie buna dispozitie. Un caine care-si balanseaza coada incet si isi misca intreaga parte posterioara a corpului sau se ghemuieste la pamant este unul cu intentii prietenoase.

Numai masculii isi ridica piciorul cand urineaza

Acest mit este foarte neadevarat.  Si catelele, in special cele dominante, isi ridica piciorul cand urineaza. Acest lucru poate fi constatat si la femelele castrate.

Linsul vindeca

Este un lucru normal pentru un caine sa-si linga ranile, dar asta nu inseamna neaparat ca le si vindeca. In realitate, linsul exagerat poate stopa vindecarea, agravand rana.

Cainii va dau semnale cand se imbolnavesc

Acest lucru nu este adevarat. In general, cainii se pricep foarte bine sa-si ascunda slabiciunile si starile de boala din instinct de supravietuire, pentru a nu aparea vulnerabili in fata „pradatorilor”. Deseori, in momentul in care ei va arata ca sunt bolnavi, boala lor este destul de avansata.

Cainii care stau majoritatea timpului in casa nu au nevoie de preventie pentru dirofilarioza (viermele inimii)

Fals. Animalutele crescute in casa sunt, la fel ca si celelalte animalute, predispuse contactarii dirofilariozei. Dirofilarioza este raspandita de catre tantari care pot intra si in interiorul casei.

Cainii mananca pietre, ling peretii si le consuma fecalele altor animale din cauza unor dezechilibrari nutritionale

Nimeni nu stie exact de ce cainii mananca „chestii” pe care in mod normal nu ar trebui sa le manance. Medicii veterinari sunt de parere ca unii caini, care mananca astfel de „lucruri” incearca sa atraga atentia sau actioneaza in acest mod din plictiseala. Este foarte important ca animalutele noastre sa aiba o dieta echilibrata care sa le satisfaca necesitatile nutritive si alimentare si vor trebui sa beneficieze de o multitudine de oportunitati de a se juca si de a face miscare pentru a preveni plictiseala.

Cainii vad doar in alb si negru

Oamenii cred ca animalutul lor nu distinge culorile si vede doar culorile alb si negru. Ei bine, aflati ca acest lucru nu este adevarat. Cainii vad culorile, dar nu in felul in care le vedem noi. Oftalmologii au descoperit ca oamenii si cainii au in comun daltonismul. Cainii au doar receptori pentru nuante de albastru si verde, nu si pentru rosu. Asa ca, in timp ce o persoana cu o vedere normala observa o minge portocalie pe o pajiste verde, un caine vede doar o minge verzuie pe o pajiste verzuie.

Daca pisica toarce, atunci cu siguranta este fericita

In realitate, pisica poate toarce si daca este bolnava, nu doar daca se simte bine si este multumita.

Cainii sunt mai destepti decat pisicile

Printre posesorii de caini si pisici a existat dintotdeauna o problema destul de controversata. Care animalut este mai destept? Este un mit faptul ca pisicile sunt mai inteligente datorita misterului si comportamentului lor manipulator, asa cum este un mit conform caruia cainii sunt mai inteligenti pentru ca pot fi dresati si pot invata sa faca unele lucruri. Adevarul este ca, ambele animale detin minti iuti in domeniile lor de specialitate.

Nu este bine sa ii dai animalutului tau aceeasi mancare pe care o mananci tu

Acest mit contine un sambure de adevar cand vine vorba de ciocolata, struguri, stafide, peste crud, coca de paine sau cozonac, pizza, ceapa sau bucate condimentate. Dar cand vine vorba de pepene galben, legumele fierte in aburi sau carnea cu putina grasime, mitul este distrus, deoarece aceste alimente sunt foarte sanatoase si nici nu le fac rau.
In plus, morcovii, merele si popcornul sunt excelente pentru catei.

Daca a gresit, plimba-i mizeria pe la nas

Multi proprietari de caini sau pisici, din dorinta de a-si invata patrupedul ca nu are voie sa se usureze oricand si oriunde simte nevoia, obisnuiesc sa ii plimbe acestuia mizeria pe la nas.
Specialistii sunt de parere ca aceasta abordare este complet gresita. Cainele nu va intelege altceva decat ca trebuie sa se teama de tine. In loc sa invete ca doar afara poate "merge la toaleta", va evita sa-si faca treaba in prezenta ta, preferand, de multe ori, sa caute unghere ascunse in casa.

Cainii trebuie sa roada oase

O greseala frecventa este de a da cainelui oase, si cu atat mai rau daca osul inlocuieste o masa. Chiar daca dintii cainilor sunt mai puternici decat ai oamenilor, totusi acestia se tocesc in timp si chiar se pot sparge daca hrana e foarte solida.
Daca alegi sa ii dai catelului oase de ros, ai grija sa nu i le dai niciodata fierte. Din cauza caldurii, proprietatile chimice si fizice ale osului se modifica, astfel ca acestea devin imposibil de digerat in mod eficient. Aschii de os fiert raman in sistemul digestiv al cainelui, putand produce sfasierea organelor. O alta solutie e sa ii dai catelului sa roada jucarii de cauciuc sau oase artificiale ( urechi de porc etc).

Periatul e bun pentru blana

Partial adevarat. Periatul pastreaza blana curata si stimuleaza circulatia sangelui, insa daca se exagereaza (periat prea apasat, prea des), se poate deteriora grav structura pielii si a firelor de par.

Cainele trebuie sa stea afara

Cat se poate de fals. Sunt foarte multe persoane care aleg sa nu isi cumpere caine pe motiv ca stau in apartament. Cainii sunt fiinte sociale, ei vor sa fie in apropierea stapanului si atat. Nu prea conteaza pentru ei daca stau afara sau in casa, atata vreme cat sunt cu tine. Ca stai intr-o garsoniera sau intr-un conac cat un stadion, el tot la picioarele tale se va aseza.

In concluzie, nu va ghidati dupa mituri sau dupa clisee. Cel mai bine este sa nu ascultati vorbele din popor si sa va documentati cand aveti o nelamurire.

Sondaj

Cum crezi ca am putea sa cream un Rai pe pamant pentru cainii strazii?