Daca exista competitii de vanatoare sau de viteza pentru caini, acestea fiind dedicate, de obicei, unor numite rase care intrunesc aceste criterii, in cazul competitiilor legat de aspect – sunt si cele mai des organizate – se urmaresc anumite standarde si caracteristici ale rasei.
Care sunt criteriile de notare intr-o competitie canina
Considerentele dupa care sunt notati cainii aflati intr-o competitie dedicata sunt, de obicei, structura corporala, aspectul cainelui sau alte caracteristici fizice ale fiecarui participant. Iar notarea nu se face prin comparatia cainilor participanti, ci in functie de caracteristicile rasei si de standardul acceptat sunt acordate calificativele.
In general, accentul intr-o competitie canina este pus pe echilibrul dimensiunilor, pe ochi, urechi, cap, bot, coada, umeri, picioare, blana sau culoare.
Pentru o mai buna si corecta notare a caracteristicilor fizice ale cainilor participanti, competitiile sunt organizate in functie de varsta patrupezilor, de rasa acestora si de calitatile pe care acestia le au. De aceea, exista o federatie chinologica internationala, care are 10 grupe majore de concursuri: caini ciobanesti, caini terrieri, caini schnauzer si pinscher, caini teckel, caini din categoria husky sau Alaska, caini beagle, caini sportivi, caini de companie sau ogari.
Prin urmare, din orice rase ar fi sau ce nume de caine ar avea, oricare patruped de rasa pura poate participa la concursuri dedicate. In plus, acest sector evolueaza constant, odata cu aparitia de noi rase fiind dezvoltate si competitii noi, adaptate noilor trenduri.
Cele mai comune rase de caini din competitii
Tinand cont ca si acest sector de activitate este intr-o continua dezvoltare, specialistii de la Rasedecaini.ro au realizat o lista cu rasele cel mai des intalnite in cadrul competitiilor canine, indiferent de specificul acestora.
1. Cainele de rate olandez – este o rasa de caine de vanatoare, fiind totodata iubitor si devotat familiei sale. Initial acesta era considerat predecesorul cainelui Nova Scota Duck Tolling Retriever deoarece provenea din Olanda si era folosit la vanatoare, pentru ademenirea ratelor. Insa acesta este, intr-adevar, un foarte bun sportiv, exceland atat la vanatoare, cat si la aruncatul cu mingea. Cainele de rate olandez este un caine de competitie ce poate atinge, la maturitate, greutatea de 9-11 kg si o inaltime de 35-40 cm, avand o durata medie de viata de 12-14 ani.
2. Cocker Spaniel – aceasta este una dintre cele mai cunoscute rase care participa la competitii dedicate, precum si un caine de companie foarte indragit. Desi are o infatisare frumoasa si o fire docila si vesela, fiind o incantare pentru familia sa, acesta ramane, la baza, tot un caine de vanatoare. Insa, din cauza blanii lungi, cresterea sa reprezinta un efort pentru familie. La maturitate, cainii din aceasta rasa pot ajunge la greutatea de 10-11 kg si inaltimea de 35-43 cm, durata sa de viata fiind de aproximativ 12-14 ani.
3. Dog Argentinian – cunoscut si ca Mastiff Argentinian – cainii din aceasta rasa sunt considerati unii dintre cei mai periculosi caini si asta deoarece sunt puternici, atletici si loiali, imbinand caracteristicile unor vanatori acerbi cu cele ale unor protectori blanzi ai familiei. Acestia au nevoie de un stapan experimentat deoarece au un instinct foarte puternic de a urmari prada si o vointa puternica, fara a avea incredere in necunoscuti sau alte animale.
Datorita aptitudinilor sale, cainii din rasa Dog Argentinian sunt foarte buni competitori in campionate dedicate, in special cele de viteza si forta, ajungand la maturitate sa aiba 35-45 kg si 58-67 cm, cu o durata de viata de 9 pana la 15 ani.
4. Field spaniel – o rasa de talie medie vazuta adesea in cadrul concursurilor canine, acesta a fost, la origine, un caine de vanatoare care avea rolul de a recupera vanatul de pe pamant sau apa. In prezent, insa, cainii din aceasta rasa sunt caini de spectacol, care se regasesc rar pe teren si un bun companion pentru familia sa deoarece iubeste mult oamenii. Fiind un caine de talie medie, Field Spaniel cantareste, la maturitate, aproximativ 16-23 kg si are o inaltime de 42-45 cm, viata sa fiind estimata a dura timp de 10-12 ani.
5. Golden Retriever – acesta este una dintre cele mai populare rase din SUA datorita atitudinii prietenoase si tolerante ale acesteia. De aceea, cainii din aceasta rasa sunt animale de companie excelente, precum si un caine de lucru foarte capabil. Acestia sunt potriviti atat pentru recuperarea vanatului, urmarirea sau recuperarea de droguri, cat si pentru terapie si asistenta.
In ceea ce priveste aptitudinile de competitie, caini Golden Retriever sunt atleti innascuti, care se descurca foarte bine in sporturile de agilitate si ascultare competitiva. Durata de viata a unuia dintre cei mai iubiti caini este de 10-12 ani, ajungand sa cantareasca 25-34 kg si la o inaltime de 54-61 cm.
6. German Wierhaired Pointer – este o rasa creata la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului XX pentru vanatoare. Cainii din aceasta rasa sunt caini de vanatoare foarte versatili chiar si in prezent, acestia avand capacitatea de a urmari prada pe orice tip de teren, atat in apa, cat si pe uscat, nasul cu un simt extraordinar si energia debordanta fiind principalele calitati.
Acest caine de competitie poate ajunge la o greutate de 28-32 kg si inaltimea de 60-66 cm, varsta aproximativa pana la care poate trai fiind de 12-14 ani.
7. Brac italian – cunoscuta drept o rasa de vanatoare, caracteristicile pentru care cainii acesteia s-au remarcat sunt, de fapt, afectiunea si capacitatea de a se potrivi perfect intr-o familie iubitoare. Aceasta este considerata o rasa antica, din secolul al V-lea I. Hr., a carui infatisare aparte - urechi lungi, buze cazute, expresivitate - da senzatia de seriozitate, in realitate, acesta fiind un amator de joaca. Acest caine de competitie poate trai pana la varsta de 12-13 ani, ajungand sa cantareasca 25-40 kg si la o inaltime de 55-67 cm.