Primul ajutor in cazul electrocutarii

1/1170
label Info Caini autorenew 03 Ian 2013, 00:00
Una dintre acestea este electrocutarea, un accident foarte probabil sa se intample catelusilor tineri si jucausi (sub 2 ani). Tentatia cainelui de a roade cablurile electrice este cauza cea mai frecventa a electrocutarii animalelor de companie, de aceea este necesara o interventie rapida si corecta. Afla ce trebuie sa faci daca prietenul tau necuvantator s-a electrocutat sau daca banuiesti ca animalutul ar fi putut suferi o astfel de accidentare.

Leziunile survenite in urma electrocutarii cainelui pot fi arsuri externe in zonele care au luat contact cu fluxul de electric (botul, blana) sau arsuri interne ale organelor (disfunctii cardiace) si tesuturilor (muschi). Printre posibilele complicatii ale electrocutarii la caini sunt acumularea fluidelor in plamani (edem pulmonar), hipertensiune arteriala in zona organelor respiratorii sau chiar tulburari ale vederii (cataracta).

Simptomele electrocutarii la caini

Daca nu ai fost martor la episodul electrocutarii, insa observi cateva semne care te ingrijoreaza, observa cu atentie daca nu cumva cainele tau prezinta simptomele electrocutarii. Cel mai important indiciu in acest caz sunt arsurile in jurul botului: daca mustatile sau parul din preajma cavitatii bucale si-au modificat aspectul normal, este posibil ca animalul sa fi intrat in contact direct cu un soc electric.

Alte simptome tipice in electrocutare sunt respiratia ingreunata (sacadata), tahicardia (rata cardiaca alerta), tremur muscular, leziuni la nivelul pielii sau colapsul fizic al cainelui. De asemenea, mai pot aparea manifestari tipice electrocutarii severe: tusea, respiratia rapida, necesitatea de a sta ridicat pentru a putea respira, sunete suieratoare survenite din plamani, pauze in respiratie (dispnee) sau piele cianozata (invinetita).

In cazul in care observi unul sau mai multe dintre semnele de mai sus, viziteaza urgent medicul veterinar. Acesta va putea diagnostica in mod corect simptomele si va lua masurile necesare de vindecare a cainelui. In general, electrocutarea prin roaderea firelor electrice determina acumularea unui fluid roz, spumos, in plamani. Mai pot sa apara rani gri in cavitatea bucala sau pete rosii pe tesutul inimii (miocard).

Primul ajutor in electrocutarea cainelui

Daca se intampla sa te afli in apropierea cainelui electrocutat, este important sa ii acorzi primul ajutor in mod corect, inainte sa il duci la cabinetul veterinar. Opreste alimentarea electrica si scoate firul din priza inainte sa atingi cainele, altfel risti sa te electrocutezi si tu, fara o izolare prealabila.

2279.jpg

Asigura-te ca animalutul are caile respiratorii libere, deschizandu-i gura punand presiune pe maxilar cu degetele si tragandu-i limba in fata, pentru a preveni sufocarea. Priveste cu atentie toracele si coapsele cainelui si vezi daca respira. Verifica-i pulsul cu un deget presat imediat sub articulatia membrelor superioare, sub o coapsa sau la baza incheieturii labutelor. Daca nu respira, fa-i respiratie artificiala atat cat este necesar, pana la interventia veterinarului.

Daca nu are puls, asaza cainele pe o parte, intinde-ti mainile, pune-ti palmele suprapuse pe torace si executa cate 3 compresii cardiace la fiecare ventilatie superficiala. Opreste-te din cand in cand si verifica-i pulsul.

Indiferent de intensitatea curentului electric la care a fost expus cainele, un controlĀ  medical este obligatoriu!