Totul despre microcipare

1/1462
label Info Caini autorenew 18 Iul 2013, 00:00
Metoda identificarii electronice a animalelor s-a impus in Uniunea Europeana ca cea mai sigura metoda de identificare care permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare atribuit unui animal. Odata ce microcipul a fost implantat, identificarea este valabila pe toata durata de viata a animalului. Este sigura, nu poate fi pierduta sau modificata astfel incat animalul de companie sa fie protejat in cazul pierderii sau furtului.

2678.jpg

Pe langa faptul ca va fi obligatorie pentru toti proprietarii de caini din Bucuresti, microciparea are numeroase avantaje:

1. Va putea permite identificarea unui caine gasit si astfel va fi redat familiei

2. Va putea permite identificarea si pedepsirea proprietarilor de caini care si-au abandonat animalele

3. Va constitui dovada in cazul unui caine furat

4. Identificare sigura toata viata

5. Unicitatea microcipului garantata oriunde in lume

6. Procedeu netraumatizant, implantare usoara

7. Citirea se poate face usor si rapid, fara a stresa animalul

2679.jpg

Asadar, pe langa faptul ca ajuta la gasirea cainelui, mai exista un motiv foarte bun pentru a face microcipurile obligatorii. Acesta se refera la faptul ca multi caini nu sunt cu adevarat pierduti - ei sunt abandonati. Exista persoane care isi iau un caine si apoi hotarasc brusc ca nu-l mai doresc, dupa care il duc undeva si il abandoneaza. In cazul in care cainele a fost microcipat, i se pot identifica stapanii si cerceta cazul. Astfel, prin microcipare, proprietarii se vor gandi de doua ori inainte de a-si arunca in strada cainele.

Toata lumea stie cat de delicata si complicata este problema cainilor fara stapan. Este adevarat ca microciparea nu ar rezolva problemele complet. Dar daca toata lumea si-ar steriliza si microcipa patrupedele, s-ar putea tine totusi o evidenta a populatiei canine. In acest fel nu ar mai creste constant numarul cainilor de pe strazi, prin aruncarea puilor de catre cei care tin catele nesterilizate, dar nu au ce face cu puii.

Cum se face microciparea

Microciparea se realizeaza cu ajutorul unei "seringi microcip" care contine practic microcipul incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri, cu sistem antimigrare. Alaturi de seringa se mai afla si un numar de 5-6 etichete autoadezive care au inscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete se lipesc pe: pasaportul animalului, carnetul de sanatate, formularul de inregistrare ASPA. Ele au sarcina de a face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat.

2680.jpg

Asadar, microciparea se face prin injectare, in regiunea de mijloc a gatului, in partea stanga (in celelalte tari se face intre omoplatii animalului), subcutanat, nu implica anestezie si este nedureroasa. Inainte de introducerea propriu-zisa a cipului, acesta este scanat pentru a se verifica daca acesta functioneaza normal si daca acel cod unic de identificare este identic cu cel ce se gaseste pe etichetele care insotesc fiecare microcip.

Dupa implantare, se scaneaza din nou animalul pentru a se verifica daca microcipul a fost corect implantat si daca functioneaza, dupa care se poate trece la completarea formelor de inregistrare.

2681.jpg

Cand se poate microcipa animalul

Microciparea se poate face oricand, la orice varsta, cu conditia ca patrupedul (caine sau pisica) sa fi fost vaccinat cel putin o data. Microcipul este inert din punct de vedere biologic. Nu exista practic nici o posibilitate de respingere a acestuia de catre corp sau de dezvoltare a unei alergii atata timp cat acesta a fost corect implantat, cu respectarea normelor de igiena.

2682.jpg

Cine realizeaza microciparea

Microcipul poate fi introdus de medicul veterinar sau Asociatia chinologica locala, singurele locuri unde se elibereaza microcipuri, iar preturile pentru o astfel de procedura variaza intre 50 si 150roni, in functie de cabinetul veterinar si firma producatoare.

In aceste cost sunt incluse: dispozitivul, manopera si introducerea datelor in sistem.



Surse foto: princevega.com, blog.sureflap.com, duchyvets.co.uk