Ornamentele colorate de Craciun sunt punct de atractie pentru multe animale de companie, in special pentru caini, pisici si pasari. De multe ori, acestea le mesteca pentru si le inghit accidental, ceea ce poate reprezenta un risc pentru ele.
Animale.ro va atrage atentia asupra catorva dintre cele mai frecvente pericole la care sunt expuse animalele de companie in perioada sarbatorilor de iarna.
Plantele
Exista cateva plante asemuite sarbatorilor de iarna, cu care ar trebui sa fiti atenti in preajma Craciunului – Poinsettia sau Steaua Craciunului si vascul. In cazul in care cainele vostru intra in contact cu aceste plante este bine sa il hidratati si sa va contactati veterinarul. Multe plante cauzeaza voma si diareea, dar aceste simptome ar putea fi evitate aplicandu-i urgent un tratament pentru toxicitate.
Bradul de Craciun
Multor pisici le place sa se catere in pomul de Craciun. Acest lucru nu este tocmai periculos, dar in cazul in care s-ar urca in pom, ar putea cadea, ceea ce ar duce la 2 dezastre: stricarea bradului si a ornamentelor, cat si la o trauma fizica a pisicii. Totodata, cainii sau pisicile voastre ar putea linge sau mesteca acele de brad, care ar putea fi tratate chimic, provocand o indigestie sau mai rau pancreatita. De aceea, este foarte important ca bradul de Craciun sa fie bine fixat si intr-un loc ferit.
Ornamentele
Ornamentele si luminitele sunt deseori mestecate si ingerate de caini, pisici sau pasari. Acest lucru ar putea deveni periculos, deoarece luminitele sunt conectate la o sursa de curent, ceea ce ar duce la o posibila electrocutare. De asemenea, un obiect inghitit necesita interventie chirurgicala pentru a il scoate din organism. Ornamentele din sticla pot reprezenta un pericol, cauzand rani daca sunt mestecate.
Panglici si beteala
Decoratiunile de sarbatori precum fundele si beteala pot cauza probleme daca sunt ingerate de animale. Bunaoara, globuletele si beteala care contin plumb nu sunt indicate pentru cei care detin animale de companie.
Mancarea specifica sarbatorilor
Multe mancaruri de sarbatoare sunt bogate in arome , uleiuri si grasimi. Prea delicioase si nocive pentru caini si pisici. Vorbim de porc, de sarmale, de tot ce inseamna masa festiva de Craciun. Mancarea umana trebuie evitata pe cat posibil deoarece cauzeaza pancreatita. Astfel ca, din cauza pancreatitei poate aparea durerea de stomac, voma, diareea, o stare letargica si, in cele mai grave cazuri, duce la moarte. Daca animalul vostru prezinta aceste simptome, nu ezitati sa il duceti la veterinar!
Petrecerile si colindatorii
Colindatorii pot fi un stres in plus pentru animalul vostru: de cate ori suna cineva la usa el se agita, iar cand lucrul acesta se intampla de zeci de ori intr-o singura zi, e de-a dreptul stresant. Tineti-l cat mai departe de usa de la intrare, eventual sa stea intr-o camera cu unul din membri familiei.
Daca organizati vreo petrecere la voi acasa, fiti cu bagare de seama ca ceilalti invitati sa nu ii dea animalului vostru sa manance. Cel mai bine ar fi sa le explicate de la bun inceput ca mancarea este pentru ei, oaspetii, nu pentru catelul sau pisica voastra.
De asemenea, un lucru bun ar fi ca pe perioada petrecerii animalul sa fie inchis intr-o camera sigura, unde sa ii puneti castroanele lui cu apa si mancare, litiera si o jucarie.
Pe strada
Pocnitorile si artificiile pot fi o distractie pentru oameni, dar pentru animale reprezinta o problema grava. Unii caini sunt de-a dreptul ingroziti de pocnitori, de aceea nu trebuie lasati singur in casa prea mult in aceasta perioada.
Este obligatoriu sa il scoateti la plimbare afara folosind lesa, altfel un caine se poate speria la auzul unei pocnitori sau la vazul unui grup galagios si o ia la fuga vazand cu ochii.
In general, aveti grija la orice obiect de dimensiuni mici pe care animalul l-ar putea inghiti, la beteala care poate fi mestecata, la obiectele fragile care pot fi sparte in joaca si la musafirii care pot speria sau hrani animalul.