animale.ro  »  Caini  »  Info Caini  »  Piurie la caini: De ce are cainele puroi in urina?

Piurie la caini: De ce are cainele puroi in urina?

1/1268
calendar_month 01 Nov 2012, 00:00
Numarul mare de globule albe in urina cainelui este un semnal de alarma, ce indica nevoia unor analize medicale urgente pentru a stabili si trata infectia sau afectiunea mai grava de care sufera patrupedul. Afla care sunt simptomele asociate piuriei, care pot fi cauzele acestei probleme si care sunt cele mai des utilizate tratamente.

Urinarea submisiva: Cum convingi cainele sa nu mai urineze la intamplare

Simptome asociate

De cele mai multe ori, piuria se prezinta dupa urinare, iar simptomele asociate iti pot indica gravitatea problemei de sanatate a cainelui.

Alaturi de puroi, semnele unei infectii urinare sau a sistemului reproducator includ inrosirea mucoasei cainelui in zona preputului sau in zona vaginala, umflarea tesuturilor si dureri in timpul urinarii.

Piuria la caini poate fi insotita si de alte probleme de urinare, de la urinarea in exces sau in mod frecvent pana la aparitia incontinentei.

In cazul unei infectii ce s-a raspandit in organismul cainelui, animalul poate suferi de febra, deshidratare urmata de consum de apa in exces, pierderea poftei de mancare si chiar depresie si letargie.

Cauze

Una dintre cele mai comune cauze ce produce aparitia piuriei la caine este infectia urinara, cauzata de bacterii ce intra in organismul cainelui prin uretra si se raspandesc rapid in intreg sistemul urinar, inclusiv pana la vezica si rinichi.

Inflamatiile pot fi cauzate si de ciuperci sau de paraziti interni ai cainelui, iar in cazul masculilor apar si la intrarea unor corpuri straine in uretra sau in cazul unui abces la prostata.

Pietrele la rinichi si in uretra pot fi responsabile de piurie la caini, dar si unele boli ca cistita si vaginita. Puroiul in urina apare si ca simptom dupa o trauma puternica ce afecteaza una dintre componentele sistemului urinar, in cazul aparitiei tumorilor, benigne sau maligne, sau in cazul unei inflamatii a uterului.

Factorii de risc pentru aparitia piuriei includ orice alta boala sau tratamant ce afecteaza functionarea normala a sistemului urinar, alaturi de problemele metabolice sau imunitare ce pot duce la formarea pietrelor.

Tratament

Medicul veterinar ia de obicei probe de urina si sange, dar analizeaza si istoricul medical al cainelui inainte de a pune un diagnostic. Analizele mai detaliate includ si sedimentele din urina, lichidul prostatei si scurgerile vaginale. Daca informatiile obtinute nu sunt suficiente, pot fi necesare si alte investigatii, de la radiografie si ecografie pana la obtinerea unor probe de tesut, fie prin introducerea unui cateter sau prin biopsie.

In cele mai multe cazuri, un tratament cu antibiotice alese corect poate elimina inflamatia ce a provocat piuria, dar pentru problemele mai grave, poate fi necesara chiar o interventie chirurgicala.

Sterilizarea cainilor la o varsta cat mai mica previne un numar mare de afectiuni si complicatii ale sistemului urinar si reproducator, la masculi, dar si la femele. Riscul problemelor creste odata cu inaintarea in varsta, iar masculii activi sexual sunt mai predispusi la infectii urinare si probleme cu prostata dupa varsta de 6 ani.

Sursa foto: Bridabichon.blogspot.com, Gigaom.com, Sfexaminer.com, Miriadna.com


 
 
 

Quiz

Daca parcurgi acest quiz poti afla daca iubesti cu adevarat necuvantatoarele.

 
Sondaj
omul sau animalul