Acestea pot transmite boala Lyme sau borelioza, o afectiune care, daca nu este tratata, poate duce la moartea cainelui.
Cauzele bolii Lyme la caine
Borelioza este cauzata de Borrelia burgdorferi, o bacterie cu forma spiralata, care este transmisa la caine prin muscatura capusei infectate. Boala nu se manifesta la toti cainii muscati de capuse, deoarece doar anumite tipuri de capuse pot transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Este vorba despre capusele din specia Ixodes ricinus. Acestea inregistreaza in Romania doua varfuri de activitate: un maxim numeric primavara, in lunile martie-mai, si un al doilea, de o intensitate mai mica, toamna, in lunile septembrie-noiembrie.
Simptomele bolii Lyme la caine
Bacteriile care declanseaza boala Lyme ajung in organismul cainelui in momentul in care capusa ii inteapa pielea. In primele 12-48 de ore, animalul nu prezinta niciun simptom al bolii.
Multi caini infectati cu borelioza manifesta un schiopatat al unui membru, din cauza inflamarii articulatiilor. In cazuri mai grave, schiopatatul poate dura 3-4 zile, dupa care se amelioreaza, dar reapare dupa alte cateva zile.
La unii caini, boala Lyme poate duce la aparitia problemelor renale (glomerulonefrita) si ale sistemului nervos. Din acest motiv, in cazul contactarii bolii Lyme, cainele poate avea tulburari nervoase si stari de agresivitate sau chiar paralizii temporare.
In afara de aceste simptome, boala Lyme declanseaza si alte manifestari anormale la caine:
- mers rigid, cu spatele arcuit
- sensibilitate la atingere
- febra
- lipsa apetitului
- diaree
- pierdere in greutate
- urinari frecvente
- acumulare de lichid in abdomen
- dificultati de respiratie
- inflamarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie)
- letargie
Diagnosticarea bolii Lyme la caine
Diagnosticul bolii Lyme se pune pe baza testelor serologice. De asemenea, medicul poate preleva si fluid din articulatiile cainelui, pentru a putea pune un diagnostic corect. Deoarece anumite simptome ale bolii Lyme pot sa fie asemanatoare cu cele ale altor afectiuni, este recomandat si un diagnostic diferential, pentru a se stabili daca artrita, afectiunile renale sau cele ale sistemului nervos sunt cauzate de Borrelia sau sunt de alta origine.
Tratarea bolii Lyme la caine
Tratamentul consta de obicei in antibiotice si poate dura 30 de zile sau se poate prelungi pana la 4 saptamani.Nu este recomandat sa administrezi cainelui alte medicamente decat cele recomandate de medicul veterinar.
Profilaxie
Ca masuri de profilaxie, ii poti face anual cainelui un vaccin impotriva bolii Lyme.
Deparazitarea externa prin picaturi spot-on, zgarzi, spray-uri este obligatorie, mai ales in perioadele de maxima activitate a capuselor.
Sursafoto:free-pet-wallpapers.com,petsreferralcenter.com,lymediseaseguide.org,woof.doggyloot.com