Prevenirea dirofilariozei la animalele de companie pe timp de iarna
1/1169
label Info Caini autorenew 31 Dec 2012, 00:00
Desi parazitul Dirofilaria immitis ajunge in corpul gazdei prin intepatura tantarilor, masurile de prevenire a instalarii bolii, cat si cele de gestionare a afectiunii trebuie luate pe tot parcursul anului, inclusiv in lunile de iarna.

Ce este dirofilarioza

Dirofilarioza este o boala declansata de infestarea cu viermele filarial Dirofilaria immitis. Parazitul se localizeaza in arterele pulmonare si, in cazurile severe, ajunge pana in arterele inimii. Netratata, dirofilarioza poate fi fatala.

Tantarii sunt gazdele intermediare ale parazitului, pe care il contracteaza din sangele unui animal infestat. In aceasta etapa, in corpul tantarului ajung microfilarii circulante. Cand ating etapa larvara L3, parazitii Dirofilaria immitis pot trece, prin intepatura tantarilor, in corpul animalelor de companie.

Parazitii pot sta in corpul gazdei luni sau ani fara a da nastere unor simptome specifice. Printre altele, o analiza a sangelui animalului de companie poate detecta prezenta viermilor filariali.

Intrucat este transmisa prin intermediul tantarilor, dirofilarioza este o afectiune specifica cu precadere regiunilor tropicale ale lumii, insa poate fi intalnita si in cele temperate.

Temperaturile scazute nu iti protejeaza animalul de dirofilarioza

Desi in timpul lunilor de iarna tantarii nu sunt activi, masurile de prevenire si gestionare a dirofilariozei la animalele de companie trebuie luate pe tot parcursul sezonului rece. In situatia in care animalelor le este administrat, lunar, pe durata primaverii si a verii, un tratament preventiv, acesta trebuie continuat si in lunile reci.

Dirofilarioza la caine

O alta motivatie pentru continuarea tratamentului preventiv pe timp de iarna o constituie si eventuala prezenta a tantarilor infestati in interiorul casei, chiar si atunci cand temperaturile exterioare scad dramatic.

Nu in ultimul rand, intrucat adesea dirofilarioza nu prezinta simptome decat atunci cand boala se agraveaza, animalele de companie risca sa fie deja infestate cu Dirofilaria immitis, iar eventuala stopare a tratamentului preventiv recomandat de medicul veterinar nu va face decat sa inrautateasca starea de sanatate a necuvantatoarelor.

Medicatia necesara pentru prevenirea dirofilariozei

Pentru prevenirea infestarii cu Dirofilaria immitis, adesea se recomanda chimioprofilaxia, care implica administrarea unei medicatii ce include ivermectina, milbemicina si selamectina. Aceste medicamente se administreaza lunar si, atunci cand tratamentul este urmat dupa indicatiile medicului veterinar, eficacitatea sa este de 100%.

Medicamentele administrate lunar au rolul de a bloca dezvoltarea eventualelor larve de Dirofilaria immitis prezente in organismul animalelor de companie. In plus, in cazul administrarii pe termen lung, acestea pot proteja si impotriva unei noi reinfestari cu viermi filariali sau cu alte tipuri de paraziti, precum purici, raie auriculara si sarcoptica etc.

Desi tot mai putin folosita, medicatia lunara poate fi inlocuita cu cea zilnica. Medicul veterinar poate recomanda administrarea de dietilcarbamazina DEC.

Foto: dog-icio.ru, amazingmutts.org, pickywallpapers.com, bonessvets.co.uk